Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 22

Kinijos mokslininkai nustatė naują tikėtiną dinozaurų išnykimo priežastį

Rugsėjo 21 d. laikraštis "Global Times" pranešė, kad Kinijos mokslininkai, ištyrę dinozaurų kiaušinių fosilijas, nustatė, kad kreidos periodo pabaigoje nuolat mažėjo dinozaurų įvairovė.

Jie padarė išvadą, kad šis sumažėjimas susilpnino dinozaurų gebėjimą prisitaikyti prie aplinkos sukrėtimų, kuriuos sukėlė didelės stichinės nelaimės, galiausiai lėmusios jų išnykimą. Mokslininkai niekada nenustojo ieškoti dinozaurų - vienos įdomiausių visuomenei paleontologinių rūšių - išnykimo priežasties. Šie gyvūnai atsirado vėlyvajame triase, prieš 235 mln. metų, ir Žemėje gyveno ištisus 170 mln. metų, o prieš 66 mln. metų išnyko.

Geriausiai žinomos įvairios hipotezės apie dinozaurų išnykimą apima nežemiškus veiksnius, pavyzdžiui, asteroidų susidūrimą, ir žemiškus veiksnius, pavyzdžiui, didžiulius ugnikalnių išsiveržimus Indijos Dekano spąstuose. Visos šios hipotezės susijusios su dideliais geologiniais įvykiais.

Kadangi dinozaurai buvo kiaušinius dedantys gyvūnai, o kiaušinių dėjimo sėkmė tiesiogiai lėmė dinozaurų populiacijų gerovę, dinozaurų kiaušinių, kurie buvo pagrindinis dinozaurų klestėjimo Žemėje nešėjas, tyrimai gali atspindėti informaciją apie paleoekologiją, kurioje gyveno dinozaurai. Kinų mokslininkai, atlikę eilę mokslinių tyrimų, susijusių su dinozaurų kiaušiniais ir sluoksniais Šenjango baseine Šaansi provincijoje šiaurės vakarų Kinijoje, pateikė naujų įžvalgų apie dinozaurų išnykimo paslaptį.

Tyrėjų komanda surinko daugiau nei 1000 trijų rūšių dinozaurų kiaušinių ir lukštų pavyzdžių, palaidotų in situ vėlyvojo kreidos periodo Šenjango baseino sekcijoje. Regione surinkti dinozaurų kiaušiniai ir nedidelis skaičius dinozaurų kaulų rodo, kad tuo metu dinozaurų įvairovė baseine buvo palyginti nedidelė.

Kartu su Šenjango baseino sluoksnių geologinio amžiaus tyrimais, atliktais naudojant magnetostratigrafijos, biostratigrafijos ir ciklinės stratigrafijos metodus, mokslininkai nustatė, kad dinozaurų fosilijos datuojamos prieš 68,24-66,38 mln. metų, o tai reiškia, kad dinozaurų įvairovė baseine per du milijonus metų iki jų išnykimo buvo palyginti nedidelė.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad dinozaurų įvairovė akivaizdžiai mažėjo maždaug prieš 72 mln. metų, remdamiesi dinozaurų fosilijomis, aptiktomis kreidos periodo pabaigoje rytiniuose Činlingšano kalnuose Šaansi provincijoje šiaurės vakarų Kinijoje, Laijange Šandongo provincijoje rytų Kinijoje ir Nanksionge Guangdongo provincijoje pietų Kinijoje.

Jie turi panašumų su dinozaurų fosilijų paplitimu vakarinėje Šiaurės Amerikos dalyje. Taigi mokslininkai teigia, kad dinozaurų įvairovės mažėjimas kreidos pabaigoje greičiausiai buvo pasaulinis reiškinys.

Tyrimas, kurį atliko Stuburinių paleontologijos ir paleoantropologijos instituto, Kinijos mokslų akademijos Geologijos ir geofizikos instituto ir Kinijos žemės mokslų universiteto Vuchane mokslininkai, suteikia žmonėms naują pagrindą ir perspektyvą suprasti dinozaurų išnykimo procesą ir mechanizmą. Šis tyrimas neseniai buvo paskelbtas ir tarptautinio akademinio žurnalo "Proceedings of the National Academy of Sciences" (PNAS) viršelio straipsnyje.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.09.2018 laikas 09:17 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti

Nušalimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti, nušalimai, receptai nuo nušalimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kai...

Skaityti daugiau

30.08.2019 laikas 20:20 Receptai – Patiekalai Subtilus obuolių pyragas, kuris tiesiog tirpsta burnoje. Visi svečiai prašo recepto.

Skanesnio nebūna! Obuolių pyrago receptas. Skaniausias obuolių pyragas, kepinys labai švelnus, kvapnus, tirpsta burnoje! Ypač skanu su rūgščiais obuoliais.

Skaityti daugiau

11.06.2019 laikas 20:45 Receptai – Patiekalai Varškės bandelės – labai minkštos!
Pasigaminkite skanias bandeles su varške! Senų laikų bandelių receptas, primins vaikystę. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.05.2024 laikas 13:01 Santykiai. Ką reiškia būti suaugusiu?
Infantilus elgesys su partneriu – tai ne vien bejėgiškumas, čia pasireiškia ir atvirai vartotojiški interesai. Žmogus, kuris laikosi vaikiškos pozicijos, įsitikinęs, jog jo partneris privalo prisiimti sau visas bendras poros problemas, viskuo jį aprū...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 12:57 Tikro draugo požymiai. Patikrinkite save
Ne visi žmonės, kuriuos pavadiname ar laikome draugais, yra tikri draugai. Dauguma jų būna tiesiog geri pažįstami, laisvalaikio pasilinksminimų ir vakarėlių bendrininkai, kolegos ar šiaip žmonės, su kuriais kažkuriame gyvenimo etape suvedė likimas. P...

Skaityti daugiau

02.05.2024 laikas 07:26 „AstraZeneca“ pagaliau pripažino, kad jos vakcina COVID-19 sukelia trombozę su trombocitopenijos sindromu (TTS)
Nors „AstraZeneca“ ir kiti vakcinų gamintojai, prieš išleisdami visuomenei savo vakcinas COVID-19, privertė viso pasaulio vyriausybes pasirašyti nuostolių atlyginimo sąlygas, apsaugančias bendroves nuo atsakomybės, dešimtys šeimų, kurios galiausiai b...

Skaityti daugiau