- 24.01.2021
- 2.2 Reitingas
- 1446 Peržiūros
- Komentarai
Hipercholesterinemija - padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje – dar ne liga. Bet šios medžiagos perteklius skatina aterosklerozės, išeminės širdies ligos, stenokardijos ir infarkto vystymąsi. Ypač vyresniame amžiuje, kasmet vertėtų pasitikrinkite lipidų (triglicerinų ir cholesterolio) kiekį kraujyje.
Cholesterolio gali padaugėti dėl riebalų (ypač gyvulinės kilmės) vartojimo, sumažėjus fiziniam aktyvumui, taip pat dėl kai kurių ligų, kaip cukrinio diabeto, inkstų patologijos, skydliaukės hipofunkcijos, kepenų ligų.
Cholesterolio kiekis kraujyje matuojamas milimoliais litre (mmol/l).
Tyrimų, atliktų pagal lėtinių neinfekcinių ligų integruotą programą, duomenimis, normali cholesterolio koncentracija (5,2 mmol/l) nustatyta 27 proc. 20–64 m. vyrų ir 24 proc. moterų.
Tad, 11 būdų kaip galima būtų sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje:
1. Ryte pabėgioję pusvalandį, pamynę dviratį ar tiesiog greitai pavaikščioję, tikrai pasijusite žvaliau ir sudeginsite nemažai cholesterolio.
2. Ankstyviems pusryčiams labai tinka žalioji arbata, įvairūs džiovinti vaisiai, riešutai, saulėgrąžos. Šaukštelį žaliosios arbatos užpilkite neverdančiu vandeniu, palaukite maždaug 7–10 minučių ir gerkite mažais gurkšneliais. Prie jos rekomenduojama valgyti džiovintus abrikosus, figas, datules, galima keletą riešutų ir saulėgrąžų.
3. Jūros gėrybės – krabai, krevetės, jūros kopūstai. Šie produktai ne tik paįvairina dienos racioną bei aprūpina organizmą jodu, bet ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Užtenka per dieną suvalgyti 80–100 g vieno iš minėtų produktų.
4. Norint sumažinti cholesterolio kiekį, būtina visiškai atsisakyti riebios avienos, kiaulienos, žąsienos, antienos, subproduktų, kiaušinių trynių, riebių sūrių, grietinės, riebių jogurtų, ledų, kremų, pagerintos tešlos kepinių, cukraus, alkoholio, riebių padažų, majonezo, riebios žuvies, iš koncentratų išvirtų sriubų, rūkytų dešrų, dešrelių. Norint sumažinti cholesterolio kiekį, reikia valgyti tik liesus pieno produktus.
Normalus cholesterolio svyravimų diapazonas yra nuo 3,5 iki 5,2 mmol/l.
5. Liesa jautiena, lapinės daržovės, aliejus. Liesa jautiena – gyvulinės kilmės baltymų šaltinis. Per dieną rekomenduojama suvalgyti maždaug 180 g šio produkto. Galima jį periodiškai pakeisti sojų produktais, kuriuose gausu augalinės kilmės baltymų. Augaliniuose aliejuose yra daug riebiųjų rūgščių. Per dieną reikia suvalgyti maždaug 1 valgomąjį šaukštą kokio nors augalinio aliejaus.
6. Vaisiai, daržovės, žalumynai normalizuoja žarnyno veiklą ir padeda pasišalinti nereikalingam cholesteroliui. Būtina kasdien suvalgyti bent 1–2 obuolius, dažniau valgyti burokėlių salotas, morkas, ridikus, kopūstus. Vaisiai ir daržovės neleidžia tukti, be to, juose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų.
7. Rekomenduojama gerti šviežiai spaustas morkų, obuolių, burokėlių sultis, pagardintas daigintų kviečių aliejumi. Arba morkų, salierų lapų, imbiero šaknų ir citrinų sultis.
8. Valgykite tik liesas daržovių sriubas bei virtus ar troškintus patiekalus. Nes kepami produktai sugeria daug riebalų. Prieš verdant mėsą, reikia pašalinti jos riebalus. Tada ją reikia supjaustyti mažais gabalėliais, užpilti šaltu vandeniu ir tik tada virti (tokiu būdu maždaug 40 proc. cholesterolio lieka sultinyje).
9. Bulvės, makaronai, kisieliai taip pat naudingi organizmui. Juose daug angliavandenių ir krakmolo, kurie svarbūs nervų sistemai.
10. Geriausia valgyti virtus ir troškintus patiekalus, nes kepdami produktai sugeria daug riebalų. Prieš verdant mėsą, reikia pašalinti jos riebalus. Tada ją reikia supjaustyti mažais gabalėliais, užpilti šaltu vandeniu ir tik tada virti (tokiu būdu maždaug 40 proc. cholesterolio lieka sultinyje).
11. Ideali košė, norint sumažinti cholesterolio kiekį - tai lęšių košė. Lęšius nakčiai užmerkite. Virdami juos į puodą įmeskite ir 2 galvutes svogūno, įdėkite truputį druskos. Pavirkite kelias minutes ir ragaukite.
Mitybos ypatumai, norint sumažinti cholesterolio kiekį
• valgyti tik liesą mėsą (ją ruošiant vertėtų nupjauti matomus riebalus),
• vietoje mėsos dažniau valgyti žuvies, ankštinių daržovių: žirnių, sojos, pupelių,
• valgyti vištienos ir kalakutienos be odos,
• rečiau valgyti rūkytų ar virtų dešrų,
• rinktis kuo liesesnius pieno produktus: kefyrą, rūgpienį, varškę ir fermentinius sūrius,
• gaminant maistą vietoje sviesto ar taukų naudoti aliejų,
• mažiau valgyti kepto, dažniau virto ar troškinto maisto,
• kepimui nevartoti kartą jau kaitinto aliejaus,
• nuo sriubų ir sultinių nugriebti riebalus,
• ant sumuštinių margarino ar sviesto tepti kuo ploniau,
• salotoms kuo rečiau naudoti majonezą ar grietinę,
• rečiau valgyti inkstų ir kepenų patiekalų,
• saikingai vartoti kiaušinių, alkoholio.
Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.
Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!
* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau