Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2015 » Birželio » 20

Žmonija tolimoje ateityje gali būti viena iš pirmųjų išnykimo aukų

Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai teigia, kad Žemės planetoje prasideda naujas masinis gyvybės išnykimo periodas.

Trijų universitetų parengtame pranešime skelbiama, kad žmonija tolimoje ateityje gali būti viena iš pirmųjų išnykimo aukų.

Ekspertų teigimu, jau dabar stuburinių potipio atstovai nyksta per šimtą kartų greičiau. Per maždaug šimtmetį išnyko apie 400 stuburinių gyvūnų rūšių.

Teigiama, kad tam įtakos daugiausia turėjo oro tarša, klimato pokyčiai bei miškų kirtimas.

Manoma, kad naujausias toks masinio išnykimo periodas prasidėjo prieš maždaug 65 milijonus metų – dėl to išnyko dinozaurai.

„Nėra didelių abejonių, dabar mes žengiame į šeštąjį masinį išnykimo etapą, – sakė Stanfordo universiteto profesorius Paulas Ehrlichas. – Rūšys nyksta maždaug 100 kartų greičiau nei įprastai, etapuose tarp masinių išnykimų. Mūsų skaičiavimai, labai tikėtina, nuvertina rūšių išnykimo krizės mastą. Yra rūšių visame pasaulyje, kurios iš esmės jau pasmerktos.“

Remiantis fosilijų radiniais nustatyta, kad įprastai per 10 tūkst. metų išnyksta dvi žinduolių rūšys. Pastaruoju metu tai vyksta 114 kartų sparčiau. Maža to, šiuo metu kas ketvirtai žinduolių rūšiai gresia išnykimas, nemažai jų pavyksta išsaugoti tik nelaisvėje.

Didžiausia kaltė dėl susiklosčiusios situacijos tenka žmonijai, reziumuoja mokslininkai. „Jei tai tęsis, gyvybės atkūrimui Žemėje prireiks milijonų metų, o mūsų rūšis veikiausiai išnyks“, – sakė Gerardo Ceballos iš Meksikos autonominio universiteto. 

P.Ehrlichas pabrėžė, kad pasaulio valstybės privalo imtis veiksmų, kad išsaugotų gyvūnijos įvairovę.

„Norint išvengti šešto didžiojo masinio gyvybės išnykimo etapo būtinos skubios, intensyvios pastangos išsaugoti tas rūšis, kurioms jau gresia išnykimas, ir sumažinti jų tykantį pavojų – ypač dėl jų gyvenamųjų plotų nykimo, gamtinių išteklių perteklinio vartojimo siekiant ekonominės naudos ir klimato kaitos“, – rašo tyrimo autoriai. 

Per pastaruosius 500 mln. metų pasaulyje buvo penki masiniai gyvybės išnykimo etapai. Kiekvienu atveju išnykdavo didelė dalis planetos gyvūnų ir augalų rūšių.

Bene geriausiai žinomas – dinozaurus išnaikinęs milžiniškas asteroidas. Tačiau tai nebuvo pats didžiausias tokio pobūdžio įvykis.

Prieš maždaug 252 mln. metų įvykęs Permo-triaso masinis rūšių išnykimo etapas buvo viena didžiausių biosferos katastrofų Žemės istorijoje. Jos metu išmirė apie 96 procentai jūrinių rūšių ir apie 70 procentų stuburinių.

Kiti masinio rūšių išnykimo etapai dažniausiai buvo susiję su klimato pokyčiais.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrt.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
25.08.2018 laikas 17:45 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo svaigulio

Svaigulys liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo svaigulio, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vaisiais.

...

Skaityti daugiau

02.11.2019 laikas 16:40 Receptai – Patiekalai Vištienos kepsneliai pievagrybių ir Marsala vyno padaže
Pievagrybius supjaustykite griežinėliais. Vištienos krūtinėlę perpjaukite išilgai ir išmuškite iki plonų kepsnelių, pagardinkite druska bei pipirais. Kepsnelius išvoliokite miltuose ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Apkepkite iš abie...

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Naminis kondensuotas pienas per 15 minučių

Ar vis dar perkate kondensuotą pieną parduotuvėse? Sužinojęs apie šį receptą nustojau tai daryti. Gaunasi labai skanus, o ruošiau tik 15 minučių. Be to, jis labai panašus į sovietinį sutirštintą pieną, kurio, deja, tokio parduo...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 08:26 Chuliganas ar geraširdis: paveikslėlio testas parodys, kas esate iš tikrųjų
Norite daugiau sužinoti apie savo tikrąjį "aš"? Atlikite šį testą - nedvejodami pasirinkite vieną iš trijų rožių. Jūsų pasirinkimas parodys, ar esate taisyklių laužytojas, ar konformistas. Ar pasirinksite erškėčiais ir žvaigždėmis nusėtą kelią, ar la...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 07:19 VW tapo programišių taikiniu - pavogta tūkstančiai failų
Maždaug prieš dešimt metų automobilių gamintojas ilgą laiką buvo tapęs duomenų vagių taikiniu. Šalies ambasada neigia įtariamas sąsajas su Kinija.

Skaityti daugiau