Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2023 » Sausio » 16

Mokslininkus glumina paslaptingi signalai iš dviejų planetų vienu metu

Abu pasauliai yra panašūs į Žemę, sukasi aplink panašias į Saulę žvaigždes ir yra tame pačiame žvaigždyne, maždaug tokiu pat atstumu nuo mūsų.

Žaliojo Kranto radijo teleskopas yra rytinėje Jungtinių Valstijų dalyje, vadinamojoje radijo tylos zonoje, t. y. vietovėje, kurioje labai mažai naudojama viskas, kas skleidžia radijo bangas.

Jei, pavyzdžiui, avarinėms tarnyboms reikia apie ką nors pranešti gyventojams, jos turi perspėti observatoriją. Žaliasis krantas yra viena iš pagrindinių SETI projekto priemonių: Nežemiškojo intelekto paieškos. Visiškai sukamą 100 m ilgio lėkštę galima nukreipti į bet kurį dangaus tašką, tiksliau, į tą dangaus sferos dalį, kuri yra virš jos.

SETI projekte dalyvaujančių mokslininkų grupė prieš kelerius metus, 2018 m. kovo 25 d., gavo šešių valandų stebėjimo langą. Specialistai nusprendė per šį laiką pasiklausyti egzoplanetų, kurios tuo metu praskries pro savo žvaigždžių diskus, tai vadinama tranzitu.

Tokių planetų buvo šimtai, tačiau reikėjo atrinkti tik kelias, kurios danguje yra arčiau mūsų ir viena kitos. Prisiminkime, kad šiandien oficialiai patvirtinta daugiau kaip penki tūkstančiai egzoplanetų, daugelio jų metai, t. y. sukimosi aplink žvaigždę periodas, yra vos kelios dienos.

Tai reiškia, kad kas kelias dienas jos tranzitu pereina per savo motininių žvaigždžių diskus. Šiuo atveju jie apsistojo ties 12 planetų Cygnus žvaigždyne.

Pagal dydį atrinktos planetos yra arba maždaug Žemės dydžio, arba pusantro Žemės dydžio, o viena iš jų yra 12 kartų didesnė už Žemę, t. y. net didesnė už Jupiterį. Ir tai iš tiesų yra dujinė milžinė, ji neturi kieto paviršiaus, bet, kita vertus, gali turėti kietų palydovų, kaip ir mūsų Jupiteris.

ateiviai, kosmoso paslaptys

Šios egzoplanetos skrieja savo žvaigždės disku (vienos per keturiasdešimt minučių, kitos - per beveik keturias valandas), tačiau mokslininkai kiekvieną tranzitą stebėjo tik kelias minutes.

Ką mokslininkai nori išgirsti: Pirmiausia jiems reikia maždaug 1420 megahercų radijo dažnio. Mat būtent šiuo dažniu "transliuoja" vandenilis - labiausiai paplitęs elementas visatoje. Be to, šiuo dažniu beveik negirdimas bendras galaktinio radijo triukšmo fonas.

Todėl astrofizikai nusprendė, kad hipotetinei nežemiškajai civilizacijai būtų logiškiausia pasirinkti būtent tokį dažnį. Antra, nežemiškos civilizacijos signalą daug lengviau užfiksuoti, jei jis yra siaurajuostis ir vėlgi lengvai atskiriamas nuo bendro fono.

Dvylika planetų klausėsi 1100-1900 megahercų diapazone. Įdomu tai, kad apskaičiuota, jog jei ten yra kažkas protingo, vadinasi, jie žino apie mus ir tikslingai siunčia mums signalą.

Taigi, jų požiūriu, geriausia signalizuoti tada, kai jų planeta mūsų teleskopuose aiškiai matoma žvaigždės disko viduryje, nes tuo metu ji atrodo lygiai kaip Žemė. Ir kartu astrofizikai pabrėžia, kad jei mes pagausime reikšmingą jų signalą, tai jų siųstuvas tikrai bus 60 kartų galingesnis už garsiojo Arecibo teleskopo Puerto Rike siųstuvą.

Prisiminkime, kad žemiečiai siuntė žinutes proto broliams, taip pat iš Arecibo ir iš RT-70 teleskopo Evpatorijoje. Dėl to labiausiai tai, ko reikėjo, buvo išgirsta iš dviejų planetų.

Viena iš jų - Kepleris-1332 b - sveria kaip dvi su puse Žemės, kita - Kepleris-842 b - yra tris kartus masyvesnė už mūsų planetą. Abi yra nutolusios nuo mūsų maždaug 1700 šviesmečių atstumu. Abu jie rasti šalia žvaigždžių, šiek tiek mažesnių už Saulę.

Viena žvaigždė yra šiek tiek karštesnė už mūsų žvaigždę, kita yra šaltesnė ir blankesnė - oranžinė nykštukė. Tiesą sakant, sunku įsivaizduoti, kokia karščiui ir ugniai atspari ten turi būti protinga gyvybė: šie pasauliai yra kelis kartus arčiau savo žvaigždžių nei Merkurijus iki Saulės.

ateiviai, kosmoso paslaptys

Nepaisant to, signalai iš jų sklido kaip tik tinkamu dažniu: atitinkamai 1749 megahercai ir 1040-1438 megahercai. Tiesa, jie pasirodė esantys gana plačiajuosčiai, bet, ko gero, tuo labiau stebina, kad juos užfiksavome.

Be to, mokslininkai sako, kad vis tiek reikia atsižvelgti į tai, kad kiti gali samprotauti ir kurti technologijas kitaip. O įdomiausia: abu signalai buvo gauti kaip tik tada, kai planetos buvo pačiame žvaigždės disko centre.

Gyvenimas karštoje planetoje gali būti bauginanti perspektyva. Temperatūrai pakilus iki tokio lygio, kuris gali apsunkinti gyvybės egzistavimą, mintis apie gyvenimą planetoje, kurioje temperatūra tokia aukšta, atrodo neįmanoma. Tačiau iš tikrųjų gyvybė gali rasti būdų, kaip išgyventi karštyje ir net klestėti tokiomis sąlygomis.

Vienas iš būdų, kaip gyvybė gali išgyventi karštoje planetoje, yra prisitaikymo procesas. Prisitaikymas - tai rūšies gebėjimas vystytis ir keistis, kad išgyventų naujoje aplinkoje. Vystydamiesi tam tikri gebėjimai, pavyzdžiui, storesnei odai, stipresniems nagams ar sparnams, leidžiantiems pakilti į orą karštyje, šios rūšys geba išgyventi karštoje ir priešiškoje planetos atmosferoje.

Dar vienas būdas gyvybei išgyventi karštoje planetoje - naudoti žiemos miegą. Hibernacija - tai neveiklumo būsena, į kurią gyvūnai pereina norėdami išsaugoti energiją ir išgyventi ekstremalioje temperatūroje. Perėję į šią ramybės būseną gyvūnai gali išgyventi temperatūrą, kuri jiems būtų per karšta, jei jie būtų aktyvūs. Šis hibernacijos procesas būdingas dykumų gyvūnams ir gali būti potencialus gyvenimo būdas karštose planetose.

Galiausiai gyvenimas karštoje planetoje galėtų būti įmanomas naudojant technologijas. Nors karštųjų planetų temperatūra gali būti per daug ekstremali bet kokiai gyvai rūšiai, technologijų naudojimas galėtų sudaryti sąlygas gyvybei egzistuoti. Robotai ir mašinos galėtų būti naudojami planetai tirti ir duomenims rinkti, o palydovai ir ryšių įrenginiai galėtų būti naudojami karštosios planetos gyventojams sujungti su išoriniu pasauliu.

Apskritai mintis, kad karštoje planetoje gali egzistuoti gyvybė, tikrai nėra neįmanoma. Dėl natūralaus prisitaikymo, žiemos miego ir technologijų naudojimo gyvybė tikrai galėtų egzistuoti ir net klestėti tokiomis ekstremaliomis klimato sąlygomis.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko dalinkitės.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.06.2019 laikas 09:33 Receptai – Patiekalai Keptuvėje kepti kiaulienos šonkauliukai
Labai paprastas kiaulienos šonkauliukų receptas. Kiaulienos šonkauliukai labai skanūs patiekti su virtomis bulvėmis ir mėgstamomis daržovių salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

20.09.2018 laikas 07:45 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo dantų skausmo

Dantų skausmas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo dantų skausmo, dantų skausmas, receptai dantims, vaistažolės dantų skausmui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistaž...

Skaityti daugiau

12.07.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau