Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Gamta » 2022 » Rugsėjo » 25

Mikroflora padėjo meškiukams priaugti maždaug tiek pat svorio vartojant skirtingą maistą

Gyvendami skirtingose aplinkose, lokiai gali valgyti įvairų maistą - nuo uogų iki žuvų ir briedžių. Nepaisant šių skirtumų, jie priaugo tiek pat svorio ir riebalų atsargų. Šio gebėjimo paslaptis slypi gyvūnų žarnyno mikrofloroje.

Rudieji lokiai (Ursus arctos) yra vieni didžiausių ir pavojingiausių sausumos plėšrūnų. Jie garsėja ne tik savo jėga ir protu, bet ir gebėjimu žiemą užmigti žiemos miegu. Todėl gyvūno gerovei labai svarbu, kiek riebalų jis gali sukaupti iki rudens. Tuo metu patelė turi sukaupti apie 20 proc. savo svorio tokių atsargų, kitaip ji negalės pagimdyti ir išmaitinti palikuonių.

Vis dėlto skirtingose buveinėse gyvenantys lokiai maitinasi labai įvairiai - nuo uogų iki žuvies. Nepaisant to, jie paprastai sugeba sukaupti maždaug tokio paties dydžio ir kiekio riebalų atsargas. Paslaptis slypi gyvūnų žarnyno mikrofloroje. Tokią išvadą padarė Šiaurės Mičigano universiteto (JAV) mokslininkai, kurių straipsnis paskelbtas žurnale "Scientific Reports".

Sarah Trujillo su kolegomis surinko ir ištyrė maždaug 50 suaugusių rudųjų lokių, gyvenančių trijuose skirtinguose Aliaskos nacionaliniuose parkuose: Katmajaus, Klarko ežero ir Arkties vartų, išmatas. Ankstesni tyrimai jau parodė, kad šiose teritorijose gyvenančių lokių mityba skiriasi. Klarko ežere daugiausia uogų, upėtakių ir briedžių, o archipelago vartuose - augmenijos ir žinduolių mėsos. Katmajuje, kur sąlygos yra įvairiausios, meškų mitybos racioną taip pat sudaro įvairūs jūros gyvūnai.

Atlikus analizę paaiškėjo, kad skirtingų nacionalinių parkų lokių mikrofloros skirtumai leidžia jiems veiksmingai išgauti maistines medžiagas iš bet kokio prieinamo maisto. Bakterijų ribosominės RNR (16S) sekoskaitos nustatymas leido nustatyti mikrofloros sudėtį ir struktūrą ir parodė, kad ją lemia mityba, o ne paties gyvūno masė ir kiti parametrai.

"Suprasdami, ką tiksliai lokys ėda ir kaip skirtinga mityba leidžia jam pasiekti panašų dydį, galime geriau suprasti šiems gyvūnams gresiančius pavojus", - sako darbo autoriai. - Kadangi parko gamta yra saugoma ir gerai prižiūrima, šie duomenys gali tapti atspirties tašku naujiems tyrimams. Pavyzdžiui, mokslininkai galės palyginti meškų, gyvenančių labiau sutrikdytoje aplinkoje, pavyzdžiui, ten, kur jie gali patekti prie šiukšlių ir žmonių atliekų, žarnyno mikroflorą. Pastaraisiais metais tokių gyvūnų padaugėjo ir jie kelia pavojų tiek meškoms, tiek žmonėms.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-02 laikas 15:10 Receptai Keptuvėje kepta silkė alaus tešloje
Tik jeigu pasirinksite kitą žuvį, tuomet prieš kepdami būtinai jos gabaliukus pabarstykite druska ir paskaninkite savo mėgstamais prieskoniais. Silkė iš savęs turi ganėtinai stiprų skonį ir sūrumą, todėl papildomai druskos ir prie...

Skaityti daugiau

2020-02-15 laikas 18:57 Receptai Klasikinis Blynų Su Varške Receptas Nežinantiems
Noriu su jumis pasidalinti klasikiniu savo močiutės blynų su varške receptu. Vaikystėje man tai buvo geriausi pusryčiai. Prisipažinsiu, kad ir dabar kartais mėgstu prisiminti vaikystę ir juos pasigaminti.

Skaityti daugiau

2019-10-09 laikas 18:45 Receptai Sultingi Mėsos Zrazai + Receptas (Video)
Pradžiai darome įdarą: pjaustome svogūnų laiškus ir 3 kietai virtus kiaušinius. Viską dedame į atskirą indą, į įdarą galima berti truputį druskos, truputį pipirų, jei norite dar kokių nors prieskonių, tai dėkite į faršą....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-11 laikas 19:08 Psichologiniai Teigiamų Santykių Požymiai: Kaip Atpažinti Tikrąją Meilę
Atraskite psichologinius požymius, rodančius stiprius santykius, ir sužinokite, kaip kurti harmoningą ryšį su mylimu žmogumi. Šiame straipsnyje aptarsime pagrindinius teigiamų santykių požymius, remdamiesi psichologijos principais, ir pateiksime prak...

Skaityti daugiau

2025-07-11 laikas 13:03 Agrastų Nauda Žmogaus Organizmui: Vitaminai, Poveikis ir Vartojimo Patarimai
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kokią naudą agrastai teikia organizmui, kaip jie veikia biologiškai, kokius kiekius reikėtų vartoti ir kokios galimos kontraindikacijos. Pasiruoškite atrasti, kodėl šios uogos turėtų tapti jūsų mitybos dalimi!...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:52 Dėmesys ir Rūpestis Santykiuose: Kaip Vyrai ir Moterys Juos Suvokia
Kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį? Atraskite psichologines įžvalgas ir patarimus, kaip kurti harmoningus santykius. Šiame straipsnyje nagrinėjame, kaip vyrai ir moterys suvokia dėmesį ir rūpestį, remdamiesi moksliniais ir psichologiniai...

Skaityti daugiau

2025-07-10 laikas 18:31 10 Požymių, Kad Jūsų Santykiai Gali Būti Nesuderinami: Psichologinės Įžvalgos
Šiame straipsnyje aptarsime 10 požymių, rodančių, kad jūsų santykiai gali būti nesuderinami, remdamiesi psichologinėmis įžvalgomis ir ekspertų komentarais. Taip pat pateiksime praktinius patarimus, kaip spręsti šias problemas, ir naujausius pavyzdžiu...

Skaityti daugiau

2025-07-09 laikas 20:00 Padidėjęs kraujospūdis: požymiai, kad jums trūksta magnio
Magnis padeda reguliuoti kraujospūdį ir gerina širdies veiklą. Sužinokite, kaip jo trūkumas veikia sveikatą ir kaip natūraliai sumažinti hipertenziją! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip magnis veikia mūsų organizmą, kodėl jo trūkumas yra toks...

Skaityti daugiau