Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 20

Kada žmonija taps I tipo civilizacija? Naujoje knygoje nagrinėjamos mūsų galimybių ribos

Žmonijos civilizacijos pažangą galime įvertinti keliais būdais. Gyventojų skaičiaus augimas, imperijų iškilimas ir žlugimas, mūsų technologiniai gebėjimai pasiekti žvaigždes.

Tačiau vienas paprastas matas - apskaičiuoti, kiek energijos žmonės sunaudoja bet kuriuo metu. Žmonijai plintant ir tobulėjant, mūsų gebėjimas panaudoti energiją yra vienas naudingiausių įgūdžių.

Jei darysime prielaidą, kad kitų planetų civilizacijos gali turėti panašių įgūdžių, energijos suvartojimas yra geras apytikslis rūšies technologinio meistriškumo matas. Tokia yra Kardaševo skalės idėja.

Rusų astrofizikas Nikolajus Kardaševas 1964 m. pasiūlė šią skalę. Jis suskirstė civilizacijas į tris tipus: planetines, žvaigždines ir galaktines.

I tipo rūšys sugeba panaudoti tiek energijos, kiek jos gimtąją planetą pasiekia žvaigždžių energijos. II tipo rūšys gali panaudoti energiją, lygią jų gimtosios žvaigždės energijai, o III tipo rūšys gali panaudoti gimtosios galaktikos energiją.

Šią idėją dar labiau išpopuliarino Karlas Saganas (Carl Sagan), pasiūlęs ne tris tipus, o ištisinę matavimo skalę.

Taigi kokio tipo civilizacija esame mes? Nors žmonės sunaudoja milžinišką kiekį energijos, pasirodo, mes net nepriskiriami I tipui.

Žemę vidutiniškai pasiekia apie 1016 vatų saulės energijos, o žmonija šiuo metu sunaudoja apie 1013 vatų. Pagal S. Sagano slankiąją skalę šiuo metu esame maždaug 0,73.

Neblogai išsivysčiusių primatų būriui, tačiau kyla įdomus klausimas. Ar galėtume pasiekti I tipą? Juk negalime surinkti visos Žemę pasiekiančios saulės šviesos ir vis tiek turėti gyvenamą planetą.

 Žemės, Saulės sistemos ir galaktikos intarpai.
Trys Kardoševo civilizacijų tipai. (Vikipedija, cc-by-sa 3.0)

Šis klausimas nagrinėjamas neseniai arXiv paskelbtame straipsnyje. Straipsnyje nagrinėjami trys pagrindiniai energijos šaltiniai: iškastinis kuras, branduolinė energija ir atsinaujinantys energijos šaltiniai, ir apskaičiuojamas jų potencialus augimas laikui bėgant.

Viena vertus, pasiekti I tipą atrodytų gana paprasta. Padarykite energijos gamybą savo svarbiausiu prioritetu, ir galiausiai jį pasieksite. Tačiau kiekvienas energijos šaltinių tipas turi savo apribojimų.

Kraštutiniu atveju, pavyzdžiui, sudeginant kiekvieną iškastinio kuro unciją, kurią tik galime, tai gali sukelti tokio lygio klimato kaitą, kad mums visiems gali baigtis vadinamuoju Didžiuoju filtru. Negalite tapti I tipo civilizacija, jei esate išnykę.

Taigi komanda taiko labiau niuansuotą požiūrį, analizuodama kiekvieno energijos šaltinio tipo fizinius apribojimus ir derindama juos su būtinybe riboti klimato kaitą ir taršos lygį, kaip nurodyta Jungtinių Tautų Bendrojoje klimato kaitos konvencijoje ir Tarptautinėje energetikos agentūroje.

Jie nustatė, kad net ir esant realiems apribojimams žmonija gali pasiekti I tipo lygį. Neigiama yra tai, kad tokio lygio nepasieksime bent iki 2371 m.

Tai nebūtinai yra blogai. Kardaševo skalė yra labai aptakus įrankis žmonijos technologijų mastui matuoti.

Nors pažengusioms civilizacijoms reikia daug energijos, matėme, kaip mažos galios kompiuterijos ir didesnio efektyvumo pažanga leidžia mums sumažinti arba sulyginti energijos suvartojimą ir kartu toliau technologiškai tobulėti.

Nors šis tyrimas rodo, kaip galime tapti I tipo civilizacija, gali būti, kad tikrai pažengę būsime tada, kai suprasime, kad mums to nereikia.

Šį straipsnį iš pradžių paskelbė "Universe Today". Skaitykite originalų straipsnį.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.06.2019 laikas 15:29 Receptai – Patiekalai Bemielės sluoksniuotos tešlos sūrio lazdelės
Šio sūrio lazdelės itin lengvai pagaminamos ir tikrai skanios. Sluoksniuotos tešlos lazdelės su sūriu receptas.

Skaityti daugiau

19.09.2018 laikas 08:51 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai gerklės gydymui

Gerklės ligos liaudies medicinoje, liaudiški patarimai gerklės gydymui, gerklės ligos, gerklė, gerklės gydymas, gerklės skausmas, receptai gerklei, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydyt...

Skaityti daugiau

15.10.2019 laikas 20:54 Receptai – Patiekalai Skanūs Pusryčiai Per Kelias Minutes
Pateikiu jums greitą ir skanų pusryčių receptą. Blynai yra labai skanūs ir tinkami ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai labai paprasti, tačiau labai sotūs.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 15:48 9 priežastys, kodėl vyrams patinka trumpos merginos
Daugeliui vyrų patinka žemo ūgio merginos, ir nesunku suprasti kodėl. Žemos merginos dažnai suteikia santykiams ypatingo žavesio. Šiame straipsnyje kalbėsime apie priežastis, kodėl vyrams patinka žemos merginos. Apžvelgsime, kodėl ūgis gali būti svar...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:43 Kodėl mama šaukia ant vaiko?
Moksliškai įrodyta, kad tokioje aplinkoje esantis vaikas pasmerktas sveikatos sutrikimams. Įžeidžiantis tėvų elgesys blogina smegenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Nuolatinis žeminimas ir pastabos gali pakeisti vaiko smegenų struktūrą....

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 13:17 Poros santykių įtaka bendram kiekvieno žmogaus gyvenimo pasitenkinimui
Parama ir įkvėpimas: sveiki poros santykiai gali suteikti partneriams paramą ir įkvėpimą siekti savo tikslų. Abipusė parama, motyvacija ir supratimas gali padėti įveikti iššūkius ir pasiekti didesnių aukštumų. Lengviau judėti į priekį, kai yra tvirta...

Skaityti daugiau