Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Gegužės » 14

Kitoks požiūris į randus

Randai nepuošia nė vienos moters, todėl jų turėdama kiekviena ieško būdų, kaip atsikratyti nepageidaujamų odos darinių. Be to, medikai tvirtina, kad randai nėra tik estetinė problema – jie sveikatai gali pridaryti nemažai žalos. Tačiau tik reta žino, kokios grožio procedūros ypač nerekomenduojamos dėl randų susidarymo.

Kaip formuojasi?

Randas per dieną neatsiranda – gali formuotis net kelerius metus. Jis susidaro tada, kai po operacijų, įvairių traumų, intervencinių procedūrų gyja žaizdos, taip pat nuo spuogų ar persirgus vėjaraupiais. Tai visiškai natūralus regeneracijos padarinys – ties sužalotu audiniu susiformuoja jungiamasis audinys, kuris sujungia ir užpildo atsiradusią tuščią vietą.

Kad žaizda užgytų greičiau

Žaizdos gijimas bei rando gylis priklauso ne tik nuo operacijos sudėtingumo ir pobūdžio, bet ir nuo chirurgo profesionalumo, taip pat individualių paciento organizmo savybių. Chirurgai stengiasi pjūvį atlikti ties natūraliomis odos klostėmis, kad randas būtų kuo mažiau pastebimas. Be to, jei laukia planinė operacija, medikai kurį laiką pataria vartoti polivitaminus, ypač riebaluose tirpstančius A ir D. Tada, tikėtina, po operacijos žaizda užgis greičiau, randas bus ne toks pastebimas.

Randai ir imuninė sistema

Ar būna atvejų, kad po operacijos išvis neliktų rando? Chirurgai teigia, kad tai neįmanoma – po pjūvių visada lieka didesnių ar mažesnių randų. Žaizda gyja ilgiau ir susidaro ryškesnis randas, jeigu nusilpusi imuninė sistema, stinga vitaminų ir mikroelementų arba žmogus serga infekcine liga, pavyzdžiui, tuberkulioze.

Galima pašviesinti

Gera žinia – randą galima pašviesinti ir suminkštinti. Žinoma, kuo gilesnis, tuo sunkiau tai padaryti. Geriausiai randai gyja ant veido, nes ši odos sritis turi daug kraujagyslių. Kita vertus, veidas labiausiai ir matomas, todėl moteris jautriausiai reaguoja turėdama bent menkiausią randelį ant veido.

Kartais randai šalinami atliekant plastinę chirurgiją. Jei randas senas, tą vietą reikėtų švelniai tempti. Yra specialių masažo metodų seniems randams švelninti, bet jie gana skausmingi.

Kartais dėl rando ant pilvo susidaro pooperacinės pilvo sienelės išvaržos. Tuomet pusę metų galima stiprinti pilvo raumenis ir gydytis konservatyviai. Tačiau jei situacija per tiek laiko nepasikeičia, reikalinga operacija, nes laikui bėgant gali kilti rimtų bėdų su stuburu.

Kokie nepanaikinami?

Randai būna trijų rūšių: hipertrofiniai, keloidiniai ir atrofiniai. Pirmieji raudoni, dideli, iškilę, dažniausiai lieka po avarijų, traumų. Šių randų visiškai panaikinti neįmanoma, nes gana gilūs. Keloidiniai dažniau susidaro jauniems žmonėms. Grubūs, apvalūs, formuoja netaisyklingas audinio raukšles, plinta toliau už žaizdos ribų. Atrofiniai – mažos apvalios įdubos. Jie atsiranda sutrikus natūraliam žaizdos gijimui, kai susidaro nepakankamas jungiamojo audinio kiekis. Šie randai dažni išnykus spuogams ar persirgus vėjaraupiais.

Genų įtaka

Atrofiniai randai dažniausiai gydomi lazeriu, šveičiant odą rūgštimis. Be to, randų forma priklauso nuo to, kaip gijo, ar nepūliavo, ar gyjant odą stipriai tempė. Audinių randėjimui įtakos turi ir genetika. Naujagimiams ir vyresniems žmonėms randai rečiau lieka paraudę, o paaugliams ir darbingo amžiaus asmenims dažniau formuojasi hipertrofiniai randai. Kai kurie iš prigimties linkę į keloidinį randėjimą, kai net nedidelė pjautinė žaizda ant piršto tampa keloidiniu randu, o vėliau dar ir išsiplečia.

Po atliktos operacijos ar patirtos traumos, pasibaigus aktyviam žaizdos gijimui, kuris įprastai trunka kelias savaites, kai nukrenta šašai, galima imtis švelninti randą. Jei nelauksite kelių mėnesių ar dar daugiau, greičiau pasieksite teigiamų rezultatų, bandydami padaryti randą kuo mažiau matomą. Jaunus randus paveikti lengviausia. Jei randai ypač gilūs ir paliekami ramybėje, ateityje gresia sulaukti skausmų kitose kūno vietose, nes randas sutrikdo viso kūno biodinamiką. 

Vidiniai randai

Jei suskaudo nugarą, dar nereiškia, kad problema susijusi su nugara. O jeigu turite randų ant kojos, didelė tikimybė, kad vargina ir pečių srities skausmai. Pavyzdžiui, jei operuota čiurna, dažnai maudžia juosmenį bei priešingos pusės petį. O nugarą gali suskausti ir dėl vidinio rando, susidariusio, pavyzdžiui, po cezario arba kitos operacijos. Ne veltui daugelis gydytojų pataria atsisakyti cezario operacijos visoms moterims, kurios gali gimdyti natūraliai. Po pjūvio sugijus žaizdai, net imantis visų įmanomų priemonių randui sušvelninti, pažeista vieta ne visada atsikuria, dažnai lieka jautri.

Tamsioji laparoskopijos pusė  

Vis daugiau kalbama apie tai, kad laparoskopinės operacijos, nors ir patrauklios bei šiuolaikiškos, o po jų nelieka randų išorėje, visgi rizikingos. Kodėl? Naujausi tyrimai rodo, kad net po minimaliai invazinių operacijų, kai nelieka randų išorėje, dar didesnių susidaro viduje. Pavyzdžiui, atliekant laparoskopinę apendikso operaciją stipriai traumuojama vidinė pilvo sienelė, dėl ko susidaro daug randų. Amerikos chirurgai vis dažniau užsimena, kad reikėtų grįžti prie klasikinių chirurginių operacijų, nes pasekmės po laparoskopinių būna itin skaudžios, pavyzdžiui, praėjus pusmečiui gali išsivystyti žarnyno nepraeinamumas.

Randai ir grožio operacijos

Ypač sveikatai žalingi randai ant krūtų po didinimo implantais. Niekas moterims nepaaiškina, kad praėjus metams po tokios operacijos pradeda varginti dideli skausmai menčių srityje. Be to, randus po krūtimis vengiama masažuoti, nes baisu išjudinti implantus. Tačiau reikėtų tai daryti norint ateityje išvengti problemų. Randus šiose vietose ypač svarbu tepti specialiais tepalais su silikonu.

Veiksmingi patarimai    

  • Sugijus žaizdai, kai pažeistą odą aptraukia randas, patariama imtis veiksmų. Randą reikėtų reguliariai tepti kremu su silikonu. Jis sumažins rando dydį, šis taps minkštesnis, ne toks ryškus.
  • Išorinius randus gali sušvelninti ir masažas, lengvas pažnaibymas.
  • Jeigu randas susidarė ant sąnario ir trukdo atlikti įprastus judesius, svarbu atkurti natūralią funkciją. Ką daryti? Pažeistą vietą reikėtų masažuoti, taip pat galima naudoti specialius pleistrus su silikonu randams gydyti. Šias priemones patariama naudoti apie porą mėnesių. Tačiau tik tada, kai oda visiškai sugijusi, nelikę šašų.
  • Rando išvaizda pagerės leidžiant hormoninių vaistų (kortikosteroidų injekcijas).
  • Nepageidaujami randai švelninami lazeriu, kuris stimuliuoja kolageno sintezę odoje, todėl lygėja paviršius. Taip gydo tik patyręs dermatologas.
  • Beje, jauno rando (iki metų) negalima deginti saulėje, juo labiau soliariume, nes taps ryškiai raudonas, o aplinkiniai audiniai paruduos.
  • Nors populiaru galvoti, kad randą galima šalinti chirurginiu būdu, visgi chirurgai nepataria naikinti nedaug išsiplėtusių ir išbalusių randų, nes toje vietoje gali susidaryti kitų. Dažniau chirurgiškai šalinami tokie randai, kai audiniai sugiję nelygiai ar neleidžia atlikti natūralių funkcijų, pavyzdžiui, pakelti ranką.
  • Jei po laparoskopinės operacijos randų susidaro viduje, pagelbės tokie netradiciniai gydymo būdai kaip kvėpavimo praktikos, kai giliai kvėpuojama pilvu. Taip kvėpuojant pilvas masažuojamas iš vidaus, o randas šiek tiek tempiasi bei minkštėja.

5 liaudiški patarimai randams švelninti

1. Alavijų kompresai. Ant pažeistos vietos keliolikai minučių uždėkite perpjautų alavijo griežinėlių kompresą. Jei neturite tam laiko, tiesiog užlašinkite kelis lašus šviežiai spaustų sulčių, švelniai įmasažuokite ir palikite. Tai darykite tol, kol randas pašviesės ir suminkštės.

2. Masažas citrinos sultimis. Vitaminas C ne tik šviesina ir švelnina odą, bet ir stabdo rando formavimąsi bei augimą. Išspauskite pusės citrinos sultis ir nestipriai masažuodama įtrinkite į pažeistą odą. Galite pamasažuoti ir aplinkinius audinius. Laikui bėgant randas pašviesės ir suminkštės.

3. Obuolių acto procedūros. Šis produktas veikia panašiai, kaip citrina: balina, minkština ir švelnina odą. Rinkitės kokybišką obuolių actą ir keletą kartų per dieną patepkite juo randą.

4. Terapija su bentonito moliu. Tai viena veiksmingiausių molio rūšių, naudojama terapiniams tikslams. Šis molis šalina negyvas odos ląsteles, detoksikuoja, aktyvina kraujotaką, lygina odą, taip pat valo organizmą iš vidaus. Šaukštą molio sumaišykite su trupučiu vandens ir gauta košele patepkite pažeistą vietą. Laikykite tol, kol pajusite tempimą. Molį nuplaukite šiltu vandeniu. Randą patepkite sušvelninančiu kokosų aliejumi. Riebalų rūgštys veikia kaip antioksidantai ir saugo odą nuo laisvųjų radikalų žalos.

5. Medaus švelnumas. Ši naminė priemonė irgi padės švelninti randą. Žinoma, medus turi būti natūralus, be pridėtinio cukraus. Smaližių mėgstamas produktas turi antioksidantų, mineralinių medžiagų ir vitaminų, todėl reguliariai tepant randą po kurio laiko išryškėja teigiami rezultatai.

priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.07.2019 laikas 13:07 Receptai – Patiekalai Sūrio rutuliukai su česnaku
Gaminame namuose. Sūrio rutuliukai su česnaku. Iš gautos masės formuojame nedidelius rutuliukus, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Aliejaus turi būti tiek, kad sūrio rutuliukai jame pl...

Skaityti daugiau

30.01.2020 laikas 08:50 Receptai – Patiekalai Riešutų sviesto sausainiai

Visus ingredientus išmaišykite iki vientisos tirštos masės. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir dėkite ant jos po gerą šaukštą tešlos. Suspauskite šakute. Sausainius kepkite 10 – 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje ...

Skaityti daugiau

09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau