Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicina » 2022 » Balandžio » 5

Plačiai naudojamas maisto priedas veikia žmogaus žarnyno mikrobiotą

Ar esate girdėję apie maisto priedą E415? Jis taip pat žinomas kaip ksantano derva. Greičiausiai ją valgote kelis kartus per savaitę. Ksantano derva naudojama kasdieniuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kepiniuose, leduose ir salotų padažuose. Šis priedas taip pat plačiai naudojamas kaip glitimo pakaitalas maisto produktuose be glitimo.

Nauji tyrimai rodo, kad ksantano derva veikia mūsų žarnyno mikrobiotą.

Tyrimą neseniai žurnale "Nature Microbiology" paskelbė NMBU mokslininkų komanda, bendradarbiaudama su Mičigano universitetu ir keliais kitais tarptautiniais partneriais.

"Mus nustebino, kaip stipriai žmogaus žarnyno bakterijos prisitaikė prie šio priedo nuo tada, kai jis buvo pradėtas naudoti šiuolaikinėje mityboje vos prieš penkiasdešimt metų, - sako NMBU mokslininkė Sabina Leanti La Rosa.

Kai ji buvo pradėta naudoti, buvo manoma, kad ksantano derva mūsų neveikia, nes žmogaus organizmas jos nesuvirškina. Tačiau naujasis tyrimas rodo, kad šis priedas vis dėlto veikia mūsų žarnyne gyvenančias bakterijas. O šios bakterijos yra svarbios mūsų sveikatai ir gerovei.

"Mūsų tirtos žarnyno bakterijos pasižymi genetiniais pokyčiais ir greitu prisitaikymu, kad galėtų virškinti šį konkretų priedą", - aiškina profesorius Philas Pope'as (Phil Pope).

Jis vadovauja NMBU Mikrobų ekologijos ir metamokslų grupei, kurioje dirba naująjį tyrimą atlikę mokslininkai.

Nauja maisto grandinė žarnyne

Tyrimas rodo, kad gebėjimas virškinti ksantano dervą yra stebėtinai paplitęs pramoninio pasaulio žmonių žarnyno mikrobiotoje ir, atrodo, priklauso nuo vienos bakterijos, priklausančios Ruminococcaceae šeimai, veiklos.

Kartu su Mičigano universiteto doktorantu Matthew Ostrowski ir profesoriumi Eric C. Martens (Eric C. Martens), NMBU mokslininkai naudojo kelis skirtingus metodus, kuriais analizuojami žarnyno bakterijų gaminami genai, transkriptai, baltymai ir fermentai, kad atskleistų, kaip ši vienintelė bakterijų rūšis virškina ksantano dervą. Darbas apima daugelio žmonių donorų išmatų mėginių laboratorinius tyrimus, eksperimentus su pelėmis ir duomenis iš didelių tarptautinių mikrobų genų duomenų bazių.

"Bakterija, galinti virškinti ksantano dervą, buvo rasta tarp stebėtinai daug žmonių iš pramoninių šalių žarnyno mikrobiotos", - sako La Rosa.

Kai kuriuose mėginiuose rasta ir kitos rūšies mikrobų, kurie sąveikavo su ksantano derva, tai Bacteroides intestinalis rūšies mikrobas. Ši bakterija galėjo pagrobti ir toliau skaidyti mažus ksantano dervos gabalėlius, susidariusius Ruminococcaceae bakterijai virškinant didesnes ksantano molekules. Bacteroides bakterija turėjo savo specialių fermentų, kurie leido jai suvalgyti šiuos mažus ksantano dervos fragmentus.

Tyrimas rodo, kad egzistuoja potenciali ksantano dervos varoma maisto grandinė, kurioje dalyvauja bent dviejų rūšių žarnyno bakterijos. Jis suteikia pradinį pagrindą suprasti, kokią įtaką žmogaus žarnyno mikrobiotai daro plačiai paplitęs neseniai pradėto vartoti maisto priedo vartojimas.

"Novatoriškiausi mūsų tyrimo elementai yra pažangūs metodai, kuriuos derinome siekdami nustatyti neapibūdintus metabolinius kelius mikroorganizmuose, kurie yra sudėtingos mikrobų bendruomenės dalis, neišskiriant kiekvieno atskiro mikroorganizmo monokultūroje. Tada išsamiai apibūdinome ksantano dervos skaidymo fermentų sistemas, kad patvirtintume savo bioinformatikos pagrindu parengtas prognozes. Šis daugiadisciplininis metodas yra žmogaus žarnyno mikrobiotos medžiagų apykaitos supratimo planas ir gali būti taikomas bet kuriai sudėtingai žarnyno ekosistemai", - aiškina La Rosa.

"Šiame tyrime naudojamos metodikos neabejotinai praplečia ribas ir leidžia mums iš tiesų dekonstruoti mikrobiomus, kad galėtume atsakyti į svarbius biologinius klausimus, turinčius visuomeninę reikšmę. Šių metodų taikymas tapo įmanomas dėl plačios NMBU mikrobiomų tyrimų kompetencijos, įskaitant multiomiką (Mikrobų ekologijos ir metamikos grupėje) ir enzimologiją (Baltymų inžinerijos ir proteomikos grupėje)", - sako Pope.

Be glitimo ir mažai angliavandenių

Norvegijoje leidžiama naudoti apie 300 maisto priedų. Ksantano derva, arba E415, yra vienas iš jų. Šis priedas yra fermentacijos produktas, kuris gaunamas fermentuojant cukrų naudojant bakteriją Xanthomonas campestris. Gamybos proceso metu susidaro želė pavidalo skystis, kuris išdžiovinamas ir paverčiamas milteliais.

Norvegijos maisto saugos tarnybos duomenimis, ksantano derva naudojama kaip tirštiklis arba stabilizatorius ir šiuo metu ją leidžiama naudoti daugelyje maisto produktų, įskaitant ledus, saldumynus, šokoladinį pieną, kepinius, paruoštus padažus ir padažus. Ksantano derva taip pat naudojama kaip glitimo pakaitalas maisto produktuose be glitimo ir parduodama kaip atskiras maisto papildas keto ir (arba) mažai angliavandenių turinčioms dietoms.

Šis priedas buvo sukurtas Kalifornijoje septintajame dešimtmetyje, o 1968 m. JAV maisto saugos tarnyba patvirtino, kad jį saugu naudoti maisto produktuose. Šiandien jis naudojamas didžiojoje pramoninio pasaulio dalyje.

"Iki šiol ksantano derva laikoma keto draugišku produktu. Taip yra todėl, kad manoma, jog ksantano organizmas nesuvirškina, todėl jis neįskaičiuojamas į paros kalorijų ar makroelementų kiekį", - sako La Rosa.

Tačiau, aiškina ji, naujasis tyrimas rodo, kad žarnyno bakterijos suskaido ksantano dervą iki ją sudarančių monosacharidų, kurie vėliau fermentuojami ir iš jų susidaro trumpos grandinės riebalų rūgštys, kurias žmogaus organizmas gali įsisavinti. Yra žinoma, kad trumposios grandinės riebalų rūgštys žmogui suteikia iki 10 proc. kalorijų.

Tai leidžia manyti, kad ksantano derva iš tikrųjų gali padidinti žmogaus suvartojamų kalorijų kiekį.

Pradedamas pastebėti ilgalaikis poveikis

Kai ksantano derva buvo pradėta naudoti pirmą kartą, buvo manoma, kad šis priedas patenka tiesiai į organizmą ir nedaro poveikio jį valgančiam žmogui.

Ksantano derva yra kitokio tipo angliavandenis nei tie, kuriuos žmogaus organizmas yra įpratęs vartoti, pavyzdžiui, augalinio maisto krakmolas. Ji turi kitokią cheminę struktūrą. Ksantano derva yra sudėtingų angliavandenių rūšis, nepanaši į jokias augalines skaidulas, kurias paprastai valgome.

"Dabar pradedame pastebėti ilgalaikį ksantano dervos poveikį, kurio nebuvo pastebėta, kai ji pirmą kartą buvo įtraukta į žmonių mitybą", - sako La Rosa.

"Šiuos žarnyno bakterijų pokyčius pastebime tik tų žmonių, kurie maitinasi "vakarietiška dieta", kai perdirbti maisto produktai ir priedai sudaro didelę dalį suvartojamo maisto. Pavyzdžiui, tokių pačių pokyčių nepastebime tarp vietinių žmonių iš įvairių pasaulio dalių, kurie valgo ribotą perdirbto maisto kiekį."

Ką tai reiškia mūsų sveikatai?

"Remdamiesi šiuo tyrimu, negalime daryti išvados, ar ksantano derva turi įtakos mūsų sveikatai ir kaip. Tačiau galime pasakyti, kad šis priedas veikia žmonių, kurie jį vartoja su maistu, žarnyno mikrobiotą", - sako La Rosa.

"Mūsų dar laukia ilgas kelias, todėl labai įdomu prisidėti prie tolesnių šios srities tyrimų ir atskleisti paslėptą vyraujančių maisto priedų poveikį žarnyno mikrobiotos veiklai ir žmogaus žarnyno sveikatai. Toks yra mūsų tikslas", - sako La Rosa.

Norėdama gilintis į šį klausimą, NMBU komanda, kuriai vadovauja La Rosa, neseniai pateikė paraišką Norvegijos mokslinių tyrimų tarybai dėl finansavimo.

Turėtų būti atlikti nauji priedų vertinimai

Ksantano derva didelėje pasaulio dalyje yra patvirtinta kaip saugi naudoti maisto produktuose, remiantis prieš penkiasdešimt metų atliktais vertinimais.

Tai, kad didelė dalis pramoninio pasaulio gyventojų ksantano dervą vartoja nedaug, bet nuolat, o tam tikri pogrupiai, pavyzdžiui, glitimo netoleruojantys asmenys, vartoja daugiau, rodo, kad reikia geriau suprasti šio maisto priedo poveikį žmogaus žarnyno mikrobiotos ekologijai ir bendrai šeimininko sveikatai.

Todėl La Rosa mano, kad valdžios institucijoms atėjo laikas pakoreguoti įprastų priedų, naudojamų mūsų kasdieniniame maiste, vertinimą:

"Tai turėtų pakeisti mūsų požiūrį į priedus apskritai. Kai jie pirmą kartą buvo pradėti naudoti, nebuvo manoma, kad jie sąveikauja su mūsų mikrobiota. Šie priedai buvo pradėti naudoti XX a. šeštajame dešimtmetyje, kai dar neturėjome priemonių įvertinti, kokią didelę įtaką mūsų sveikatai ir mitybai daro žarnyno mikrobiota. Pasiekus pažangą mikrobiomos moksle, dabar matome poveikį, kurio pradžioje nematėme. Valdžios institucijos galbūt turėtų atsižvelgti į šias naujas žinias vertindamos dažniausiai naudojamus maisto priedus, ypač dabar, kai matome, kad jie iš tiesų daro poveikį mūsų mikrobiotai."

Norvegijos gyvybės mokslų universitetas (NMBU)

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2017 laikas 14:12 Receptai Obuolių nuoviras gydo užkimimą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: užkimimas. Ingredientai: obuoliai, vanduo.

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:12 Receptai Naminis kondensuotas pienas per 15 minučių

Ar vis dar perkate kondensuotą pieną parduotuvėse? Sužinojęs apie šį receptą nustojau tai daryti. Gaunasi labai skanus, o ruošiau tik 15 minučių. Be to, jis labai panašus į sovietinį sutirštintą pieną, kurio, deja, tokio parduo...

Skaityti daugiau

23.06.2019 laikas 19:26 Receptai Bulviniai blynai

Bulvinių blynų receptas. 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose) dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno. Pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.01.2025 laikas 22:10 Astrofizikai mano, kad Žemė paėmė Mėnulį iš kitos planetos
Tradiciškai manoma, kad Mėnulis atsirado po didelio susidūrimo su Žeme, tačiau naujas tyrimas, atliktas Pensilvanijos universiteto mokslininkų, siūlo alternatyvų požiūrį. Jie teigia, kad Mėnulis galėjo kilti iš kitos Saulės sistemos vietos ir vėliau ...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 21:55 Gyvenamos planetos galėjo atsirasti anksčiau nei galaktikos, mano mokslininkai
Ilgą laiką astronomai buvo įsitikinę, kad galaktikos atsirado prieš formuojantis planetoms. Tačiau naujausi tyrimai, vadovaujami Danielio Valeno iš Portsmuto universiteto, atskleidžia, kad gyvybės galimybės galėjo egzistuoti ankstyvosios Visatos stad...

Skaityti daugiau

21.01.2025 laikas 07:29 Dukra ištekėjo už vyro, kuris ją tempia žemyn ir manipuliuoja ja, kaip jam patinka
Jaunos šeimos gyvenimas su tėvais gali atrodyti kaip patogus sprendimas, tačiau tai dažnai atneša nesusipratimų ir įtampų. Šiame straipsnyje nagrinėsime iššūkius, su kuriais susiduria poros, kai tėvai nori padėti, o jaunųjų šeimos nariai nesuvokia, k...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:40 Mano vyro tėvai nenorėjo mums padėti įsigyti butą, tačiau patys nusipirko naują automobilį

Šeimos dinamikos dažnai yra sudėtingos, ypač kai kalbama apie finansinę paramą. Mano vyro tėvai, nors ir gyvenantys gerai, atsisako padėti mums nusipirkti nuosavą būstą. Tai sukėlė daug klausimų ir iššūkių mūsų santykiuose. Šiame straipsnyje pasid...

Skaityti daugiau

20.01.2025 laikas 07:14 Senovės kinų horoskopas: stichijų įtaka jūsų charakteriui
Senovės kinų horoskopas, pasiremiantis penkiomis stichijomis – ugnimi, vandeniu, žeme, medžiu ir metalas – siūlo unikalų požiūrį į asmenybės bruožus ir likimo iššūkius. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip gimimo metų paskutinis skaičius gali atskleist...

Skaityti daugiau