Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2020 » Spalio » 17

Kokios Dietos Turi Laikytis Tie, Kuriems Pašalinta Tulžies Pūslė?

Visi žinome, kad pašalinus tulžies pūslę, reikia laikytis dietos. Gydytojai dažniausiai sako, ko negalima vartoti, tačiau palyginti retai nurodo, ką galima valgyti.

Pirmosios dienos po chirurginės operacijos

Pirmosiomis dienomis svarbu neperkrauti virškinamojo trakto, nes negalima leisti, kad maistas nusistovėtų. Pirmąsias kelias dienas po chirurginės operacijos ligoniui tenka gulėti ligoninėje, čia jis maitinamas taip, kad virškinamojo traktas nebūtų perkrautas. Ligoniui leidžiama gerti silpnos arbatos ar vandeniu praskiestų nerūgščių vaisių sulčių. Šiek tiek vėliau galima valgyti morkų suflė (suflė yra keptas kiaušinių patiekalas su įvairiais priedais). Svarbiausia, kad tuo metu neužkietėtų viduriai.

Dienos receptas: daržovių suflė

Smulkia tarka sutarkuokite morkas ar burokėlius, troškinkite vandenyje be aliejaus. Kai daržovės suminkštės, supilkite 1 valgomąjį šaukštą pieno ir suplaktą kiaušinio baltymą. Pašaukite karštoje orkaitėje, kepkite 20 minučių.

Pirmoji savaitė

Svarbu valgyti mažomis porcijomis, tulžies sultis skiesti gausiu skysčių kiekiu. Namuose patariama valgyti 6-7 kartus per dieną, tuomet be tulžies pūslės virškinamojo trakto darbas nesutriks. Patariama valgyti vienu ir tuo pačiu metu, nes, pašalinus tulžies pūslę, tulžies sulčių nėra kur laikyti.

Paskutinį kartą patariama valgyti ne vėliau nei 2 valandos prieš miegą. Per dieną patariama išgerti apie 1,5 litro skysčių. Tai gali būti erškėtrožių uogų nuoviras, nerūgščios sultys (geriausiai su minkštimu, sterilizuotų), negazuotas mineralinis vanduo.

Namuose atgaunantiems jėgas po chirurginės operacijos negalima valgyti šviežių vaisių ir daržovių, nes šie produktai pagausina tulžies sulčių išsiskyrimą. Negalima valgyti ir ruginės duonos.

Patariama valgyti garuose troškintų trintų mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų.

Labai svarbu, kad patiekalai būtų vidutinės temperatūros. Tokiu metu naudinga valgyti pieniškų sriubų, vištienos suktinukų, varškės apkepo, garuose troškintos mėsos suflė, kefyro, jogurto, košių, makaronų su sūriu, garuose troškinto kiaušinių baltymų omleto.

Desertui patariama gerti erškėtrožių uogų ar vaistinių augalų arbatos.

Pieniška daržovių sriuba

Pieną lygiomis dalimis praskieskite vandeniu. Kai pienas užvirs, suberkite smulkia tarka sutarkuotas morkas, ryžius, smulkiai supjaustytą svogūną, bulvę, žalumynus.

Virkite, kol sriuba išvirs ir lengvai sutirštės. Lengvai paskaninkite druska ir šaukšteliu sviesto.

Praėjus 2 mėnesiams

Praėjus 2 mėnesiams po operacijos, valgyti reikia tiek, kad neapkrauti virškinamojo trakto. Daugiau patariama valgyti baltyminio maisto, kuris praskiedžia tulžies sultis. Jei jausitės pakankamai gerai, nejusite nei skausmų, nei nemalonių pojūčių, tai valgiaraštį galite palengva praplėsti, tačiau turite vengti tam tikrų produktų.

Netekus tulžies pūslės, draudžiama valgyti gyvulinių riebalų bei kepto maisto.

Patiekalus galima skaninti tik švelniais prieskoniais ir pagardais. Reikia atsisakyti česnakų, gvazdikėlių, adžikos, aštraus ketčupo, chmeli suneli prieskonių ir majonezo. Šie prieskoniai ir pagardai skatina gausesnį tulžies sulčių išsiskyrimą.

Geriausiai valgyti daržovių arba išvirtų su vištienos sultiniu sriubų. Išvirusią sriubą galima paskaninti šaukšteliu sviesto ar alyvuogių aliejaus. Galima valgyti virtos liesos mėsos. Garnyrą galima ruošti nekepinant produktų. Tai gali būti garuose troškintos ar virtos morkos, moliūgai, patisonai, aguročiai, kalafiorai, burokėliai. Garnyrus naudinga skaninti žalumynais.

• Vakarieniaudami galite valgyti troškintos žuvies, pavyzdžiui, menkės. Garnyrui tinka virtos bulvės.

• Žmonėms, kuriems pašalinta tulžies pūslė, naudinga valgyti virtų kalmarų, krevečių ir midijų, nes juose gausu organizmo lengvai įsisavinamų baltymų.

• Vakarieniaujant naudinga valgyti liesos varškės, pavyzdžiui, varškės apkepo. Daug baltymų turintys produktai skystina tulžies sultis. Tokiu metu geriausias desertas - keptas obuolys ar obuolių marmeladas.

Pirmieji metai

Pirmaisiais metais po to, kai buvo pašalinta tulžies pūslė, valgiaraštį palaipsniui reikia plėsti. Jei pirmaisiais metais tinkamai maitinsitės, po vienerių metų Jūs galėsite dar pagausinti valgiaraštį.

Pilvo mankšta

Tiems, kam buvo pašalinta tulžies pūslė, naudinga speciali pilvo mankšta, kurią patariama pradėti daryti 1-2 mėnesiai po chirurginės operacijos.

• Stovėdami kojas laikykite pečių plote, rankas ant juosmens, atsargiai paeiliui kūną pasukiokite į dešinę ir į kairę.

Pilvas bus lengvai įtemptas, tačiau Jūs patys jausite kokio intensyvumo turi būti pratimai.

• Vėliau atsigulkite ant grindų, kojas sulenkite per kelius, giliai įkvėpkite, kelius palankstykite į vieną ir į kitą pusę.

Naudinga ant viršutinės pilvo dalies uždėti 200-300 g maišelį su smėliu. Iškvepiant maišelį reikia pakelti į viršų, įkvepiant - nuleisti.

Tuos pačius pratimus reikia daryti ir su smėlio maišeliu, uždėtu ant pilvo apačios.

Dienos receptas: kopūstai džiūvėsėliuose

Be aliejaus troškinkite kopūstus ar kalafiorus, ar šias daržoves pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Tada daržoves pabarstykite susmulkintais baltaisiais džiūvėsėliais, paskaninkite sviestu.

Siūlomas valgiaraštis

Pirmieji pusryčiai. Biri grikių kruopų košė su 0,5 arbatinio šaukštelio aliejaus, 1 stiklinė arbatos su pienu, 100 g fermentinio sūrio.

Antrieji pusryčiai. Keptas obuolys.

Pietūs. Vegetariški barščiai, virta mėsa su pienišku padažu ir aliejuje troškintomis morkomis bei vaisių kompotas.

Pavakariai. Erškėtrožių uogų nuoviras.

Vakarienė. Virta žuvis, aguročių, morkų ir kalafiorų ragu su aliejumi. mėtų arbata.

Prieš miegą. 1 stiklinė kefyro.

Per visą dieną galima suvalgyti. 300 g baltos duonos, 30 g cukraus, 10 g sviesto.

Draudžiama valgyti: riebios kiaulienos, avienos, žąsienos, antienos, lašinių; • mėsos sultinių; • valgomųjų ledų, gėrimo su ledu ir bet kurio šalto maisto, nes šaltis gali sukelti tulžies pūslės latakų skausmus ir spazmus; • rūkytų maisto produktų, marinatų, konservų, žuvies, ikrų; • aštrių prieskonių; • rūgštynių, špinatų, svogūnų, česnakų; • konditerijos gaminių su kremu; • sauso vyno ir šampano.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
10.07.2019 laikas 21:39 Receptai Nepaprastai skanūs abrikosai sirupe
Gaminame namuose skanius abrikosus sirupe. Abrikosai kruopščiai nuplaunami ir pašalinami kauliukai. Išspaudžiame pusės citrinos sultis. Laikykite vėsioje vietoje. Štai ir viskas! Mūsų abrikosai yra paruošti. Gero apetito!...

Skaityti daugiau

13.06.2019 laikas 08:44 Receptai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

19.10.2019 laikas 14:24 Receptai Cukinijų Blynai Su Grietine + Receptas/Video

Jeigu dievinate cukinijas ir ieškote vis naujų jų paruošimo būdų, štai jums puikus receptas. Cukinijų blynai – vienas geriausių sezoninių užkandžių. Juos galima patiekti su grietinės padažu. O galima į blyną įvynioti mėso...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau