Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2015 » Lapkričio » 7

Robotų ir Dronų iškilimas

Robotai pasirodė per literatūrą, kai 20 a. pradžios rašytojai ir kinematografai per juos išreiškė technologijos eros viltis ir baimes. Nuo F. Lango „Metropolio“ iki I. Azimovo „Aš, robotas“ iki „WALL-E“ ir „Terminatoriaus“ filmų jie atliko savo misiją.

Tačiau tikrovėje robotai nuvylė. Taip, jie atlieka tai, ko žmonės nesugeba (pvz., tyrinėti Marsą) ar nemėgsta (išminuoti bombas ar siurbti grindis (pasaulyje apie 10 mln. siurblių ropoja kilimais); ir yra naudingi gamyboje. Tačiau „išmanius“ robotus sukurti sunku, nes jie vis dar gana buki.

Tačiau reikalai gali keistis. Nuolatinis lustų galios augimas, tobulėjant skaitmeniniams jutikliams ir greitėjant komunikacijoms jau patobulino visus kitus gaminius. Per tai robotų mokslas vystosi. Nauji standartai leidžia migruoti tarp platformų. Ir robotai pinga.

Atlas (Boston Dynamic/Google) – 188 cm ūgio, „DARPA Robotics Challenge“ (DRC) „darbinis arkliukas“, naudojamas įvairių Amerikos komandų su skirtinga programine įranga

Kitas veiksnys yra investicijos. 2013 m. „Google“ nupirko 8 perspektyvius robotų startuolius. Dėl robotų varžosi ir „Amazon“, siekdama juos panaudoti automatizuojant sandėlius ir pristatant prekes nepilotuojamomis transporto priemonėmis. Pietų Korėjoje ir kitur bandoma robotus perkelti į naujas gamybos sritis.

Trečiasis veiksnys yra vaizduotė. Robotai pasirodo naujose srityse. Pvz., filmas „Gravitacija“ nebūtų nufilmuotas be robotų, perkeliančių kameras ir apšvietimą. Skaidantys dronai gali padėti žemdirbiams prižiūrėti pasėlius, žurnalistams ir žiniasklaidai stebėti įvykius, stebėti eismą ir gaisrus. Robotai gali apžiūrėti ir taisyti pažeidimus. Jau nekalbant apie robotų pagalbą buityje.

Kuriant robotus, rankos išbandytos imituojant gamtą – viską, nuo termitų iki pterodaktilių. O robotizuoti dulkių siurbliai primena dėžutes picoms. Botais vadinami robotai, neturintys fizinių apraiškų, pvz., programinės įrangos botai. Pentagonų tyrimų agentūrai DARPA priklausanti DRC kuria robotus, nes tikisi, kad iššūkiai technologijai stiprėja. Jų kuriami robotai daugiausia žmogiškų išvaizdų. Tačiau yra ir išimčių, pvz., „RoboSimian“, skirtas JPL, labiau primena ateivį ir juda tarsi voras. O SHAFT, turintis rankas ir kojas, neturi žmogiškos galvos.

Žmogiškos formos pasirinkimas susijęs su tuo, kad robotai turi funkcionuoti žmonėms pritaikytoje aplinkoje. Laiptai, durys, sklendės ir griuvėsiai pas DRC skirti patikrinti, kaip gerai robotai gali veikti nusiųsti į žmonėms neprieinamas vietas (pvz., branduolinių elektrinių ar chemijos gamyklų avarijų metu).

Asimo (Honda) – 120 cm aukščio

Nenuostabu, kad tokia veikla yra tipinė mokslinėje fantastikoje – robotų gimvietėje. Visais laikais buvo pasakojimų apie dirbtinius žmones ir nepaprastus mechanizmus. 20 a. Pasirodė kažkas nauja – masinė gamyba. Tarsi fabrikuose pagaminti darbininkai, kuriems pirmąkart duotas robotų pavadinimas K. Čapeko pjesėje „R.U.R.: Rosumo Universalieji Robotai“, jie tampa tiek industrinės technologijos produktu, tiek technologinių poveikių aspektu.

Čapeko fabrikiniai robotai iškilo tam, kad nušluotų žmonių rasę – ir nemažai jų pasekėjų to paties siekė. Tačiau Izaokas Azimovas, Rusijoje gimęs amerikietis, pasiūlė mielesnę, sudėtingesnę konflikto tarp kūrėjo ir kūrinio versiją. Dar iki kompiuterių įsigalėjimo, Azimovas suprato, kad robotai gali būti programuojami, todėl ir riboti turimų programų. Jis taip pat suprato, kad žmonės gali nežinoti, kam robotai suprogramuoti, ir tas nesupratimas tarp to, ko tikimasi iš roboto ir kaip jis iš tikrųjų pasielgia, gali būti gausus konfliktų šaltinis.

Pirmas dalykas, kurį Č. Dikensas pasako skaitytojas „Kalėdų giesmėje“, yra tai, kad Marley buvo „negyvas tarsi durų rankena“. Panašiai galima apibūdinti ir robotų bukumą. Kaip jais besižavėtume, turime suprasti, kiek nedaug minties juose – jų protas tarsi mažo vabalo.

SCHAFT (Google) – 146 cm aukščio, DRC laimėtojas, sukurtas remiantis ilgamete japonų patirtimi kuriant humanoidinius robotus

Vis tik Dirbtinis intelektas (DI), iš kurio išsivystė robotai, smarkiai pasistūmėjo nuo atsiradimo 7-me dešimtmetyje. Tačiau nieko neatsirado apie protą, regą, suvokimą ir planavimą. Ir nors kompiuteriai gali daryti tai, kas sunkiai sekasi žmonėms (pvz., žaisti šachmatais), jie negali „pagauti“ tų dalykų, ką žmonės sugeba nemąstydami. Jei ką robotai ir gali padaryti išmintingai, tai tik su žmogaus įdiegta pagalba.

Pažadai iš debesų

„Google“ patirtis didelių duomenų kiekių srityje yra svarbi kompanijos planams. Jos robotai, Paremti debesų architektūra, galėtų padaryti gerokai daugiau. Tą idėją iliustruoja savieigis automobilis: jis gali daviklių perduotą informaciją kombinuoti su debesyje saugomu žemėlapiu bei įvairiomis programomis, naudojančiomis palyginimus, duodant komandas varikliams, vairui ir pan. „Debesų robotechnika“

RoboSimian (NASA-JPL) – 120-170 cm aukščio eksperimentinis robotas su daugiafunkcinėmis galūnėmis

(„Google“ darbuotojo James Kuffner‘io terminas) leistų robotams geriau atpažinti objektus.

Jau dabar debesyje saugomos bibliotekos ir programos. ES „RoboEarth“ projektas įsivaizduoja debesimi paremtą sistemą, kurioje bus saugoma informacija tokia forma, kurią gali panaudoti robotai – ir tai leis robotams mokytis vieni iš kitų, tiek apie aplinkinį pasaulį, tiek apie efektyvesnius darbų jame atlikimo būdus.

Kyla į orą

Dronai pakeis karus. 2003 m. karo su Iraku pradžioje JAV jų turėjo apie pora šimtų, o paliekant Iraką – jau apie 10 tūkst. Labai mažas jų kiekis panaudotas tiesioginėms atakoms – dažnai šalyse (Pakistanas, Jemenas, Somalis), su kuriomis JAV nekariavo. Daugumą tų atakų surengė CŽV, kuriai ne naujiena žudyti žmones, kuriuos laiko priešais („Fenikso“ operacijos metu pietų Vietname 8-me dešimtmetį. nužudyta dešimtys tūkstančių asmenų).

Reaper MQ-9 (General Atomics) - 361 cm ilgio dronas, galintis skristi kelias valandas ir ginkluotas „Hellfire“ raketomis, paleidžiamomis per atstumą

Kariniai dronai nėra protingesni už kitus robotus. Jie efektingi, kadangi ore gali sutikti mažiau kliūčių ir dauguma užduočių gali būti atliktos nukreipiant kamerą ar sviedinį reikiama kryptimi. Gudresnieji, netekę ryšio, gali atlikti ir tokias komandas: „lik vietoje“, „vykdyk tą skrydžio planą“, „grįžk ir nusileisk“. Ir visada neaiškiose situacijose sprendimą už juos priima žmogus.

Tai gali pasikeisti. Kuo daugiau robotų naudojama, tuo didesni reikalavimai jų autonomiškumui – dėl kainos ir dėl saugumo. Labiau autonominius dronus sunkiau užpulti. Ir ne tik dronus,. Bet ir automatinius povandeninius laivus.

Nemažai žmonių susirūpino autonomiškų ginklų naudojimu ir siekia uždrausti jų naudojimą. Tačiau kai kuriais atvejais autonominės priemonės tiesiog būtinos, pvz., ginant laivus nuo torpedų (dėl reakcijos greičio). Tačiau vis tik klausimas platesnis. Ar moralu perleisti robotams teisę žudyti žmones? Ir gal dėlto robotams skirtas Pentagono biudžetas karpomas. Ir, tarkim, Oro pajėgose dronai turi mažesnį prioritetą nei kiti brangūs projektai, pvz,. F-35 naikintuvas.

Kiti dėl to nerimauja, nes mano kad be tobulesnių dronų prarandamos galimybės. Imkim lėktuvnešius. Priartėjus prie kranto didėja jo užpuolimo rizika. Iš jo kylantys dronai galėtų smogti iš didesnių atstumų. Tačiau šiuo metu nevykdomos jokios programos, kad lėktuvnešiai iš jūros galėtų atakuoti gerai apgintus taikinius sausumoje. Dabartiniai dronai nepajėgūs įveikti priešo gynybos.

Robotai yra tiek geri, kiek juos sukūrę žmonės. Azimovas klydo manydamas, kad robotų „etikos“ taisyklės turi būti įdėtos į kiekvieno roboto „galvą“, tačiau buvo teisus, kad robotų veikla turi būti reguliuojama. Robotai neturi savo valios. Iškyla tokie klausimai, kas atsakys už robotų padarytą žalą (avarija, padaryta savaeigės transporto priemonės, ar roboto-chirurgo klaida)?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.10.2019 laikas 14:24 Receptai – Patiekalai Cukinijų Blynai Su Grietine + Receptas/Video

Jeigu dievinate cukinijas ir ieškote vis naujų jų paruošimo būdų, štai jums puikus receptas. Cukinijų blynai – vienas geriausių sezoninių užkandžių. Juos galima patiekti su grietinės padažu. O galima į blyną įvynioti mėso...

Skaityti daugiau

02.09.2019 laikas 12:54 Receptai – Patiekalai Skumbrė per 3 minutes – taip jūs dar negaminote! Labai paprasta, greita ir ekonomiška!
Aš paprasčiausiai nežinau paprastesnio recepto, kaip greitai ir kokybiškai pasigaminti skumbre namuose! Be to, tai yra labai skanu! Tokią žuvį galima gaminti ir per šventes ir kiekvieną dieną! Jūs taip gaminsite visada! Tai labai...

Skaityti daugiau

25.07.2019 laikas 08:00 Receptai – Patiekalai Varškės tortas su apelsinais
Gaminame namuose. Varškės tortai ne pirmą sezoną yra populiarumo pike ir tai nestebina. Jie lengvi – gabalėlio nebus per daug užbaigiant pačią sočiausią puotą. Paprastai žymiai mažiau kaloringi nei tortai su sviestiniu kremu…O dar...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau