- 27.06.2023
- 0.0 Reitingas
- 591 Peržiūr
- Komentarai
Tai padeda sumažinti krakmolo kiekį, kuris lieka drumstame vandenyje
Neatsiejamas ryžių ruošimo etapas daugeliui žmonių paprastai yra jų skalavimas. Tai padeda sumažinti krakmolo, kuris lieka drumstame vandenyje, kiekį. Taip teigiama žurnale "Conversation" atliktame tyrime.
Kas nutinka ryžiams po plovimo
Tyrime mokslininkai lygino plovimo poveikį trijų skirtingų rūšių ryžių lipnumui ir standumui. Konkrečiai jie išbandė glutininius ryžius, vidutinio grūdėtumo ryžius ir basmati ryžius.
Paaiškėjo, kad bet koks plovimo kartų skaičius neturėjo jokios įtakos ryžių lipnumui ir standumui. Lipnumą lėmė ne paviršinis krakmolas (amilozė), o kitas krakmolas (amilopektinas). Jis išsiplauna iš ryžių grūdų virimo metu. Krakmolo kiekis priklauso nuo ryžių veislės.
Todėl lipnumą lemia ne plovimų skaičius, o veislė.
Ar galima pašalinti visas bakterijas
Plaunant ryžius bakterijų atsikratyti neįmanoma. Visos jos žūsta, kai išverdamos, nepriklausomai nuo to, ar ryžiai prieš tai nuplauti, ar ne.
Jei ryžius ilgai paliksite šiltoje patalpoje, bakterijos suaktyvės ir dauginsis.
Susidaro toksinai, kurių negalima deaktyvuoti verdant ar pašildant. Toksinai gali sukelti sunkią virškinamojo trakto ligą. Todėl nuplautų arba virtų ryžių nereikėtų ilgai laikyti kambario temperatūroje.
Kodėl iš tikrųjų reikia plauti ryžius?
Viena iš priežasčių - nuplauti bet kokius dulkių likučius ir vabzdžius. Tai reikėtų daryti, nes nežinote, kokiomis sąlygomis ryžiai buvo supakuoti.
Be to, dėl to, kad maisto tiekimo grandinėje plačiai naudojamas plastikas, jo ne kartą rasta ir ryžiuose. O plaunant iš žalių ryžių išplaunama iki 20 proc. plastiko.
Ryžių nauda
Virti ryžiai turi 2,6 g riebalų ir tik 120 kalorijų 100 gramų. Juose taip pat gausu nervų sistemai būtinų B grupės vitaminų, kalio, mangano, cinko magnio ir fosforo.
Ryžiai yra lengvai virškinami ir naudingi sergant virškinamojo trakto ligomis. Skysta ryžių košė su vandeniu rekomenduojama sergant ūminiu gastritu.
Kas neturėtų valgyti ryžių
Į vidurių užkietėjimą linkę žmonės neturėtų valgyti ryžių dažniau nei du kartus per savaitę. Esant nutukimui, ryžių reikėtų vengti.
Visiškai sveikas žmogus per dieną gali suvalgyti ne daugiau kaip 200 g virtų ryžių.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau