- 13.10.2020
- 4.3 Reitingas
- 1566 Peržiūros
- Komentarai
Teigiama, jog širdies ir kraujotakos sistemos ligomis serga vis jaunesni žmonės. Gerai, jei Jums kol kas nereikia vartoti vaistų. Tiesa, apie kai ką net ir sveikiems žmonėms reikia susimąstyti jau dabar. Tai - tinkama ir pilnavertė mityba. Rūpinimasis širdimi ir kraujotakos sistema - nebūtinai tik vaistais ir reguliarūs vizitai pas gydytojus. Tinkamas širdies ir kraujotakos sistemos darbas nemaža dalimi priklauso ir nuo maisto, kuris patenka į mūsų skrandžius.
Jau senai įrodyta, jog tarp nutukimo ir širdies bei kraujotakos sistemos ligų yra tiesioginis ryšys. Kad išvengti širdies priepuolių ir trombų, maža atsisakyti kenksmingo maisto, ypač žinant, kad atsisakyti mėgiamų skanėstų yra labai sunku ar beveik misija neįmanoma. Visgi yra tai, ką gali padaryti kiekvienas - gausiau vartoti naudingų produktų.
Reguliari ir pilnavertė mityba yra labai svarbi širdies ir kraujotakos sistemos ligų profilaktikai. Jei jaučiatės sveiki, valgykite 3-4 kartus per dieną, o jei skundžiatės sutrikusia širdies veikla - 5 kartus per dieną. Konservantai, rafinuoti produktai, keptas ir rūkytas maistas - žalingas širdžiai maistas. Širdžiai naudinga mažiau vartoti druskos ir cukraus.
Kas yra naudinga širdžiai ir kraujotakos sistemai?
Kalcis svarbus perduoti impulsus nervų kanalais iš vidaus organų į raumenis.
Kalcis taip pat padeda raumenims susitraukinėti, sintetinti hormonus, stiprina kraujagyslių sieneles.
Kalis reguliuoja širdies susitraukimus.
Magnis. Jei magnio trūksta organizme, širdis pradeda dažniau plakti ir sutrinka širdies ritmas.
Cinkas padeda kalcio jonams patekti į širdies raumens ląsteles.
Selenas apsaugo nuo galimų širdies priepuolių, skatina hemoglobino sintezę ir normalizuoja hormonų apykaitą organizme.
Vitaminai A ir P stiprina kraujagyslių sieneles, B grupės vitaminai tonizuoja širdies ir kraujotakos sistemos veiklą, sumažina aritmijos, aterosklerozės ir hipertenzijos pavojų. Vitaminas F normalizuoja cholesterolio apykaitą.
Kofermentas Q10 ir riebiosios Omega-3 rūgštys. Sumažėjus kofermento Q10 koncentracijai organizme, sutrinka širdies ritmas, greičiau pavargstama ir ilgiau atsigaunama po fizinių krūvių. Be šios medžiagos negalėtumėme kvėpuoti, judėti ir net galvoti, o žmogus galėtų išgyventi tik kelias akimirkas. Beje, 1976-aisiais metais britų mokslininkas Piteris Mitčelas buvo apdovanotas Nobelio premija už savo laimėjimus aiškinant Q10 vaidmenį ląstelės viduje vykstančiame energijos apykaitos procese. Šios medžiagos kraujyje mažina žalingojo cholesterolio ir lipidų lygį, stiprina kraujagysles ir stabdo širdies raumens senėjimą.
Šios medžiagos ir vitaminai, tai dar ne viskas, ko reikia širdžiai. Aprašome maisto produktų, kurių besirūpinančių savo širdimi, turi būti kiekvieno žmogaus valgiaraštyje.
Naudingi širdžiai ir kraujotakos sistemai produktai, kuriuos žinome visi
Riebi žuvis. Daug naudingųjų riebiųjų rūgščių Omega-3 yra ne tik lašišoje, bet ir kitose jūros žuvyse, pavyzdžiui, sardinėse ir skumbrėse. Tie, kas riebios žuvies valgo bent kelis kartus per savaitę, retai skundžiasi sutrikusiu širdies ritmu bei padidėjusiu žalingojo cholesterolio lygiu kraujyje.
Šiauriniuose kraštuose valgiaraščio pagrindą sudaro žuvis. Tuose kraštuose žmonės širdies ir kraujotakos sistemos ligomis serga labai retai, o miokardo infarkto priepuolį patiria tik vienetai.
Riešutai. Vieni naudingiausių produktų širdžiai ir kraujotakos sistemai - riešutai. Užkandžiauti tinka įvairių rūšių riešutai: migdolai, pistacijos, lazdynų, graikiniai. Riešutuose yra pusiau prisotintųjų rūgščių Omega-3, vitamino E, fitesterolių, amino rūgščių.
Riešutai sumažina trombų susidarymo pavojų, stiprina kraujagysles, kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį. normalizuoja širdies ritmą. Gausiai riešutų valgyti nepatariama, nes jie labai kaloringi. Parai apsirūpinsite naudingaisiais riebalais, jei suvalgysite pusę saujos riešutų, svarbu, kad tai būtų nesūdyti ir nekepinti riešutai.
Pomidorai. Pomidoruose yra širdžiai labai svarbaus kalio ir likopeno, kurie pagerina vidinę kraujagyslių būklę, todėl sumažina trombų susidarymo pavojų.
Pomidorai nėra kaloringi, todėl jų gali vartoti ir besilaikantys dietos.
Česnakai. Česnakuose yra mangano, B grupės vitaminų ir askorbino rūgšties. Šios medžiagos stiprina kraujagysles ir apsaugo nuo širdies bei kraujotakos sistemos sutrikimų. Teigiama, jog reguliariai valgyti česnakų ypač naudinga sergantiems hipertenzija, nes vos viena česnako skiltelė kraujospūdį sumažina maždaug 10 vienetų.
Gydytis česnakais naudingiausia ne trumpesniais nei mėnesio laiko kursais. Svarbu pažymėti, kad širdžiai ir kraujotakos sistemai naudingi tik trinti ar susmulkinti česnakai, nes tik tokiuose česnakuose yra lakiojo alicino. kuris minkština kraujagysles, apsaugo nuo spazmų ir mažina krūvį širdies raumeniui.
Avižinė košė. Geras įprotis pusryčiaujant valgyti avižinės košės. Avižose gausu tirpstančių maistinių skaidulų, kurios kraujyje sumažina žalingojo cholesterolio lygį. Kitaip tariant, avižos sugeria žalingąjį cholesterolį ir jį pašalina iš organizmo bei apsaugo nuo trombozės. Visgi, būtina atminti, kad avižinė košė ir greitai paruošiama avižinių dribsnių košė nėra vienas ir tas pats, nes avižinių dribsnių košėje labai daug cukraus.
Citrusiniai vaisiai. Citrusiniuose vaisiuose yra vitamino C, kuris sumažina pavojų susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis. Citrinose gausu magnio, kalio, geležies, fosforo, kalcio ir cinko. Kraujagysles efektyviai valo citrusiniuose vaisiuose esantys pektinai, maistinės skaidulos ir rūgštys.
Atminkite, kad citrusinių vaisių negalima keisti jų sultimis, nes jose labai daug cukraus, todėl neretai sultys būna žymiai žalingesnės nei naudingos.
Pupiniai augalai (ankštinės kultūros). Pupiniuose augaluose gausu maistinių skaidulų, amino rūgščių, magnio, kalio, folio rūgšties. Įrodyta, kad šie augalai kraujyje efektyviai mažina žalingojo cholesterolio lygį.
Vieno eksperimento metu buvo nustatyta, kad žmonės, kurie pupinių augalų valgė bent 4 kartus per savaitę, 22 proc. rečiau sirgo širdies ir kraujotakos sistemos ligomis nei žmonės, kurie šių augalų vartojo rečiau nei vieną kartą per savaitę.
Žalioji arbata. Teigiama, jog reguliariai gerdami žaliosios arbatos, galėsite pamiršti aterosklerozę, apsisaugoti nuo cholesterolio apnašų ant vidinių kraujagyslių sienelių, praplatinsite ir suminkštinsite arterijas bei kraujagysles. Žalioji arbata kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį ir yra efektyvi trombozės profilaktikos priemonė. Žaliosios arbatos naudinga gerti ir sergantiems hipertenzija, nes kraujospūdis šokinėja žymiai rečiau. Dar 2013-aisiais metais mokslininkai įrodė, jog per dieną išgerti 4 puodeliai žaliosios arbatos 20 proc. sumažina pavojų susirgti širdies ir kraujotakos sistemos ligomis. Pasak mokslininkų. Rytų šalyse žmonės žymiai rečiau miršta nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų, nes kasdien geria žvalinančios žaliosios arbatos.
Produktai, kurie dar neseniai buvo vadinami žalingi širdžiai ir kraujotakos sistemai, o dabar vadinami naudingais
Kava. Seniau piktdžiugiškai juokaudavo, kad piktnaudžiaujančių kava širdies plakimo negirdėti. Dabar nustatyta, kad žalingas kavos poveikis širdžiai ir kraujotakos sistemai stipriai perdėtas. Kava iš tikrųjų trumpam nežymiai padidina kraujospūdį, todėl stiprios kavos nepatariama gerti sergantiems išemine širdies liga ir hipertenzija. Tačiau, vienais tyrimais nustatyta, kad žmonių, kurie per dieną išgeria ne daugiau nei 2 puodelius kavos, mirtingumas yra 10-15 proc. mažesnis nei tų. kurie visiškai negeria šio žvalinančio gėrimo.
Kofeinas stiprina ir minkština kraujagysles bei padeda žymiai geriau krauju aprūpinti galvos smegenis ir širdį. Tiesa, vartojant kavos, reikia „įsiklausyti " j savo organizmą. Jei išgėrus kavos pastebimai padažnėja širdies plakimas, tai perspėjimas, kad Jūsų organizmas kofeiną įsisavina netinkamai, todėl kavos verčiau atsisakyti. Taip būtina atminti, kad naudinga yra tik kokybiška pupelių, o ne tirpi kava.
Juodasis šokoladas. Visi žino, kad juodasis šokoladas (kuriame kakavos yra ne mažiau nei 60-70 proc. - naudingas skanėstas). Tačiau mažai kas žino, kad juodąjį šokoladą galima pavadinti vaistais, efektyviai apsaugančiais nuo galimų insulto ir miokardo infarkto priepuolių. JAV mokslininkai atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 18 tūkstančių savanorių. Tiems, kurie nuolat valgė juodojo šokolado, buvo pastebėta, jog jų širdies raumens darbas pagerėjo ir normalizavosi kraujospūdis. Naudingąsias juodojo šokolado savybes nulemia jame esantys flavonoidai. kurie normalizuoja kraujospūdį, reguliuoja kraujo krešėjimą ir apsaugo nuo uždegiminių ligų.
Bulvės. Bulvės buvo vadintos žalingomis daržovėmis, nes jose gausu krakmolo. Nustatyta, kad bulvės, kol jų nekepate, yra naudingos širdies ir kraujotakos sistemai. Pavyzdžiui, bulvėse gausu širdžiai reikalingo kalio, todėl šios daržovės padeda mažinti padidėjusį kraujospūdį. Be to, bulvės profilaktiškai apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų, nes jose gausu naudingųjų maistinių skaidulų.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau