Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Liepos » 25

Mokslininkai nustebę: kava apsaugo inkstus nuo pažeidimų

Daugelis žmonių savo ryto neįsivaizduoja be puodelio kvapnios kavos, kuri suteikia jėgų ir maloniai nuteikia visai dienai. Šis gėrimas išties skanus, tačiau ar žinojote, kad jis gali būti naudingas inkstams? 

Moksliniai tyrimai nemeluoja

Kavoje yra daug sveikatai naudingų junginių, įskaitant kofeiną, diterpenus ir chlorogeno rūgštį. Tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali užkirsti kelią lėtinių ir degeneracinių ligų, tokių, kaip vėžys, širdies ir kraujagyslių sutrikimai, diabetas ir Parkinsono liga, vystymuisi.

Kofeinas esantis kavoje teigiamai veikia inkstų funkciją, o kasdienis kavos vartojimas siejamas su mažesne lėtinių inkstų ligų rizika. Nors kiti kavoje esantys junginiai yra mažiau ištirti, žinoma, kad chlorogeno rūgštis ir trigonelinas stabdo organizme atsirandančius uždegiminius procesus ir padeda kovoti su oksidaciniu stresu.

Ūminis inkstų pažeidimas

Naujausių tyrimų metu mokslininkai tyrė kavos vartojimo poveikį ūminiam inkstų pažeidimui (ŪIP), kai inkstai staiga visiškai arba iš dalies praranda savo funkciją. Pasak specialistų, su ŪIP susiduria vis daugiau pacientų: šį negalavimą patiria apie 0,25 proc. visų gyventojų, o tarp kasmet hospitalizuojamų asmenų šis skaičius siekia iki 18 proc.

Atlikę išsamią analizę mokslininkai nustatė, kad didesnis kavos suvartojimas susijęs su mažesne ūminio inkstų pažeidimo rizika.

Rekomenduojamas kiekis

Tyrimo metu buvo analizuojami 14207 45-64 metų amžiaus pacientų dalyvavusių „Aterosklerozės rizika bendruomenėse“ (Atherosclerosis Risk in Communities, ARIC) tyrime duomenys.

Klausimyno pagalba, mokslininkai įvertino dalyvių kavos suvartojimo kiekį. Jie nustatė, kad:

  • 27 proc. respondentų niekada negėrė kavos
  • 14 proc. gėrė mažiau nei puodelį kavos per dieną
  • 19 proc. gėrė 1 puodelį kavos per dieną
  • 23 proc. gėrė 2-3 puodelius kavos per dieną
  • 17 proc. gėrė daugiau nei 3 puodelius per dieną

Atsižvelgę į demografinius veiksnius, tyrimo organizatoriai nustatė, kad pacientams, vartojantiems bet kokį kiekį kavos, rizika susirgti ŪIP buvo 11 procentų mažesnė, palyginti su tais, kurie kavos nevartojo visai.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad ŪIP ir suvartojamos kavos kiekis priklauso nuo dozės: labiausiai inkstų ligų rizika sumažėjo tiems, kurie per dieną išgerdavo 2-3 puodelius kavos.

Sveikata.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.10.2019 laikas 18:45 Receptai – Patiekalai Sultingi Mėsos Zrazai + Receptas (Video)
Pradžiai darome įdarą: pjaustome svogūnų laiškus ir 3 kietai virtus kiaušinius. Viską dedame į atskirą indą, į įdarą galima berti truputį druskos, truputį pipirų, jei norite dar kokių nors prieskonių, tai dėkite į faršą....

Skaityti daugiau

09.08.2019 laikas 21:59 Receptai – Patiekalai Klasikinio minkšto sūrio sūryme receptas namuose

Rekomenduojame paruošti klasikinį minkštą sūrį sūryme, kurį paskui galima panaudoti kuriant daržovių salotas, taip pat jis bus geras ingredientas rytiniam sumuštiniui. Paskrudinkite skrebutį ir mėgaukitės!

Skaityti daugiau

14.11.2017 laikas 11:32 Receptai – Patiekalai Arbata mažinantį karščiavimą (blindė, šalpusnis, raudonėlis)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: blindės žievė, šalpusnio lapai, raudonėlis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau