Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2022 » Vasario » 2

Paslaptingi geoglifai: Naskos labirintas

Naskos geoglifai, milžiniški piešiniai ant žemės, matomi tik iš oro, jau seniai pažadino mokslininkų vaizduotę. Naują, netikėtą atradimą aptiko ir tyrė britų archeologai, kurie ten praleido penkerius metus.

Profesorius archeoastronomas Clive Ruggles iš Didžiosios Britanijos Leičesterio universiteto ir britų mokslininkas archeologas-antropologas Nicholas Saunders iš Bristolio universiteto ne vienerius metus praleido Naskos dykumoje tyrinėdami paslaptingus geoglifus. Jie rado nežinomą labirintą, apie kurį dar 1984 metais informavo C. Ruggles. Tačiau tokiems tyrinėjimams tuo metu finansavimo paramos nebuvo ir tik praėjus dvidešimčiai metų, atsirado galimybė išsamiau domėtis labirintu.

naskos labirintas, naskos geoglifai, milžiniški piešiniai

Tiriant šį dar vieną unikalų Naskos galvosūkį paaiškėjo, kad, nors jo ilgis ir 4400 metrų, bet, skirtingai nei dykumos piešinius, iš oro jį pastebėti sunku. ,,Labirinto paslaptis visiškai ištirpsta supančiame kraštovaizdyje, jis yra plokščias ir lygus. Jis matomas tik iš žmogaus ūgio aukščio – paradoksalu, bet pasilenkę į žemę, jūs vėl prarasite tako pėdsaką“ – pasakoja mokslininkai žurnale ,,Antiquity“. Labirintą sudaro tiesių linijų atkarpos, kurios nuolat keičia kryptį, o einant jomis, galima patekti į paslaptingos struktūros gylį apie 60 metrų spirale.

Mokslininkai mano, kad labirintu mažai kas vaikščiojo net tais laikais, kai jis buvo padarytas – jų nuomone, kad pats jo pastatymas turėjo sakralinę prasmę. ,,Sukūrimas šio labirinto buvo ritualas, kreipimasis į dievus”, – įsitikinęs Nicholas Saunders. Abu mokslininkai priėjo išvados, kad esamo Naskos labirinto takai buvo išrausti tokiu pat metodu, kaip ir milžiniški dykumos piešiniai.

Mįslingi Naskos piešiniai

Paslaptingos įdubos, grioviai, išraizgę suakmenėjusį Pietų Amerikos dykumos paviršių daugelį kilometrų, yra viena iš didžiausių archeologinių paslapčių. Šie įvairūs milžiniški piešiniai atsirado maždaug prieš šešis tūkstančius metų 500 kv. km plote Peru pietinėje dalyje tarp Naskos ir Ikos miestų.

Kai kurios linijos, seniai tapusios neatskiriama kraštovaizdžio ir topografijos šios vietovės dalimi, yra nepriekaištingai lygios. Kitos kerta kalvas, šlaitus ir yra milžiniškų figūrų pavidalo, kurių nuo žemės plika akimi neįmanoma atpažinti. Tik pažvelgus į dykumą iš lėktuvo galima pamatyti, kad visi tie grioviai-grioveliai susijungę sudaro konkrečius piešinius. Daugumos mokslininkų nuomonė dėl jų atsiradimo datos sutampa – XII amžius, kai čia apsigyveno inkai. Kiti šiuos piešinius priskiria Naskos civilizacijai, gyvenusiai tarp 300 m. prieš mūsų erą ir 800-tais mūsų eros metais.

1939 m. žvalgybinės misijos metu amerikiečių kultūros istorikas, profesorius Paul Kosok dykumoje iš lėktuvo pastebėjo kelių kilometrų ilgio geometrines figūras. Jo atradimas sudomino vokiečių matematikę Maria Reiche, kuri vėliau paskyrė savo gyvenimą paslaptingiems Naskos dykumos vaizdams tyrinėti. Ji pirmoji aptiko, kad nutiestos linijos ar grioviai, esantys daugiau kaip 20 cm gylio ir virš metro pločio, yra ne kas kita, o gyvūnų, paukščių ir kitokie konkretūs atvaizdai. Buvo atliktas nemažas darbas šalinant smėlio bei akmens apnašas iš kadaise išraustų įdubų. Tokiu būdu mokslininkė pasiekė savo – stilizuota 120 metrų kondoro figūra matėsi taip aiškiai, kad ją buvo įmanoma nufotografuoti iš lėktuvo. Tarp kitų nuvalytų piešinių buvo atrastas voras su 40-ties metrų ilgio kojomis, beždžionė, žuvis, milžiniškos žmonių figūros. Mokslininkė tvirtina, kad pirmiausia buvo daromi eskizai, o po to jie buvo įgyvendinami tokiuose gabarituose, kokius mes matome šiandien. Kaip įrodymą savo teiginiams Maria Reiche pateikia eskizus, neva rastus tose vietovėse. Dar ji kelia ir kitą versiją, kad tai gali būti astronominis kalendorius.

naska, istorikas, profesoriuspaul kosok, maria reiche, peru

Tačiau, deje, nuo tų 1939-ųjų nei vienas mokslininkas negali konkrečiai atsakyti iš kur šis paveldas, kokiu tikslu senovės menininkai vadovavosi dykumoje kurdami tokius šedevrus ir, galų gale, kokios technologijos leido jiems laikytis tokių idealiai proporcingų piešinių formų, tuo labiau, kad dydis jų stulbinantis -  mažiausias iš jų 46 metrų, o didžiausias – 285 m.

Visų piešinių išpildimo metodika panaši – vaizdo kontūras tęsiasi nepertraukiama linija, besidriekiančia dešimtis ir šimtus metrų ne tik per lygią dykumą, bet ir per kalvas bei upių vagas. Todėl ir kyla logiškas klausimas – kaip be specialių prietaisų bei kontrolės iš viršaus galima buvo nutiesti šias linijas, kreives, daugiakampius, nenukrypstant nuo nusibrėžto tikslo nei per laipsnį? O kai kurių geometrinių figūrų linijos tęsiasi net iki 8 kilometrų! Negalint pakilti aukštai virš ,,piešiamo“ tokio piešinio ir nepatikrinus jo krypties tinkamumo, turėtų būti gana sudėtinga atlikti tokį darbą. Ir tai dar ne viskas – kruopštūs Naskos piešinių ir figūrų tyrinėjimų rezultatai nustatė, kad visi geoglifai nenukrypsta nuo matematinių taisyklių. Jie buvo kuriami rausiant griovius-kanalus pagal apskaičiuotą kontūrą, o dėka ypatingo dykumų klimato šie piešiniai išliko iki mūsų dienų. O kur buvo dedamas gruntas kasant kilometrinius ilgius? Jo pėdsakų nėra. Remiantis tuo, kad milžiniškos nuotraukos matomos tik iš didelio aukščio, logiška manyti, kad senovės žmonės, kurie gyveno šioje dykumoje, stengėsi bendrauti su dievais. Pagal kitą versiją Naskos civilizacijos žmonės tokiu būdu piešiniais stengėsi sudaryti žvaigždynų žemėlapį arba norėdami perduoti kažkam užšifruotą informaciją. Kai kas teigia, kad Naskos piešiniai – tai nutūpimo ženklai ateiviams, bet kažin ar protingoms būtybėms iš kitų planetų reikėtų tokių primityvių nuorodų. Kol kas klausimų daugiau nei atsakymų.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.10.2019 laikas 17:27 Receptai – Patiekalai Moliūgų Ir Sutirštinto Pieno Pyragas
Pyragas su moliūgų ir sutirštinto pieno įdaru . Į namus ir sandėliukus jau parkeliavo šio derliaus moliūgai. Vieni iš jų verda sriubas ar troškinius, kiti kepa blynus ar ruošia džemą.

Skaityti daugiau

13.07.2019 laikas 13:36 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Naminis plombyras
Tačiau problema tame, kad dabar prideda pernelyg daug įvairių chemikalų, dėl kurių plombyro skonis praktiškai dingsta. Naminį plombyrą pasigaminti bus nesunku. Yra labai geras receptas, kuriuo mes nusprendėme pasidalinti su jumis....

Skaityti daugiau

19.01.2018 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Drėkinamoji varškės ir medaus kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Varškė, Skystas medus, Kiaušinis

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau