Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 25

Mikroflora padėjo meškiukams priaugti maždaug tiek pat svorio vartojant skirtingą maistą

Gyvendami skirtingose aplinkose, lokiai gali valgyti įvairų maistą - nuo uogų iki žuvų ir briedžių. Nepaisant šių skirtumų, jie priaugo tiek pat svorio ir riebalų atsargų. Šio gebėjimo paslaptis slypi gyvūnų žarnyno mikrofloroje.

Rudieji lokiai (Ursus arctos) yra vieni didžiausių ir pavojingiausių sausumos plėšrūnų. Jie garsėja ne tik savo jėga ir protu, bet ir gebėjimu žiemą užmigti žiemos miegu. Todėl gyvūno gerovei labai svarbu, kiek riebalų jis gali sukaupti iki rudens. Tuo metu patelė turi sukaupti apie 20 proc. savo svorio tokių atsargų, kitaip ji negalės pagimdyti ir išmaitinti palikuonių.

Vis dėlto skirtingose buveinėse gyvenantys lokiai maitinasi labai įvairiai - nuo uogų iki žuvies. Nepaisant to, jie paprastai sugeba sukaupti maždaug tokio paties dydžio ir kiekio riebalų atsargas. Paslaptis slypi gyvūnų žarnyno mikrofloroje. Tokią išvadą padarė Šiaurės Mičigano universiteto (JAV) mokslininkai, kurių straipsnis paskelbtas žurnale "Scientific Reports".

Sarah Trujillo su kolegomis surinko ir ištyrė maždaug 50 suaugusių rudųjų lokių, gyvenančių trijuose skirtinguose Aliaskos nacionaliniuose parkuose: Katmajaus, Klarko ežero ir Arkties vartų, išmatas. Ankstesni tyrimai jau parodė, kad šiose teritorijose gyvenančių lokių mityba skiriasi. Klarko ežere daugiausia uogų, upėtakių ir briedžių, o archipelago vartuose - augmenijos ir žinduolių mėsos. Katmajuje, kur sąlygos yra įvairiausios, meškų mitybos racioną taip pat sudaro įvairūs jūros gyvūnai.

Atlikus analizę paaiškėjo, kad skirtingų nacionalinių parkų lokių mikrofloros skirtumai leidžia jiems veiksmingai išgauti maistines medžiagas iš bet kokio prieinamo maisto. Bakterijų ribosominės RNR (16S) sekoskaitos nustatymas leido nustatyti mikrofloros sudėtį ir struktūrą ir parodė, kad ją lemia mityba, o ne paties gyvūno masė ir kiti parametrai.

"Suprasdami, ką tiksliai lokys ėda ir kaip skirtinga mityba leidžia jam pasiekti panašų dydį, galime geriau suprasti šiems gyvūnams gresiančius pavojus", - sako darbo autoriai. - Kadangi parko gamta yra saugoma ir gerai prižiūrima, šie duomenys gali tapti atspirties tašku naujiems tyrimams. Pavyzdžiui, mokslininkai galės palyginti meškų, gyvenančių labiau sutrikdytoje aplinkoje, pavyzdžiui, ten, kur jie gali patekti prie šiukšlių ir žmonių atliekų, žarnyno mikroflorą. Pastaraisiais metais tokių gyvūnų padaugėjo ir jie kelia pavojų tiek meškoms, tiek žmonėms.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
05.11.2019 laikas 18:20 Receptai – Patiekalai Gardus Plikytos Tešlos Pyragas

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

17.06.2019 laikas 12:42 Receptai – Patiekalai Varškės spurgos
Gardžių varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos. Varškės spurgos apibarstomos cukraus pudra arba apšlakstomos lydytu šokoladu. Skanaus!

Skaityti daugiau

21.06.2019 laikas 20:11 Receptai – Patiekalai Abrikosų pyragas. Labai skanus ir paprastas receptas
Man šis pyragas vasarą išsigelbėjimas, minimalus laikas paruošimui. Receptas yra labai, išsisaugokite pas save! Aš gaminau su braškėmis, avietėmis, obuoliais, slyvomis, abrikosais, šokoladu ir aguonomis. Apskritai, fantazijai nė...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau