Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2022 » Spalio » 28

Naujai atrastas žarnyno mikrobas gali būti reumatoidinio artrito sukėlėjas

Reumatoidiniu artritu pasaulyje serga 1 iš 100 žmonių. Jis sukelia sąnarių, dažnai rankų ir riešų, uždegimą, skausmą ir patinimą, dėl kurio gali sutrikti sąnarių funkcija, atsirasti lėtinis skausmas, sąnarių deformacijos ir pažeidimai. Kas sukelia šią ligą, iki šiol nežinoma.

Neseniai paskelbtame tyrime su kolegomis radome svarbią užuominą apie galimą šios ligos kaltininką - žarnyno bakterijas.

Kas sukelia reumatoidinį artritą?

Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, t. y. ji išsivysto, kai organizmo imuninė sistema pradeda pulti pati save. Baltymai, vadinami antikūnais, kurie paprastai padeda kovoti su virusais ir bakterijomis, pradeda atakuoti sąnarius.

Reumatoidinį artritą sukeliančių antikūnų kilmė daugelį metų buvo tyrinėjama. Kai kurie tyrimai parodė, kad šie antikūnai gali pradėti formuotis tokiose vietose, kaip burna, plaučiai ir žarnynas, likus daugiau kaip 10 metų iki simptomų atsiradimo. Tačiau iki šiol nebuvo aišku, kodėl mokslininkai šiuos antikūnus randa būtent šiose vietose.

Norėjome ištirti, kas galėtų paskatinti šių antikūnų susidarymą. Konkrečiai mums buvo įdomu, ar bakterijos mikrobiome - žarnyne gyvenančių mikroorganizmų bendrijoje - gali būti tos, kurios suaktyvina imuninį atsaką, sukeliantį reumatoidinį artritą.

Kadangi mikrobai paprastai gyvena tose pačiose vietose, kur ir antikūnai, sukeliantys reumatoidinį artritą, iškėlėme hipotezę, kad šios bakterijos gali sukelti šių antikūnų gamybą. Mes manėme, kad nors šie antikūnai skirti bakterijoms atakuoti, reumatoidinis artritas išsivysto, kai jie išplinta už žarnyno ribų ir atakuoja sąnarius.

Pirmiausia siekėme nustatyti žarnyno bakterijas, į kurias šie antikūnai nukreipti. Tuo tikslu su šiais antikūnais paveikėme bakterijas, esančias žmonių, kuriems gresia rizika susirgti reumatoidiniu artritu, išmatose, todėl galėjome išskirti tik tas bakterijų rūšis, kurios reagavo ir jungėsi su antikūnais.

Nustatėme, kad viena anksčiau nežinoma bakterijų rūšis buvo maždaug 20 proc. žmonių, kuriems buvo diagnozuotas reumatoidinis artritas arba kurie gamino ligą sukeliančius antikūnus, žarnyne.

Kaip Oklahomos čerokėjų tautos narys, pasiūliau šią rūšį pavadinti Subdoligranulum didolesgii ("didolesgii" čerokėjų kalba reiškia artritą arba reumatizmą), taip pagerbdamas kitų čiabuvių mokslininkų indėlį į mokslą ir tai, kad reumatoidiniu artritu čiabuviai serga dažniau nei kiti gyventojai.

Subdoligranulum didolesgii anksčiau nebuvo aptikta sveikų žmonių išmatose ir šiuo metu nežinoma, kiek ši bakterija paplitusi tarp gyventojų.

Taip pat nustatėme, kad šios bakterijos gali suaktyvinti reumatoidiniu artritu sergančių žmonių specializuotas imunines ląsteles, vadinamas T ląstelėmis. T ląstelės skatina uždegimines organizmo reakcijas ir yra susijusios su įvairių autoimuninių ligų išsivystymu.

Šie rezultatai leidžia manyti, kad šios žarnyno bakterijos gali suaktyvinti reumatoidiniu artritu sergančių žmonių imuninę sistemą. Tačiau užuot puolusi bakterijas, jų imuninė sistema puola sąnarius.

Kodėl būtent šios bakterijos?

Kol kas nežinoma, kodėl reumatoidiniu artritu sergantiems žmonėms išsivysto imuninis atsakas į Subdoligranulum didolesgii. Tačiau manome, kad ji gali būti reumatoidinio artrito kaltininkė, nes ši bakterija randama tik reumatoidiniu artritu sergančių žmonių žarnyne, o ne sveikų žmonių žarnyne.

Nors daugelis imuninių reakcijų vyksta žarnyne, paprastai jos būna savarankiškos ir neišplinta į kitas kūno vietas. Tačiau manome, kad ypač stiprus žarnyno imuninis atsakas prieš Subdoligranulum didolesgii gali leisti antikūnams apeiti žarnyno "užkardą" ir išplisti į sąnarius.

Kad patvirtintume savo hipotezę, davėme pelėms geriamąją Subdoligranulum didolesgii dozę ir stebėjome jų reakciją. Per 14 dienų pelėms pradėjo tinti sąnariai ir atsirado antikūnų, kurie pažeidė jų sąnarius.

Reumatoidinio artrito gydymo ateitis

Aš ir mano kolegos tikimės, kad šis tyrimas padės išsiaiškinti reumatoidinio artrito kilmę. Kitas mūsų tikslas - išsiaiškinti, kiek paplitusios šios bakterijos yra bendroje populiacijoje, ir patikrinti, ar šių bakterijų buvimas žarnyne gali lemti reumatoidinio artrito išsivystymą žmonėms.

Svarbu pažymėti, kad antibiotikai greičiausiai nėra naudingas gydymas reumatoidiniu artritu sergančių pacientų mikrobams. Nors Subdoligranulum didolesgii kai kuriems reumatoidiniu artritu sergantiems žmonėms gali sukelti autoimuninį atsaką, antibiotikai pašalina ir naudingas, ir žalingas žarnyno bakterijas. Be to, bakterijų pašalinimas nebūtinai sustabdys imuninę sistemą nuo prasidėjusios sąnarių atakos.

Nepaisant to, manome, kad šios bakterijos gali būti panaudotos kaip priemonės kuriant reumatoidinio artrito gydymo būdus ir, tikėkimės, būdus, kaip užkirsti kelią ligai atsirasti.

Meagan Chriswell, Kolorado universiteto Anschutz Medical Campus imunologijos mokslų daktarė

Šis straipsnis perspausdintas iš "The Conversation" pagal "Creative Commons" licenciją. Skaitykite originalų straipsnį.

Fecal microbes shed from the gut. (Steve Gschmeissner/Science Photo Library/Getty Images)

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.11.2017 laikas 11:19 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (čiobrelis, šalpusnis, tubė)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: čiobrelis, šalpusnio lapai, tubė.

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 22:23 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Lengvas ir skanus kefyrinis tortukas
Kefyrinis tortukas receptas. Paruošimas: Suplakame visus komponentus. Tešla gaunasi kaip tiršta grietinė. Dalijame tešlą į 2 lygias dalis, į vieną beriame 1 arbatinį šaukštelį kakavos. Iškepame 2 papločius, atvėsiname ir perpj...

Skaityti daugiau

06.08.2019 laikas 21:22 Receptai – Patiekalai Paplotėliai prie arbatos iš nieko per 20 minučių

Puiki alternatyva tradiciniams blynams ir blyneliams. Labai skanu ir pigiai! Gaminti tokius paplotėlius prie arbatos labai paprasta. Pabandę vieną kartą, gaminsite nuo nuolat, vietoje blynų ar blynelių.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau