Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2022 » Rugpjūčio » 13

Kai naudojate bananų žievelę kaip ingredientą, įvyksta kažkas nuostabaus

Kiekvieną kartą, kai nulupate bananą ir išmetate odelę, išmetate skanų ir maistingą užkandį.

Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad bananų žieveles nuplikinus, išdžiovinus ir sumalus į miltus, iš jų galima iškepti kepinius, kurių skonis toks pat geras, jei ne geresnis nei kvietinių produktų.

Jei nesate atsidavęs veganiškų maisto gaminimo tinklaraščių skaitytojas ar Nigellos Lawson gerbėjas, tikriausiai niekada nesusimąstėte apie maisto ruošimą iš bananų žievelių. Tačiau tai ne tik visiškai saugu, bet ir mokslininkai įrodė, kad jos tikrai naudingos.

Kai buvo išbandytas jų eksperimentų produktų skonis, vartotojai teigė, kad jie buvo tokie pat patenkinti skoniu, kaip ir cukraus sausainiai be žievelių.

Jūs netgi gausite gausybę mineralų ir maistinių medžiagų, kovojančių su vėžiu. Pavyzdžiui, praturtintuose bananų žievelėmis, tyrime pagamintuose cukraus sausainiuose buvo daug daugiau skaidulinių medžiagų, magnio, kalio ir antioksidacinių junginių.

Kita vertus, pridėjus per daug bananų žievelių miltų, sausainiai buvo šiek tiek rudi ir kieti, galbūt dėl papildomų skaidulų. Tačiau kai buvo gaminamos partijos su miltais, kurių sudėtyje buvo 7,5 proc. bananų žievelių, sausainių tekstūra tapo daug patrauklesnė.

Be to, gaminiai gerai išsilaikė ant lukšto tris mėnesius kambario temperatūroje.

Nors tyrime buvo nagrinėjamos tik bananų žievelių dėjimo į kepamus sausainius pasekmės, rezultatai rodo, kad bananų žievelių miltus vertėtų naudoti ir duonai, pyragams bei makaronams.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais atlikus bananų žievelių pyrago tyrimą nustatyta, kad geltona vaisių odelė suteikia kepiniams natūralią maisto spalvą ir padidina maistingumą.

Tuo tarpu 2016 m. atliktame tyrime nustatyta, kad iki 10 proc. kvietinių miltų pakeitus bananų žievelių miltais, galima praturtinti kepamą duoną didesniu baltymų, angliavandenių ir riebalų kiekiu.

Nemėgstate kepti? Nigella Lawson bananų žieveles naudojo kariui, o veganų tinklaraštininkai neseniai išpopuliarino bananų žievelių šoninės ir ištrauktų žievelių "kiaulienos" idėją.

Valgyti šio vaisiaus žievelę ne tik sveika, bet ir gali padėti sumažinti maisto atliekų kiekį. Maždaug 40 proc. banano svorio sudaro jo žievelė, o dažniausiai ši maistingųjų medžiagų turinti žievelė tiesiog išmetama.

Žinoma, žalios bananų žievelės yra gana nenaudingos. Tačiau tinkamai paruoštos jos gali būti velniškai skanios. Jos gali net prailginti kai kurių produktų galiojimo laiką, nes žievelės turi antioksidacinių ir antimikrobinių savybių.

Tas pats pasakytina ir apie kitų vaisių žieveles, pavyzdžiui, mango žievelę, kuri, kaip nustatyta, taip pat padidina pyrago antioksidacines savybes ir pagerina jo skonį.

Taigi, kai kitą kartą lupsite bananą dėl viduje esančio vaisiaus, apsvarstykite galimybę pasilikti odelę. Vėliau jūsų pilvas gali jums padėkoti.

Tyrimas paskelbtas žurnale ACS Food Science & Technology.

P komentaras: žinoma, viskas būtų puiku... tačiau, yra viena maža problemėlė... reikia gauti ekologiškus bananus... kurie yra auginami švariomis sąlygomis.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-05 laikas 11:30 Receptai Neriebus Skanus Meduolis Be Medaus
Tai labai lengvas, toks kasdieniškas pyragas. Visai neriebus, labai skanu dar šiltas su pienu.

Skaityti daugiau

2019-06-07 laikas 17:47 Receptai Tokio niekur negirdėjau. Dabar „Napoleoną“ gaminu tik ant keptuvės

Šuo receptu su manimi pasidalino mano draugo mama! Iki to karto bandžiau įvairius receptus, kaip pasigaminti nuostabų „Napoleoną“ , bet visada grįžtu prie šio recepto! Tuoj suprasite kodėl!

Skaityti daugiau

2019-10-22 laikas 21:23 Receptai Magišką Desertas Jorkšyro Keksas. Receptas

Šį magišką desertą verta pradėti gaminti jau iš vakaro. Pradžiai dėk arbatžoles į gilų indą ir užpilk verdančiu vandeniu. Palaikyk 20 min, paskui perkošk ir palik tik skystį. Paskui įpilk viskio, uždenk maistine plėvele ir pali...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-18 laikas 21:22 Laužų Ritualas prie Seimo: Antra Diena – Tironijos Aktyvacija ar Laisvės Iliuzija?
Antra laužų protestų diena prie Seimo: minia klausėsi Karolio Kaupinio kalbos apie artėjančią tironiją, protestas plinta į kitus miestus. Oficialiai – kova už LRT nepriklausomybę. Bet ar tai ne tęstinis ugnies ritualas, aktyvuojantis masinę kontrolę ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 21:11 ŠOKAS: Ruginienė siūlo LRT tarybai atsistatydinti – taika ar gudrus planas?
Gruodžio 18 d. premjerė Inga Ruginienė netikėtai pasiūlė LRT tarybai atsistatydinti nedelsiant, mainais žadėdama atšaukti prieštaringas LRT įstatymo pataisas. Oficialiai – tai taikos žingsnis, kad nurimtų protestai ir susipriešinimas. Tačiau daugelis...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 19:34 90 % Jungtinės Karalystės gydytojų ir slaugytojų atsisako skiepytis nuo gripo
Atrodo, kad dauguma Jungtinės Karalystės slaugytojų ir gydytojų dabar tapo vakcinų priešininkai. Ir pagrindinės žiniasklaidos priemonės apie tai netgi pranešė!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 14:18 Tarpžvaigždinė Kometa 3I/ATLAS: Šokiruojantys Metalai ir Paslaptys
Ar įsivaizduojate kometą, atskriejusią iš tolimų žvaigždžių gelmių, slepiančią metalų lobius, kurie sukelia ugnikalnių išsiveržimus kosmose? Tai ne fantazija – tai realybė, kuri kelia šiurpą ir žavesį!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau