- 21.05.2024
- 0.0 Reitingas
- 568 Peržiūros
- Komentarai
Arbatinio grybo pagrindu pagamintam gėrimui, arba kombučai, priskiriama daug naudingų savybių. Teigiama, kad jis padeda išlaikyti svorį, normalizuoja virškinamojo trakto veiklą, gerina odos būklę ir padeda kovoti su daugeliu ligų. Kiek šie teiginiai teisingi, kokiu atveju arbatinis grybas gali sukelti mirtį, inkstų nepakankamumą ir apsinuodijimą ir kam jo nereikėtų gerti - "Paranormal.lt" medžiagoje, parengtoje Tarptautinei arbatos dienai.
Arbatos grybas - tai simbiotinis mielių ir bakterijų organizmas, iš kurio galima pasigaminti fermentuotą gėrimą, pridėjus arbatos ir cukraus. Rezultatas - skystis, kuriame yra acto, B grupės vitaminų ir daugelio kitų rūšių rūgščių, įskaitant aminorūgštis. Fermentacijos proceso metu sudėtyje taip pat atsiranda etanolio, kurio kiekis siekia apie 0,55 %.
Arbatos grybas kinų šaltiniuose minimas apie 220 m. pr. m. e. kaip valantis ir suteikiantis energijos. Pasak Didžiosios rusų enciklopedijos Chemijos ir medicinos redakcinio bloko vyriausiojo redaktoriaus Deniso Andrejuko, arbatinis grybas yra sudėtinga mikrobiologinė konstrukcija, kurioje grybas, šiek tiek panašus į alaus mieles, "draugauja" su specialia bakterija. Ši simbiozė itin veiksmingai kovoja su kitais mikroorganizmais.
"Šie du taip sutvarkė savo biochemiją ir taip strategiškai išnaudojo erdvę, kad jų simbiozė pasirodo esanti labai veiksminga konkuruojant su įvairiais kitais mikroorganizmais. Simbiontas maitinasi cukrumi, pirmiausia grybas suskaido sacharozę į gliukozę ir fruktozę. Fruktozę jis suvalgo pats, galiausiai gamindamas etanolį, anglies dioksidą ir gyvybinę energiją. Bakterijos maitinasi sacharoze ir etanoliu, galiausiai gamindamos actą ir daugybę kitų medžiagų, įskaitant gliukono rūgštį, kitas organines rūgštis ir daugybę įvairiausių naudingų metabolitų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų", - sakė ekspertas.
Gėrimui dažnai priskiriamos sveikatą stiprinančios savybės, įskaitant priešuždegimines ir antioksidacines savybes. Be to, manoma, kad gėrimas padeda kovoti su viršsvoriu, vėžiu, gerina imunitetą, normalizuoja žarnyno veiklą ir kraujospūdį. Mokslas kol kas nepatvirtino arbatinio grybo vartojimo gydomojo poveikio, kalbant apie medicininį poveikį, situacija yra dviprasmiška, sako Andrejukas.
"Viena vertus, yra nemažai publikacijų, kuriose nurodoma daug teigiamo poveikio - nuo hepatoprotekcijos iki svorio mažinimo. Kita vertus, visos žinomos publikacijos turi mažą įrodomąją vertę. Ir viena iš priežasčių slypi simbionto biologijoje. Kombučą gali sudaryti įvairių rūšių mikroorganizmai, ji gali gyventi ant įvairių substratų ir labai įvairiomis išorinėmis sąlygomis. O visa tai kartu labai apsunkina standartizavimo užduotį teisingam ir pakankamai didelės apimties medicininiam tyrimui. Tačiau yra ir trečioji pusė - žmonės šią mikrobiologinę sistemą, kaip ir sūrį, kaip ir alų ar sojų padažą, pažįsta nuo seniausių laikų. O tai reiškia, kad integruotai ir statistiškai arbatinio grybo naudos vis dėlto yra daugiau nei žalos", - sako Andrėjukas.
Įrodyta nauda
Mokslinės literatūros apžvalga 2022 m. parodė: arbatos grybo gėrimas daugiausia pasižymi antioksidaciniu aktyvumu, kuris veikiau susijęs su arbatos, kurios pagrindu gėrimas ruošiamas, savybėmis. Antioksidantai - tai medžiagos, padedančios sulėtinti oksidacijos procesus ir atkurti pažeistas ląsteles. Tai padeda sulėtinti senėjimą, taip pat užkirsti kelią navikų ir širdies bei kraujagyslių ligų vystymuisi.
Antioksidacines gėrimo savybes patvirtino ir kitas mokslinis darbas. Paaiškėjo, kad į gėrimą įpylus rooibos arbatos, galima gauti mažą etanolio ir acto rūgšties koncentraciją ir pasiekti didesnį poveikį atstatant oksidacinę žalą.
"Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad visi šie tyrimai buvo atlikti su gyvūnais. Šiuo metu nėra atlikta jokių svarbesnių tyrimų apie tiesioginį arbatinio grybo poveikį žmogaus organizmui. Tai verčia abejoti teiginiais apie jo naudingąsias savybes", - pasakojo gydytojas endokrinologas CDC NCC Nr. 2 RRCH vardu pavadintas akad. B. V. Petrovskio, Julija Atamanova.
Tačiau, pasak specialistės, galime drąsiai teigti, kad kombuča gali palankiai paveikti žarnyno būklę.
"Harvardo universiteto metodinėse rekomendacijose rašoma, kad kombuča savo sudėtyje turi daug probiotikų. Probiotikai gali veiksmingai pašalinti disbakteriozę, padėti išvengti žarnyno infekcijų ir pašalinti jų pasekmes, sustiprinti imunitetą ir padėti išvengti bakterinių ir grybelinių infekcijų pasikartojimo. Tuo pačiu metu nuo gėrimo sudėties nėra didelio skirtumo, arbata yra tik maistinga aplinka mūsų mikroorganizmams, kurie ir užtikrina pagrindinį poveikį", - pridūrė Atamanova.
Mirties grėsmė
Be mokslinių straipsnių, skirtų gėrimo naudai, yra ir tokių, kuriuose kalbama apie kombučos keliamą pavojų.
"Medicininiuose šaltiniuose yra pavyzdžių apie neigiamą kombučos poveikį žmogaus sveikatai. Jei gėrimas užterštas pelėsiniais grybais, galimas apsinuodijimas. Dėl per didelio gėrimo rūgštingumo paūmėja lėtinės virškinamojo trakto ligos.
Taip pat svarbu nepamiršti, kad kombučos sudėtyje yra nedidelis kiekis alkoholio (susidaro bakterijų ir grybelių kolonijų gyvybinės veiklos procese).
Nerekomenduojama vartoti gėrimo iš arbatinio grybo nėščiosioms, krūtimi maitinančioms moterims, mažiems vaikams ir žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs. Esant individualiam netoleravimui, gėrimo sudedamosios dalys gali sukelti alerginę reakciją", - sakė FBUN Centrinio epidemiologijos mokslinių tyrimų instituto Rospotrebnadzor CMD Molekulinės diagnostikos centro dietologė, terapeutė, laboratorinės medicinos konsultantė Polina Vasiljeva.
Pavyzdžiui, vienas iš tyrimų buvo skirtas patogenui, galinčiam užkrėsti arbatinį grybą. Tai Aspergillus - aerobinių pelėsinių grybų gentis, galinti išprovokuoti įvairias žmonių ligas, pavyzdžiui, išorinės ausies infekcijas, odos pažeidimus ir opas. Pelėsių paveikto gėrimo vartojimas gali būti mirtinas žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi.
Pavyzdžiui, aprašytas toksinio apsinuodijimo atvejis, kai jaunas ŽIV infekuotas vyras apsinuodijo išgėręs arbatinio grybo. Jam pakilo kūno temperatūra, pasireiškė dusulys, ūminis inkstų nepakankamumas, prireikė sedacijos ir intubacijos kvėpavimo takams kontroliuoti.
"Šio gėrimo neturėtų gerti žmonės, sergantys sunkiomis inkstų, plaučių ir kepenų ligomis, taip pat žmonės, kurių imuninė sistema silpna. Prie tokių priskiriami vėžiu sergantys žmonės, ŽIV užsikrėtę asmenys ir išgyvenusieji po organų transplantacijos. Keletas tyrimų parodė, kad arbatinis grybas gali neigiamai paveikti imuninę sistemą, taip pat gali sutrikti kraujo rūgštingumas, o tai gali lemti organų funkcijos sutrikimus. Buvo aprašytas
vienas mirtinas atvejis pavartojus kombučą, taip pat du pacientai buvo hospitalizuoti: dėl inkstų ir plaučių ligų",
- sakė Atamanova, pažymėdama, kad visais atvejais kalbama apie naminį gėrimą, kuris galėjo būti netinkamai paruoštas.
Gerti ar negerti?
Jei vis dar manote, kad gėrimo iš arbatinio grybo pliusai nusveria minusus, Atamanova pataria pirkti kombučą parduotuvėje ir atidžiai išstudijuoti etiketę - geriau vartoti gėrimą, kurio kaloringumas yra iki 5 kcal 100 ml, toks gėrimas turi mažai cukraus.
"Kombuča gali būti gera, sveikesnė gazuotų gėrimų alternatyva. Ji gerina mikroflorą ir gali paįvairinti mitybą. Tačiau svarbu suvokti: norint pagerinti mikroflorą, neužtenka gerti ir valgyti maisto produktų, kuriuose gausu probiotikų, taip pat reikia valgyti vaisių, pilno grūdo produktų, daug judėti ir gerai miegoti. Jei laikysitės visų šių receptų, kombuča bus geras priedas žarnyno mikroflorai palaikyti, o geras mikrobiomas, kaip žinome, yra imunitetas, širdies ir kraujagyslių ligų bei diabeto prevencija", - sakė A. Atamanova.
Pasak Atamanovos, per dieną nereikėtų išgerti daugiau kaip 120 ml gėrimo. Priešingu atveju per didelis jo vartojimas gali sukelti virškinimo sutrikimų: pilvo pūtimą, viduriavimą ir vidurių pūtimą.
Be to, pasak klinikos "Bud Zdorov" gydytojos terapeutės Annos Abramenkovos, kombučą verta gerti atsargiai dėl šalutinio poveikio.
"Išgėrus gėrimo gali pasireikšti alergija arba individualus netoleravimas, todėl verta būti atsargiems, jei niekada anksčiau jo nevartojote ir esate linkę į alergines reakcijas. Arbatinis grybas gali sukelti skrandžio dirginimą, sustiprėjusius gastrito simptomus, ypač jei grybas "fermentuojamas" per ilgai, taip pat sveikatos sutrikimų žmonėms, sergantiems inkstų ir kepenų nepakankamumu. Svarbu ir tai, kad fermentuojant grybą susidaro nedidelis kiekis etilo alkoholio. Tai reiškia, kad jei vartojate vaistus, kurie neleidžia vartoti alkoholio (antibiotikus, antidepresantus ir kt.), negalite vartoti arbatos grybo pagrindu pagaminto gėrimo", - sakė ekspertas.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau