Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasąmonės Galios » 2022 » Balandžio » 10

Kaip atsikratyti įkyrių minčių?

Kiekvienas bent kartą yra patyręs varginantį įkyrių minčių poveikį. Dėl įvairių priežasčių nepaleidžiančios mintys gali gerokai apkartinti kasdienybę – atimti ramybę, kenkti miego kokybei, neleisti susikaupti darbams ir kt. Kodėl dažniausiai kyla įkyrios mintys ir kaip jų atsikratyti?

Ne tik racionalios

Įkyrios mintys, psichologų vadinamos obsesinėmis, gali kilti dėl įvairių priežasčių ir būti (ne)racionalios. Pvz., jei netekote darbo, sumažėjo alga ar atsirado nenumatytų išlaidų, racionalu svarstyti, kaip viskam paskirstyti pinigus, dvejoti, ar užteks ir pan. Racionalu nuolat galvoje sukti mintis apie artėjančią netektį, jei artimasis serga sunkiai pagydoma liga. Racionaliomis laikomis ir tos mintys, kuriomis baiminamasi dėl tolimos kelionės ir kt.

Neracionaliomis obsesinėmis mintimis laikomos tos, kurioms nėra loginio paaiškinimo. Pvz., baiminatės, kad apiplėš butą ir dešimt kartų per dieną tikrinate, ar užrakinote duris. Susigalvojate, kad lemta susirgti, pvz., onkologine liga, ir bet koks negalavimas sukelia panišką vėžio baimę. Neracionalu kas dešimt minučių plautis rankas ar dezinfekuoti viską aplinkui, nes bijote bakterijų ir virusų.

Anot psichologų, tiek racionalios, tiek neracionalios įkyrios mintys gali aplankyti bet kuriuo gyvenimo etapu. Kas jas išprovokuoja?

Įkyrių minčių priežastys

Psichologai tvirtina, kad mintys priklauso nuo genetinio paveldimumo, ankstyvosios raidos ir visų gyvenimiškų patirčių. Vieni labiau nei kiti linkę į obsesines mintis, ir tai gali būti susiję su tuo, kad paveldime tam tikrą smegenų struktūrą bei savybes iš tėvų. Taip pat vaikystėje augame skirtingose aplinkose, kurios gali padėti kontroliuoti nerimą ir obsesines mintis, arba priešingai – tapti jų priežastimi. Kai kurios patirtys, net ir suaugus, gali būti emociškai sunkios ir sukelti psichologinių problemų. Pvz., avarija, smurtas, vagystė, liga, nelaimingas atsitikimas, netektis ir t. t.

Įdomu tai, kad kiekvienam žmogui priežastys, dėl kurių pasireiškia obsesinės mintys, yra skirtingos. Netgi tokios pačios ar panašios mintys gali kilti dėl visiškai skirtingų priežasčių. Pvz., vieną lanko įkyrios mintys apie siaubingą avariją, nes prieš tai buvo patekęs į tokią, o kitą tokios pat mintys lanko be akivaizdžios priežasties arba perskaičius avarijų suvestines ar pamačius ženklą, kiek šiais metais žuvo žmonių kelio atkarpoje, kuria šiuo metu važiuoja. Taigi, reikia individualios analizės, kad išsiaiškintume, dėl ko aplanko obsesinės mintys, kodėl jų toks turinys. Svarbiausia rasti efektyvius būdus, kaip jų atsikratyti, nes įkyrios mintys kartina gyvenimą.

Neigiamas poveikis

Jei žmogų nuolat kankina įkyrios mintys, kasdienybė gali tapti diskomfortiška ir kupina įtampos. Kai kuriems dėl obsesinių minčių gyvenimas gali tapti nepakenčiamas. Neretai (bet ne visada) su obsesinėmis mintimis pasireiškia ir kompulsyvus elgesys. Pvz., žmogus gali jausti, kad jį puola bakterijos, ir nuolat plauti rankas, kad neužsikrėstų; arba gali vis galvoti, kad pas jį įsilauš į namus, ir nuolat tikrinti, ar durys užrakintos. Jei tai netrukdo, plautis rankas ar tikrinti duris galime ir po dešimt kartų per dieną, tačiau kitas reikalas, jei žmogus negali susikaupti kitiems dalykams. Pvz., per susitikimą, darbo pokalbį, egzaminą ar kitą svarbų įvykį jos mintys sukasi tik apie tai, kaip jį puola bakterijos ir tučtuojau riekia nusiplauti rankas. Arba mintys apie neužrakintas duris verčia kelis kartus grįžti namo negalvojant apie pasekmes darbe ar pan.

Įkyrios mintys gali trukdyti užmigti bei kokybiškai išsimiegoti. Ilgainiui dėl miego stokos gali nusilpti imunitetas, pervargti nervų sistema. Taip pat obsesinės mintys gali apriboti malonias ar reikalingas veiklas, pvz., obsesinės mintys apie lėktuvo katastrofą neleis keliauti po pasaulį, mintys apie storėjimą atbaidys nuo lepinimosi skanėstais, mintyse atsikartojanti išdavystė neleis sukurti santykių ir kt.

Verta žinoti, kad obsesinės mintys gali sugriauti ir jau turimus santykius. Jei nuolat įtarinėsite mylimąjį išdavyste, nors tam nebus pagrindo, ilgainiui paskęsite konfliktuose, o pernelyg didelė kontrolė gali paskatinti antrąją pusę išsilaisvinti iš tokių santykių.

Įkyrios mintys taip pat trukdo mokytis, įsiminti dalykus, sutekti dėmesį, produktyviai dirbti.

Nedaryti klaidų

Dažnai obsesinių minčių žmonės nori atsikratyti netinkamais būdais arba stengiasi į jas nekreipti dėmesio. Toks elgesys neveda prie gero. Kankinant įkyrioms mintims negalima:

slopinti alkoholiu ar kitomis psichiką veikiančiomis medžiagomis. Alkoholio vartojimas tam, kad sumažėtų įtampa, stresas bei iš galvos išnyktų obsesinės mintys, gali tapti papildoma problema – dėl dažno vartojimo gali išsivystyti priklausomybė. Bandant psichoaktyviosiomis medžiagomis spręsti problemą prisidaroma daugiau žalos nei naudos.

Atsiriboti nuo žmonių. Neretai psichologinių problemų turintis asmuo izoliuojasi nuo žmonių, visuomenės, nes nenori problemomis apsunkinti kitų, gėdijasi pripažinti, kad turi sunkumų ir pan. Tačiau negaunant paramos iš aplinkinių, patiriamos problemos gali tik gilėti, jų daugėti.

Nekreipti dėmesio į obsesines mintis – dar viena klaida, kurios verčiau nedaryti. Savaime šios mintys niekur nedingsta, jos gali stiprėti, atsirasti naujų. Be to, įkyrių minčių ignoravimas gali būti iššūkis psichinei sveikatai. Išmintingiausia – pripažinti ir bandyti išsivaduoti.

Kaip atsikratyti?

Nukreipti mintis. Kai aplanko obsesinės mintys, bandyti jas nukreipti kita linkme. Mintis galima sukoncentruoti į muzikos kūrinį, televizijos programą, nuotrauką, vaizdą pro langą, kokią nors užduotį ar net žmogų. Pvz., jei važiuojant viešuoju transportu į galvą lenda įkyrios mintys, žvilgsnį nukreipkite į keleivį, panagrinėkime jo aprangą, veido bruožus, sugalvokime istoriją, kur jis keliauja, kokie jo pomėgiai ir pan. Įkyrios mintys kaipmat išgaruos.

Išvalyti mintis. Išginti obsesines mintis padės visiškas minčių išvalymas. Tam galima pasitelkti meditaciją, jogą, mantrų klausymą, aktyvią fizinę veiklą. Kai pajusite, kad galva tapo švariu lapu, rašykite į ją teigiamas mintis, padėkas, komplimentus, maldas ar kt.

Nukelti mintis. Įkyrios mintys dažniausiai aplanko pačiu netinkamiausiu metu: dirbant, derantis, mokantis, ruošiantis į kelionę ir, žinoma, bandant užmigti. Pradėti narplioti minčių voratinklį šiuo metu labai nepatogu, todėl galima susitarti su savimi ir atidėti mintis vėlesniam laikui. Tvirtai sau pasakyti, kad grįšite prie šios problemos, pvz., rytoj ryte (arba kai gausite pinigų; kai susitiksite akis į akį su mylimuoju; kai ateis kelionės diena ar kt.). Įkyri mintis dar bandys išlįsti keletą kartų, bet griežtai pasakykime „ne dabar!“

Išanalizuoti mintis. Dažnai problema atrodo itin sudėtinga, kol nepradedama spręsti. Įkyrios mintys taip pat gali išsisklaidyti stojus su jomis į akistatą ir išardžius tarsi sudėtingą dėlionę. Pvz., lenda įkyrios mintys, kad pritrūksite pinigų. Reikėtų objektyviai įvertinti pajamas ir išlaidas, rasti, kur galima sutaupyti, kokius mokėjimus atidėti, kokių pirkinių neįsigyti. Taip pat paieškoti būdų, kaip uždirbti daugiau. Jei kankina mintys apie ligą – realiai įvertinti sveikatos būklę, pasidaryti profilaktinius tyrimus, pastiprinti imunitetą, subalansuotai maitintis, daugiau judėti, neskaityti apie ligas internete.

Išsilieti raštu. Dažnai įkyrios mintys atrodo rimtos ir svarbios, kol šimtąjį kartą sukamos galvoje, tačiau išvydus jas parašytas juodu ant balto gali paaiškėti, kad nerimastingos mintys lankė be reikalo. Taigi, sėskite ir išrašykite visus juodus scenarijus, kurie gimsta galvoje. Norint, kad minčių paleidimo ritualas būtų dar tvirtesnis, šį sąrašą sudeginkite ar kitaip sunaikinkite.

Mąstyti teigiamai. Tai vienas stipriųjų ginklų, nukreiptų prieš įkyrias mintis, kurios visuomet yra neigiamos, nepriklausomai nuo jas sukėlusių priežasčių. Kiekvienai įkyriai minčiai duokite atkirtį pozityvumu. Jei galvojate apie pavojų skristi, atsakykite sau mintimis apie gražiausią lankytinos šalies vietą. Jei nerimaujate dėl sėkmės darbo pokalbyje, atsakykite sau įvardydami teigiamas asmenines savybes bei kompetencijas ir pan.

Paleisti. Neretai įkyrios mintys kankina dėl įvykių praeityje arba kitų žmonių: į galvą lenda senos klaidos, įdavę, įskaudinę ar anapilin iškeliavę žmonės. Pasitelkite paleidimo ritualus ir atsisveikinkite tiek su praeities įvykiais, tiek su žmonėmis, kurie per mintis neduoda ramybės. Svarbiausi paleidimo žingsniai – atleidimas, susitaikymas, paleidimas.

Jeigu problema didelė, nebijoti prašyti pagalbos – specialistų, aplinkinių. Šiais laikais nesudėtinga rasti psichologą, psichoterapeutą ar psichiatrą, kuris suteikia profesionalias paslaugas. Taip pat padeda artimųjų parama, pokalbiai su draugais, šeimos nariais. Pasidalinimas neraminančiais dalykais, bandymas išaiškinti artimajam, kas baugina ir sukelia įkyrias mintis, gali padėti patiems geriau suprasti tokių minčių priežastis. Racionalus kito žmogaus požiūris gali padėti suprasti, kad mūsų nuogąstavimai bei nerimas nėra pagrįsti – taip įkyrios mintys gali subliukšti.

Įdomu

  • Obsesinės mintys glaudžiai susijusios su nerimu.
  • Nerimas yra normali emocinė reakciją į numanomą pavojų.
  • Nėra vienos priežasties, lemiančios nerimo sunkumus.
  • Įkyrios mintys tarsi išjungia racionalų mąstymą.
  • Jų neigiamas poveikis trejopas – paveikia mąstymą, elgesį, kūną.
  • Perfekcionistai labiau linkę į obsesines mintis ir nerimo sutrikimus.
  • Obsesines mintis dažnai išprovokuoja turimos fobijos.

Šaltinis: priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.06.2019 laikas 12:55 Receptai – Patiekalai Purus pyragas per penkias minutes

Kepiniai su kefyru – daugelio šeimininkių, mokančių gaminti ne tik skaniai, bet ir greitai, mėgiamas ingredientas. Iš kefyro stiklinės galima iškepti visą dubenį keksiukų arba didelį purų pyragą…

...

Skaityti daugiau

16.07.2019 laikas 06:59 Receptai – Patiekalai Kaip pasigaminti baltyminio kokteilio mišinį namuose?
Sportininkai bei sveikos gyvensenos propaguotojai puikiai žino įvairių baltyminių kokteilių skonį. Šiuos kokteilius labai paprasta susiplakti, jie puikiai pasotina ir padeda atgauti jėgas po treniruotės, pasitarnauja kaip užkandis...

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 18:49 Receptai – Patiekalai Vištienos muštiniai
Keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš dubenėlio su kiaušiniu imame vištieną, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, gana trumpai. Vištienos muštinį patiekiame su virtais ryžiais arba bulvių...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau