Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Karo Paslaptys » 2022 » Birželio » 26

Otto Krechmeris - paskutinis sėkmingiausio Vokietijos povandenininko mūšis

Povandeninių laivų vadas Otto Krechmeris, pravarde Tylusis Otto, laikomas sėkmingiausiu (pagal nuskandintų laivų tonažą) Antrojo pasaulinio karo vokiečių povandenininku. Tačiau, nors jo pradinis kelias į šlovę yra gerai žinomas, nagrinėjant naujausių Kretšmerio kovų detales, galima rasti tam tikrų prieštaringų dalykų.

Keliaujate po vandeniu!

Paskutinė "Tonažo karaliaus" (dar viena Kretschmerio pravardė) kelionė povandeniniu laivu U-99 prasidėjo 1941 m. vasario 22 d. Šis įvykis sutapo su povandeninio laivyno vado Karlo Denitzo pastangomis užtikrinti visišką suderinamumą su Liuftvafės pilotais Šiaurės Atlante. Denicas tikėjosi, kad britų konvojų suradimas ir povandeninių laivų nukreipimas į juos jau netolimoje ateityje, galima sakyti, taps pramoniniu srautu.

Tačiau, nors Kriegsmarines buvo visiškai pasirengę šiai užduočiai, su dangaus valdovais viskas buvo ne taip paprasta. Juos nuvylė netikslumas nustatant sunaikinti paruoštų taikinių koordinates. U-99 plaukė į Šiaurės Lamanšo sąsiaurį, kad prisijungtų prie visos "vilkų gaujos" ir surengtų šlovingą konvojų medžioklę. Beveik visą laiką ji judėjo paviršiuje, o į gilumą pasitraukdavo tik pasirodžius priešo lėktuvams. Ieškant ir atakuojant pirmuosius tris aptiktus konvojus, Kretschmeriui ir jo įgulai neteko dalyvauti. Vieną kartą dėl tiršto rūko jie pavėlavo sunaikinti savo grobį, o dar du kartus žvalgybiniai lėktuvai buvo nesuderinti.

Denitzas kaip tik svarstė, kaip išspręsti šią opią problemą, kai kovo 6 d. gavo pranešimą iš U-47 vado Güntherio Primo apie aptiktą iš Liverpulio uosto išplaukiantį konvojų. "Vilkų kaimenė" nedelsdama surengė povandeninį reidą. Pasak U-99 įgulos narių, jie atvyko į įvykio vietą vėliau nei kiti "vilkų būriai" ir pamatė jau apgadintą motininį laivą ir tanklaivį. "Tylusis" Kretschmeris nusprendė šiuos laivus pribaigti. Apie 06:50 val. jis paleido dvi torpedas. Vienas iš jų pataikė į motininį laivą, tačiau antrasis, kuris, kaip visi laive tikėjosi, turėjo pribaigti tanklaivį, nepasiekė tikslo. Otto iš karto nusprendė sutelkti dėmesį į tanklaivio nuskandinimą. Jis tai padarė, bet tik trimis bandymais.

Kovo 7 d. konvojaus ow-293 sunaikinimo įvykiuose yra keletas ne visai aiškių momentų. Yra nuomonė, kad prieš nuskandindamas tanklaivį Kretschmerio povandeninis laivas apšaudė jį iš denio patrankos. Tačiau vėliau povandenininkai tai paneigė. Be to, išlieka paslaptis, kiek torpedų tą dieną iššauta iš "Silent Otto". Oficialiai manoma, kad "Dive Wolf" išplaukiant iš uosto jame buvo 14 torpedų. Kovo 7 d. Otto paleido penkis "ungurius". Tačiau svarbu tai, kad mažiau nei po savaitės - 13 d. - Kretschmeris gana painiai pranešė Dönitzui, kad jam dar liko daugiau nei šešios torpedos. Otto niekada nepateikė visiškai tikslaus skaičiaus.

Po šio mūšio U-99 įgula visą savaitę plaukiojo gana ramiai. Viskas pasikeitė 15 d., kai prie Šiaurės kanalo priartėjo dar du U-110 (vadas Lemp) ir U-100 (vadas Schepke). Jie prisijungė prie "vilkų" būrio, kuris buvo nukraujavęs per ankstesnio konvojaus reidą, praradęs du laivus dėl nutrūkusio ryšio; be to, dar trys laivai buvo naudojami tik kaip meteorologiniai sekėjai.

Tai buvo šlovinga medžioklė!

Kovo 15 d. vidurnaktį Lempas pranešė, kad į pietus nuo Islandijos pastebėjo konvojų. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo HX-112 (36 laivai). Jį saugojo EG 5 eskortos grupė, kuriai vadovavo "USS Walker" su kapitonu McIntyre'u ant tiltelio. Lempas nusprendė nelaukti, kol atplauks kiti povandeniniai laivai, ir nedelsdamas pradėjo ataką, pataikydamas į vieną tanklaivį. Tuomet naikintuvai privertė "Lemp" pasinerti po vandeniu. Vis dėlto kovo 16 d. rytą jam pavyko perduoti konvojaus koordinates U-37 ir U-99. Otto Kretschmeris visą tą dieną ieškojo konvojaus, bet rado jį tik labai vėlai vakare.

Buvo per vėlu pulti, todėl Otto laukė tamsos. Kaip po visų vėlesnių įvykių pranešė U-99 budėtojas, tą dieną jie nuskandino šešis laivus (visų kartu - 59 000 BRT). Pirmasis nukentėjo tanklaivis (15 000 BRT), pakrautas degalais. Pasak liudininkų, vaizdas buvo stulbinantis: viskas atrodė taip, tarsi saulė jau būtų patekėjusi. Antrasis šūvis - ir vėl į taikinį - kita cisterna (12 000 BRT), deganti melsva liepsna. Tuomet laivas pradėjo daryti posūkį ir "Silent" Otto davė įsakymą paleisti trečią torpedą. Deja, jis nepavyko. 

Tada povandeninis laivas nusitaikė į krovininį laivą. Jo tonažas (BRT) taip ir nebuvo nustatytas. Įgulos teigimu, tada jie vėl nusitaikė ir nuskandino 9 000 bendrojo tonažo tanklaivį pačiame konvojaus viduryje. Pabaigoje du prekybiniai laivai nugrimzdo į jūros dugną. "Tylusis Otto" būtų toliau naikinęs konvojų, tačiau apie 3 val. nakties povandeniniam laivui baigėsi torpedos. Todėl buvo nuspręsta baigti mūšį ir vykti į bazę.

Nepaisant įrašų

Pasak U-99 įgulos, per šią kampaniją jų povandeninis laivas pasiekė 86 000 BRT rekordą, nuskandindamas du laivus (27 000 BRT) iš OB-293 ir šešis laivus (59 000 BRT) iš HX-112. Povandenininkai teisingai įvertino savo pirmąją kampanijos sėkmę, tačiau pervertino HX-112 atakos rezultatus. Kovo 16 d. U-99 torpedavo šešis laivus, tačiau tik penki iš jų nuskendo: vienas buvo tik apgadintas ir liko plūduriuoti. Taigi Kretschmeris į savo sąskaitą įtraukė 34505 BRT nuskandinto tonažo, taigi jo kampanijos rezultatas buvo septyni sunaikinti laivai (61711 BRT). Būtent tai leidžia manyti, kad paskutinė tyliojo Otono medžioklė buvo sėkmingiausia jo gyvenime. Keletas žodžių apie turimų torpedų skaičiaus paslaptį. Taigi, kaip prisimename, kovo 13 d. Otto pasakė, kad turi daugiau nei šešias torpedas. Vėliau (jau per apklausą) jo povandenininkai teigė, kad, atakuodamas konvojų OV-293, laivas paleido penkias torpedas: keturios pataikė į taikinį, o viena buvo praleista. Tačiau įgulos pasakojime apie konvojaus nh-112 puolimą kalbama apie aštuonias torpedas: šeši šūviai buvo efektyvūs, o du - ne (viena torpeda nesprogo, o kita "dingo"). Taigi lieka visiška paslaptis, kas nutiko paskutinei - 14-ajai - torpedai.

Tylusį nuskandino!

Tačiau šiame naktiniame mūšyje taip pat dalyvavusiam senam Otto draugui Joachimo Schepke's vadovaujamam U-100, kuriam iš pradžių sekėsi kur kas prasčiau: naikintuvai jį apgadino giluminėmis bombomis. Schepke svarstė, ką dabar daryti, ar išlipti į paviršių, ar laukti baisios pabaigos, kai vandens slėgis padarys savo darbą. Schepke nusprendė išplaukti į paviršių, tikėdamasis dar kartą kovoti. Taigi, kai U-100 apie trečią valandą ryto išplaukė į paviršių, jis buvo tiesiog už pusės kilometro nuo naikintuvo "Wenock". Britai ilgai negalvojo ir tiesiog taranavo povandeninį laivą. Tuo tarpu "USS Walker", kuriam vadovavo McIntyre'as, toliau ieškojo netoliese esančių priešo povandeninių laivų.

"Tylusis Otto" ir jo U-99 buvo tik už pusės mylios nuo tos vietos, kur tuo metu žuvo Schepke. Tiltelio sargybinis pastebėjo naikintuvus ir nedelsdamas davė signalą skubiai nardyti. Tai tikriausiai buvo lemtinga klaida. Tiesa ta, kad Valkeris jau buvo aptikęs kitą povandeninį taikinį. Iš pradžių McIntyre'as negalėjo patikėti savo sėkme, bet aktyvaus sonaro operatorius pasakė, kad taikinys yra labai arti. Tuomet pradėjo veikti Walkerio giluminės bombos.

U-99 jūreiviai iš pradžių išgirdo virš jų praskriejantį naikintuvą ir tada numetė šešias bombas. Nors povandeninis laivas jau buvo 120 metrų gylyje, sprogusios bombos privertė jį akimirksniu panirti dar giliau - jau nekontroliuojamai - iki 185 metrų gylio. Tuo tarpu į vidų plūstelėjo vanduo. Apie 3:50 Kretschmeris, kuris vis dar tikėjosi išslysti iš spąstų - būdamas paviršiuje, įsakė išplaukti į paviršių. Tačiau visas jo viltis palaidojo žinia, kad sugedo vairo ir elektros varikliai.

Jei kalbėtume tikraisiais vardais, povandeninis laivas buvo sudaužytas į gabalus. Taigi "Molchun" liko tik viena išeitis: palikti laivą su įgula. Tačiau mechanikas ir budintis karininkas to nesuprato ir nusprendė, kad jie dar turi 10 minučių, kad pagreitintų nuskendimo procesą. Vis dėlto jiems abiem pavyko patekti į laivą ir rasti visą įgulą, susirinkusią ant tiltelio. Vis dar buvo tikimybė, kad britai paims valtį kaip trofėjų, todėl tas pats mechanikos inžinierius vėl nuskubėjo žemyn, kad visiškai atidarytų virtuvės liuką. Galiausiai jis nuskendo kartu su nuskendusiu povandeniniu laivu. Pamatę, kad "U-99" nuplaukė, britai nedelsdami jį apšaudė.

Tačiau vokiečiai norėjo likti gyvi ir davė šviesos signalą, kad valties išgelbėti nebegalima ir ji perduodama nugalėtojams. Lygiai ketvirtą valandą ryto povandeninis laivas nuskendo, o "USS Walker" į laivą paėmė belaisvius: tris karininkus, tarp jų labai tylų Otto, ir 35 jūreivius. Per gelbėjimo misiją nuskendo du vyrai: vienas jų neturėjo gelbėjimosi liemenės, o kitas negalėjo įlipti į laivą "USS Walker". Po to paskutiniai iš šių drąsių povandenininkų atsidūrė toje pačioje kompanijoje kaip ir jų nuskandinto garlaivio jūreiviai.

Ir dar apdovanojimas!

McIntyre'as pasirodė esąs geranoriškas vaikinas ir saugiai nugabeno nacius į Miglotąjį Albioną, kur juos perėmė Admiraliteto žvalgai. Otto Krechmeris, jau atsigavęs po liūdnai pagarsėjusios nelaisvės, pareiškė, kad britai niekada nebūtų radaru suradę jo laivo, sakydamas, kad "Walker" pastebėjo vokiečius dar būdamas virš vandens ir tada numetė bombas.

Beje, pačioje pabaigoje Otto pavyko perduoti žinutę, kad jo laivas skęsta, ir jį nuskandino du britų naikintuvai. Hitleris, kuris labai gerbė Krechmerį, neišdavė jo net tada, kai šis pateko į nelaisvę: tylusis Otto buvo apdovanotas Riterio kryžiumi su kardais. Tai reiškia, kad suteikdama šį apdovanojimą tuometinė Vokietijos vadovybė oficialiai patvirtino, jog Kretschmeris per savo, kaip povandeninio laivo vado, karjerą nuskandino 300 000 BRT. Dönitzas manė, kad Otto šį tikslą pasiekė paskutiniame mūšyje. Tačiau pats tylusis herojus nesutiko nei su Hitleriu, nei su Dönitzu, tikindamas, kad iš viso jam teko net 338100 BRT!

Pastaba: Laivo dydis yra matuojamas bruto registrinėmis tonomis (BRT) 1 BRT = 2,83 m3). Laivo keliamoji galia matuojama dedveito tonomis (dedveitas - į laivą telpančių krovinių masė).

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2019 laikas 16:12 Receptai – Patiekalai Cukinijų Blynai Su Morkomis
Cukinijas ir morką sutarkuojame burokine tarka. Česnaką pjaustome labai smulkiai. Viską dedame į dubenį, mušame kiaušinius, išmaišome. Beriame miltus, druską, smulkintus žalumynus ir išmaišome. Cukinijų blynus kepame keptuvėje įka...

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

03.11.2017 laikas 13:15 Receptai – Patiekalai Bulvių kaukė Įvairių tipų odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Didelė bulvė, Pienas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau