Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2015 » Rugsėjo » 25

Didžiausi rasti lobiai pasaulyje

Vaikystėje žaidėte piratus arba plėšikus? Tikriausiai bent kartą ieškojote lobio, tarkim, aukso skrynios. O lobiai, apie kuriuos pasakojama čia, išties buvo rasti, aptiko juos atsitiktiniai laimingieji arba tikri nuotykių ieškotojai. Ir, kitaip nei vaikų žaislai, šios vertybės kainuoja milžiniškas sumas. Įdomiausia, kad kartais lobiai būna praktiškai mums po nosimi...

Lobis pastato pamatuose

1985 m. Sroda Šlionsko mieste (Silezija, Lenkija) statybininkai pradėjo remontuoti senovinį pastatą ir

pamatuose aptiko XIV a. pradžios lobį. Į pamatus įmūrytoje vazoje buvo daugiau nei 3000 retų monetų, medalionų ir aukso karūna. Radinys vertinamas 150 mln. dolerių. Šiuo metu lobis eksponuojamas Vroclavo muziejuje.

Nuskendęs sidabras prie Airijos krantų

2012 m. iš vandenyno dugno buvo iškelta apie 48 tonos sidabro, jis buvo įvertintas 38 mln. dolerių. Vertingą krovinį gabeno karinis krovininis laivas, kuris nuskendo puolant vokiečių povandeniniams laivams. Lobis buvo rastas, kai Didžiosios Britanijos transporto ministerija paskelbė skirsianti apdovanojimą.

Aukso ir sidabro monetos šalia San Fransisko

2007 metais kompanija „Odyssey Marine Exploration“, kurios specializacija - geologinio žvalgymo darbai, šelfe aptiko nuskendusį ispanų laivą. Jame buvo rasta aukso ir sidabro monetų, kurių bendras svoris - 17 tonų, o vertė - apie 500 mln. dolerių. Manoma, kad krovinį gabeno laivas „Merchant Royal“. Radus lobį, kilo baisus skandalas. Ispanijos vyriausybė pareikalavo lobį atiduoti. O pats auksas buvo išvežtas iš Peru.

Keltų lobis Džersio saloje

Archeologai, kasinėję Džersio saloje (Didžioji Britanija), aptiko slėptuvę su keltų brangenybėmis. Lobis buvo paslėptas maždaug prieš 2 tūkst. metų, greičiausiai nuo Romos kareivių, įsiveržusių į Britų salas. Dabar papuošalų ir monetų vertė sudarytų 17 mln. dolerių.

Lobis Indijos šventykloje

2011 m. Padmanabchasvamio šventyklos pamatuose rastas didžiausias per visą žmonijos istoriją lobis, kurio vertė, apytiksliais vertinimais, - apie 25 mlrd. dolerių. O svėrė jis daugiau kaip 30 tonų. Išimant lobį dalyvavo paskutiniojo maharadžos sūnus.

Kai žmonės pradėjo skųstis, kad Šri Padmanabchasvamio šventykla Keralos valstijoje yra blogai prižiūrima, ją perėmė valstybė. Tyrinėtojams atsivėrė jos saugyklos, į kurias apie pusantro šimtmečio niekas nebuvo įėjęs. Čia rastuosius nesuskaičiuojamus turtus sudaro juvelyriniai dirbiniai, aukso ir sidabro monetos, įvairūs brangakmeniais inkrustuoti daiktai. Kai kurie aukso dirbiniai sveria 10 ir daugiau kilogramų; po 35 kg sveriantys maišai prikimšti brangiųjų akmenų. Vienas iš brangių daiktų - auksinė 1,2 m aukščio Budos statula. Mokslininkai mano, kad visi šie turtai buvo sukaupti Travankoro kunigaikštystės laikais. 25 mlrd. dolerių - tai kiek? Palyginkite: daugiau kaip pusė Pakistano metinio biudžeto ir daug daugiau negu Bangladešo metų biudžetas.

Stafordšyro lobis

Didžiausias lobis Anglijoje buvo rastas 2009 metais. Jį aptiko lobių ieškotojas mėgėjas Teris Herbertas (Terry Herbert). Beveik visi dirbiniai datuojami VII a. Lobį sudaro sidabriniai ir auksiniai dirbiniai, iš viso 1500 vienetų, kurie sveria 7,5 kg. Daugiausia tai yra ginklai, indai ir papuošalai.

Naryškinų lobis Sankt Peterburge

Lobis buvo aptiktas remontuojant vilą, kurioje gyveno aristokratai Trubeckojai-Naryškinai. Remontininkai atrado slaptą kambarį, nepažymėtą pastato planuose, o jame - sidabrinių indų ir įrankių su Naryškinų šeimos herbu klodus, taip pat apdovanojimų ir papuošalų. Indai puikiai išsilaikė, nes buvo suvynioti į lininį audeklą, suvilgytą actu. Ši slėptuvė buvo įrengta 1917 metais. Lobis vertinamas 189 mln. rublių.

Laivas su platina iš SSRS

Platinos krovinys turėjo būti pristatytas į Niujorką per Antrąjį pasaulinį karą. Ta platina buvo apmokama „sąjungininkų pagalba“. Krovinį nuskandino vokiečių povandeninis laivas. Įvertinti šį lobį yra labai sunku. Apytikriais vertinimais, jis vertas 3 mlrd. dolerių. Jį rado lobių ieškotojas Gregas Bruksas (Greg Brooks).

Ispanų „Atocha“ lobiai

Į galeoną „Atocha“ brangenybės buvo kraunamos 2 mėnesius! Vargais negalais laivui pavyko išplaukti, bet metropolijos jis taip ir nepasiekė. Laivas nuskendo prie Floridos. Ispanai ne kartą bandė iškelti lobį iš dugno, bet bandymai nebuvo sėkmingi. Ir tik 1985 m. Melui Fišeriui (Mel Fisher) pavyko pasiekti lobį. Jo paieškoms Melas įkūrė specialią kompaniją, rado investuotojų, norinčių finansuoti paieškas. Ieškodama nuskendusių brangenybių, Melo komanda ištyrinėjo apie 120 kvadratinių mylių jūros dugno. Iškeltosios brangenybės vertinamos 450 mln. dolerių. Manoma, kad didesnioji dalis vertybių nerasta. Ir tikriausiai jau nebus rasta.

Romos monetų lobis

50 000 Romos monetų, datuojamų 290 mūsų eros metais, 2010 m. rado Deividas Krispas (David Crisp), mėgėjas lobių ieškotojas. Lobio vertė - 5 mln. dolerių. Jis yra itin vertingas istoriniu aspektu. Tuo laikotarpiu Romos imperija išgyveno ekonomikos krizę. Monetų kokybė yra labai prasta, o pats lobis - tai kario legionieriaus ketverių metų atlyginimas. Jį galima apžiūrėti Britų muziejuje.

Retos monetos iš vokiečių bibliotekos

Pasau miestelio valstybinėje bibliotekoje valytoja 2011 metais aptiko retų monetų rinkinį. Lobis vertinamas keliais milijonais eurų. Slėptuvėje rasta labai retų Bizantijos, Graikijos, Romos monetų. Manoma, kad kolekcija buvo paslėpta 1803 metais, kai valdžia nusavindavo vienuolynų monetas ir knygas savo reikmėms.

Lobiai prie Floridos krantų

Šį lobį 1984 m. rado archeologas, kurio specializacija - povandeniniai kasinėjimai. Lobio vertė - 15 mln. dolerių, jis buvo nuskendusiame laive, pastatytame XVIII a.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://respublika.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.09.2019 laikas 19:23 Receptai – Patiekalai Pyragaičiai su mėsa ir sūriu. Labai skanus užkandis!
Pasigaminkime namuose skanius pyragaičius su mėsa ir sūrių. Daugiau galite sužinoti žiūrėdami vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 12:31 Receptai – Patiekalai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

15.09.2018 laikas 07:08 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kirminų
Kirminai liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kirminų, kirminai, kirminų gydymas, receptai kirminams, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau