Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2022 » Gruodžio » 7

"Žmonija tapo masinio išnykimo ginklu", - perspėja JT vadovas

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antonio Guterres) antradienį apkaltino tarptautines korporacijas, kad jos pasaulio ekosistemas pavertė "pelno žaislais", ir perspėjo, kad jei nepavyks pakeisti kurso, tai sukels katastrofiškų padarinių.

"Dėl mūsų begalinio apetito nekontroliuojamam ir nevienodam ekonomikos augimui žmonija tapo masinio išnykimo ginklu", - sakė jis savo kalboje prieš Monrealyje vykstančias derybas dėl biologinės įvairovės.

Nuo 2017 m., kai pradėjo eiti pareigas, buvęs Portugalijos ministras pirmininkas A. Guterresas klimato kaitą pavertė savo svarbiausiu klausimu.

Jo ugningi pasmerkimai per iškilmingą konferencijos, vadinamos COP15, atidarymą atskleidė, kad nykstančių planetos augalų ir gyvūnų likimas - tarpusavyje susijusi krizė - jam taip pat artimas.

Prieš jam užimant tribūną, maždaug pusšimčio protestuotojų grupė nutraukė Kanados ministro pirmininko Justino Trudeau (Justin Trudeau), kuris renginį organizuoja kartu su Kinija, kalbą.

Jie mojavo plakatu su užrašais "Vietinių gyventojų genocidas = ekologinis genocidas" ir "Kad išsaugotumėte biologinę įvairovę, liaukitės įsiveržę į mūsų žemę" ir kelias minutes skandavo, kol buvo išvesti, sulaukę gausių plojimų.

"Kaip matote, Kanada taip pat yra laisvo žodžio vieta, kur asmenys ir bendruomenės gali atvirai ir tvirtai reikšti savo nuomonę, ir mes dėkojame jiems už tai, kad pasidalijo savo požiūriais", - atsakydamas sakė J. Trudeau.

Šio susitikimo nereikėtų painioti su kitomis anksčiau šį mėnesį vykusiomis JT derybomis, kurios buvo skirtos klimato klausimams ir vadinosi COP27.

- Paryžiaus momentas gamtai -

Į gruodžio 7-19 d. susitikimą susirinko beveik 200 šalių, siekiančių susitarti dėl "Paryžiaus momento" gamtai.

Iššūkiai yra didžiuliai: milijonui rūšių gresia išnykimas; trečdalis visos žemės yra labai nualinta ir prarandamas derlingas dirvožemis; dėl taršos ir klimato kaitos sparčiau nyksta vandenynai.

Cheminės medžiagos, plastikas ir oro tarša dusina žemę, vandenį ir orą, o dėl iškastinio kuro deginimo vykstantis planetos įkaitimas sukelia klimato chaosą - nuo karščio bangų ir miškų gaisrų iki sausrų ir potvynių.

"Su gamta elgiamės kaip su tualetu", - atvirai sakė A. Guterresas.

"Ir galiausiai mes darome savižudybę pagal įgaliojimą", - pridūrė jis, - o poveikis jaučiamas darbo vietoms, badui, ligoms ir mirčiai.

Tuo tarpu ekonominiai nuostoliai dėl ekosistemų degradacijos nuo 2030 m. kasmet sieks 3 trilijonus JAV dolerių.

Prieš derybas AFP kalbėjosi su JT Biologinės įvairovės konvencijos (BĮK) vadove Elizabeth Mrema (Elizabeth Mrema,), kuri teigė, kad nesėkmė nėra išeitis.

"Kad Paryžiaus susitarimas būtų sėkmingas, biologinė įvairovė taip pat turi būti sėkminga. Kad pavyktų klimato kaita, turi pavykti ir gamta, todėl turime juos spręsti kartu", - sakė ji.

Tarp 10 metų trukmės programos tikslų projektų yra kertinis įsipareigojimas iki 2030 m. apsaugoti 30 proc. pasaulio sausumos ir jūrų, panaikinti žalingas žvejybos ir žemės ūkio subsidijas, kovoti su invazinėmis rūšimis ir sumažinti pesticidų naudojimą.

Naujasis tikslas bus labai priklausomas nuo vietinių tautų, kurios valdo žemę, kurioje yra apie 80 proc. likusios Žemės biologinės įvairovės, dalyvavimo.

Jau atsirado nesutarimų svarbiausiu finansavimo klausimu, nes turtingos šalys spaudžiamos skirti daugiau lėšų besivystančioms šalims, kad šios galėtų jas išsaugoti.

Viltis jau sumenkino tai, kad į susitikimą neatvyko pasaulio lyderiai: Vienintelis iš jų dalyvaus Kanados vadovas Trudeau.

Šiuo metu COP15 pirmininkauja Kinija, tačiau dėl Kovido pandemijos ji susitikimo nerengia.

AFP

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

avatar
0
1
Jums neatrodo keista, kad dabar kažkaip prabilo sąžinė.... gal turite minčių, kodėl taip viskas nutiko? Prisiregistruokite ir kalbėkite nevaržomai.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.10.2019 laikas 14:24 Receptai – Patiekalai Cukinijų Blynai Su Grietine + Receptas/Video

Jeigu dievinate cukinijas ir ieškote vis naujų jų paruošimo būdų, štai jums puikus receptas. Cukinijų blynai – vienas geriausių sezoninių užkandžių. Juos galima patiekti su grietinės padažu. O galima į blyną įvynioti mėso...

Skaityti daugiau

17.09.2018 laikas 08:27 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai kraujospūdžio gydymui

Kraujospūdis liaudies medicinoje, kraujospūdis, kraujospūdžio gydymas, kraujospūdžio receptai, vaistažolės kraujospūdžiui, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydy...

Skaityti daugiau

03.09.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai

Plaukų priežiūra liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai plaukų priežiūrai, receptai plaukams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydyti...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau