Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2024 » Gruodžio » 4

Sėlenų nuoviras: Maistingas gėrimas jūsų sveikatai

Sėlenos, dažnai pamirštamos grūdų dalys, slepia nepaprastą maistingumą. Jei norite pagerinti savo sveikatą ir kasdienę mitybą, sėlenų nuoviras gali tapti puikiu pasirinkimu. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip paruošti šį gėrimą, kokią naudą jis teikia ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį vartojant.

Sėlenų nuoviras: Maistingas gėrimas jūsų sveikatai

Sėlenos ir Sėlenų Nuoviras: Gamtos Dovana Mūsų Sveikatai

Sėlenos – tai natūralios grūdų dalys, dažnai išmetamos perdirbant grūdus į miltus. Tačiau šios vertingos grūdų dalys turi daug naudingų maistinių medžiagų, teigiamai veikiančių mūsų organizmą. Sėlenų nuoviras, gaminamas iš sėlenų, yra paprastas ir natūralus būdas praturtinti savo mitybą bei pagerinti sveikatą. Šiame straipsnyje aptarsime kas yra sėlenų nuoviras, kaip jį paruošti, kokia yra jo nauda sveikatai, galimi šalutiniai poveikiai ir net jo pritaikymo būdai kasdieniame gyvenime.

Kas yra sėlenų nuoviras?

Sėlenų nuoviras – tai gėrimas, gaminamas verdant sėlenas vandenyje, leidžiant išgauti naudingus komponentus. Sėlenos – išorinė grūdų dalis, kurioje gausu pluošto, baltymų, vitaminų, mineralų ir kitų naudingų junginių. Šis gėrimas gali būti ruošiamas iš įvairių sėlenų rūšių, tokių kaip kviečių, avižų, miežių ar ryžių sėlenos. Kiekviena rūšis pasižymi savo specifinėmis savybėmis ir skoniu.

Kaip paruošti sėlenų nuovirą?

Sėlenų nuoviro paruošimas yra paprastas ir greitas procesas:

Ingredientai:

  • 2 šaukštai sėlenų (avižų, kviečių, miežių ar kitų);
  • 500 ml vandens.

Paruošimas:

  1. Užvirinkite 500 ml vandens puode.
  2. Į verdantį vandenį įdėkite 2 šaukštus sėlenų.
  3. Sumažinkite ugnį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10–15 minučių.
  4. Nukoškite skystį per smulkų sietelį arba marlę.
  5. Paruoštą nuovirą galite papildyti medumi, citrina ar kitais natūraliais priedais.

Sėlenų nuovirą galima gerti tiek šiltą, tiek šaltą, o jis taip pat puikiai tinka kaip skystis sriuboms ar kokteiliams.

Sėlenų nuoviro nauda sveikatai

Sėlenų nuoviras turi daugybę teigiamų savybių:

  • Gerina virškinimą: Dėl didelio ląstelienos kiekio sėlenų nuoviras skatina žarnyno veiklą ir mažina vidurių užkietėjimą.
  • Reguliuoja cholesterolio kiekį: Tirpiosios ląstelienos padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, taip mažinant širdies ligų riziką.
  • Skatina svorio mažėjimą: Dėl sotumo jausmo, kurį sukelia ląsteliena, sėlenų nuoviras padeda mažinti apetitą.
  • Stiprina imuninę sistemą: Sėlenose esantys vitaminai ir mineralai, tokie kaip B grupės vitaminai ir cinkas, padeda kovoti su infekcijomis.
  • Gerina odos būklę: Antioksidantai sėlenose padeda kovoti su odos senėjimu.
  • Slopina uždegiminius procesus: Natūralūs priešuždegiminiai junginiai gali padėti mažinti uždegiminių ligų riziką.

Sėlenų nuoviras: Maistingas gėrimas jūsų sveikatai

Galimi šalutiniai poveikiai

Nors sėlenų nuoviras yra naudingas, jo vartojimas gali turėti ir šalutinį poveikį. Optimalus kiekis yra 1-2 puodeliai per dieną. Potencialūs šalutiniai poveikiai apima:

  • Virškinimo sutrikimai: Dėl didelio ląstelienos kiekio gali pasireikšti pilvo pūtimas ar viduriavimas.
  • Maistinių medžiagų pasisavinimo mažinimas: Ląsteliena gali trukdyti geležies, cinko ir kalcio pasisavinimui.
  • Alergijos: Kai kuriems žmonėms sėlenos gali sukelti alergines reakcijas.

Pritaikymo būdai

Sėlenų nuoviras gali būti puikus papildymas kasdienėje mityboje. Be gėrimo, jį galima naudoti:

  • Kepiniuose: Pridėkite nuovirą į pyragus ar kepinius, kad praturtintumėte jų maistinę vertę.
  • Grūdų košėse: Naudokite sėlenų nuovirą vietoj vandens arba pieno, kad pagerintumėte košės skonį ir maistinę vertę.
  • Kokteiliuose: Pridėkite sėlenų nuovirą į vaisių ar daržovių kokteilius, kad padidintumėte jų pluošto kiekį.

Sėlenų nuoviras yra paprastas, natūralus ir sveikas gėrimas, kurį lengva paruošti namuose. Reguliariai vartojant, jis gali tapti svarbia jūsų mitybos dalimi, teikiančia daugybę naudos sveikatai. Tačiau, kaip ir su viskuo, svarbu vartoti saikingai ir atsižvelgti į individualias organizmo reakcijas.

Naujausi tyrimai rodo, kad sėlenose esantys antioksidantai gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką, tokių kaip diabetas ir širdies ligos. Taip pat pastebėta, kad sėlenų vartojimas gali pagerinti žarnyno mikroflorą, todėl jos įtraukiamos į sveikatingumo programas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: https://paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

avatar
0
1 Paranormal • 22:40, 2024-12-04
Kodėl gi nepasinerti į sveikesnį gyvenimą su sėlenų nuoviru? Sužinokite, kaip šis paprastas gėrimas gali praturtinti jūsų mitybą ir pagerinti savijautą. Pasidalinkite savo patirtimi ar receptais komentaruose – jūsų nuomonė mums labai svarbi!
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-07 laikas 09:50 Receptai Grietininis persikų pyragas

Šiandien, pagauta vasariškos nuotaikos, dalinuosi išties vasarišku receptu. Neužilgo parduotuves užplūs naujo sezono vaisiai, o persikai - vieni iš mano favoritų tiek kepime, tiek tarp užkandžių. Taigi šiuo pyrago rec...

Skaityti daugiau

2019-07-15 laikas 10:02 Receptai Kiaulienos muštiniai
Kiaušinius išplakame dubenėlyje. Imame muštą kiaulieną, apvoliojame džiūvėsėliuose, merkiame į kiaušinį ir kepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Jeigu norite, kad kiaulienos muštiniai būtų storesni, paniruokite du kartus. ...

Skaityti daugiau

2019-07-04 laikas 17:53 Receptai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-06 laikas 18:08 ‘Privatumo teisės pabaiga Europoje’ – Signal ir AfD įspėja, kad ES pokalbių kontrolė yra žingsnis link visiško stebėjimo
Netrukus ES gali turėti prieigą prie visų nuotraukų, žinučių ir vaizdo įrašų jūsų telefone ar kompiuteryje. Vokietijai atsisakius ilgalaikio pasipriešinimo ES pokalbių kontrolei, pirmaujanti šifruota žinučių programa „Signal“ paskelbė grėsmingą įspėj...

Skaityti daugiau

2025-10-06 laikas 17:51 Ar Lietuvos laukiama Ispanijos islamizacijos likimas?
Ispanija yra tik viena iš daugelio Europos šalių, kurios pastaruoju metu patiria religinius ir kultūrinius pokyčius. Ispanijos nacionalistinė partija Vox pažadėjo pakeisti tai, ką ji vadina šalies „islamizacija“, po to, kai nauji vyriausybės duomenys...

Skaityti daugiau

2025-10-06 laikas 17:03 Mokslininkai sėkmingai sustabdė senėjimą beždžionėms, naudodami ‘super’ kamienines ląsteles
Remiantis nauju tyrimu, paskelbtu žurnale Cell, Pekino mokslininkai žengė dramatišką žingsnį link neįmanomo – sustabdė senų gyvūnų senėjimą, kad jie vėl taptų biologiškai jauni.

Skaityti daugiau

2025-10-06 laikas 07:47 Kraujospūdžio stebėjimas: norma, matavimas ir patarimai širdies sveikatai 2025

Kraujospūdžio stebėjimas namuose padeda anksti aptikti hipertenziją ir palaikyti širdies sveikatą. Sužinokite normą pagal amžių, teisingą matavimą, TOP matuoklius 2025 m., priežastis, simptomus ir 15 natūralių būdų sumažinti spaudimą. Statistika r...

Skaityti daugiau

2025-10-06 laikas 07:29 Gyvybės aura: mokslininkai išmatavo nematomas fotonų emisijas iš gyvų organizmų
Naujausi Kanados mokslininkų tyrimai atskleidė, kad visi gyvi organizmai – nuo pelių iki augalų – skleidžia ultra-silpną fotonų emisiją, vadinamą biophotonais. Ši nematoma šviesa, kylanti iš ląstelių metabolizmo, išnyksta mirus organizmams ir intensy...

Skaityti daugiau