Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Birželio » 18

Archeologai aptiko jaunų neandertaliečių dantų

Ispanijos El Kastiljo urve rasti trys pieniniai žmogaus dantys priklauso neandertaliečiams. 

Maždaug prieš 80-60 000 metų iš Afrikos atkeliavo šiuolaikinio anatominio tipo žmonės. Jie buvo aukštutinio paleolito archeologinės kultūros nešėjai. Maždaug prieš 40 000 metų jie pasirodė Europoje, kur kelis tūkstantmečius sugyveno su čia gyvenusiais neandertaliečiais. Galiausiai jie išnyko prieš 41-39 tūkst. metų, tačiau mokslininkai vis dar neturi galutinio atsakymo, kokia forma vyko jų sambūvis, tačiau neabejotina, kad neandertaliečių kultūra turėjo įtakos šiuolaikinių žmonių protėviams.

istorija, archeologija

Ispanijos ir Prancūzijos mokslininkų komanda, vadovaujama Madrido Komplutensės universiteto (Complutense University of Madrid) mokslininkės Marijos-Dolores Garaldos (Maria-Dolores Garralda), ištyrė tris pieninių dantų vainikus, rastus kasinėjimų metu El Kastiljo urve. Jų rasta 18 kultūriniame sluoksnyje, datuojamame perėjimu iš viduriniojo paleolito į viršutinį paleolitą. Tikslesnė analizė parodė, kad sluoksnis susidarė prieš 44940-42110 metų. Mokslininkai padarė išvadą, kad dantys priklausė dviem arba trims (labiau tikėtina, kad trims) neaiškios lyties vaikams, kurių amžius buvo nuo 4-5 iki 9-11 metų. Jie pažymėjo, kad dantys rasti toje vietoje, kur, kaip manoma, buvo perpjautas grobis. Vaikai tikriausiai gyveno netoliese, nebūtinai tuo pačiu metu. Šių dantų bruožai leido paleoantropologams juos priskirti neandertaliečiams. Be to, vienas iš dantų, 4-5 metų vaiko viršutinis pieninis kandis, iškrito ne natūraliai, o dėl traumos.

Kadangi El Kastiljo urve yra daugelio priešistorinių epochų žmonių veiklos pėdsakų, o jame buvo ir neandertaliečių, ir kromanjoniečių, darbo išvados padės mokslininkams geriau atkurti skirtingų žmonių rūšių sąveiką.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.10.2019 laikas 17:27 Receptai – Patiekalai Moliūgų Ir Sutirštinto Pieno Pyragas
Pyragas su moliūgų ir sutirštinto pieno įdaru . Į namus ir sandėliukus jau parkeliavo šio derliaus moliūgai. Vieni iš jų verda sriubas ar troškinius, kiti kepa blynus ar ruošia džemą.

Skaityti daugiau

03.09.2018 laikas 13:31 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai peršalus

Peršalus liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai peršalus, receptai peršalus, peršalimas, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vai...

Skaityti daugiau

12.07.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau