Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Burtai, Magija » 2022 » Kovo » 1

Užgavėnės – magiškas metų laikas

Užgavėnės švenčiamos likus 7 savaitėms iki Velykų. Šis laikotarpis būna nuo vasario 3 iki kovo 9 d. 2022 metais riebųjį antradienį švęsime kovo 1-ąją. Tai viena linksmiausių pagoniškų švenčių! Tikima, kad kuo daugiau šią dieną visi linksminsis ir valgys, tuo geresni bus ateinantys metai. Protėviai šią dieną ne tik linksminosi, bet ir atlikdavo įvairius magiškus ritualus laimei ir sėkmei pritraukti, spėdavo ateitį.

Atsisveikinimas su žiema

Užgavėnės – pagonių šventė, susijusi su žiemos atsisveikinimu. Užgavėnės visada švenčiamos antradienį. Tiksli data nustatoma pagal Mėnulio ir Saulės kalendorių. Užgavėnių šventė, kuri senais laikais galėdavo trukti net visą savaitę, visada buvo ryškiausias, trankiausias, sočiausias ir linksmiausias metų laikas. Šios šventės kulminacija – Morės deginimas, kuri savo išvaizda įasmenina tam tikrą dievybę, kuri miršta ir vėl atgimsta (Morę etnologai sieja su slavų deive Marena, kuri yra žiemos personifikacija). Morės iškamšos kūrimas senovės valstiečiams buvo svarbus etapas. Užgavėnės sietos su sušalusia ir pavargusia nuo praeitų metų derliaus žeme. Baidyklės deginimas reiškė atgimimą, žemės apsivalymą ir pasiruošimą priimti naują derlių. Morės pelenus išbarstydavo ant arimo, kad derlius būtų gausus. Be abejo, per Užgavėnes atlikdavo įvairius būrimus. Tikėta, kad tie, kurie smagiai atšventė Užgavėnes, bus laimingi, vaisingi ir turtingi visus metus. Burtis galima Užgavėnių antradienį arba bet kurią kitą Užgavėnių savaitės dieną, išskyrus sekmadienį. Netekėjusios merginos tradiciškai per Užgavėnes buria, kas bus jų jaunikis ir kada ištekės, o ištekėjusios moterys atlikdavo magiškus ritualus, esą padedančius pritraukti laimę, klestėjimą ir gerą sveikatą.

Prietarai ir tradicijos

Senovės lietuviai manė, kad per Užgavėnes reikia valgyti 7–9 kartus, nes vėliau tiek savaičių reikės pasninkauti. Tradiciniai valgiai yra blynai, ypač mieliniai, spurgos, šiupinys (virti žirniai su kiaulės galva ir kojomis), kiunkė (sutinė, šutynė), avienos sriuba su miltiniais, bulviniais, duonos kukuliais, šaltiena, kopūstai, lakštiniai arba kruopos, taukuose virti grūdai ir pan. Šią dieną valgoma gausiai, sočiai ir mėsiškai. Mėsos ruošdavo daug, tačiau iki kitos dienos (Pelenų) ją reikėdavo suvalgyti, nes prasidėdavo gavėnios pasninkas, trukdavęs iki Velykų. Žmonės tikėjo: jeigu kojas vakare išsitepsite Užgavėnių valgių taukais, per ateinančius metus neįgels jokia gyvatė.

Užgavėnių dieną spėdavo orus: jeigu diena saulėta – pavasarį reikės anksti sėti; jeigu yra kritulių –gerai augs javai; jeigu sausa – sėjant pavasarį reikia būti atsargiems. Per Užgavėnes įprasta laistytis vandeniu – tikima, kad taip greičiau ateis pavasaris ir atgims Žemė. Užgavėnių kulminacija – Morės deginimas. Tačiau kai kuriuose Lietuvos kraštuose ją ne tik degindavo, bet ir skandindavo ar pakasdavo po sniegu. Prieš Morės deginimą vykdavo tradicinė Lašininio (simbolizuoja iki gyvo kaulo įgrisusią žiemą) ir Kanapinio (bundantis pavasaris) kova. Tikėta, kad per Užgavėnes negalima dirbti, antraip nebus laiko ilsėtis visus metus.

Ritualiniai pasivažinėjimai po kaimus

Kodėl atsirado tradicija per Užgavėnes važinėti po kaimus? Pasirodo, ne tik dėl to, kad žmonės norėdavo aplankyti gimines, draugus, pasivaišinti ir pasilinksminti. Daugelis jau pamiršto, kad važinėjimas arkliais pakinkytomis rogėmis ar kitomis transporto priemonėmis turėjo magišką reikšmę. Tikėta, jei per Užgavėnes daug nuvažiuosi, metai bus derlingi linų, javų, bitės neš daug medaus. Kartais rogėse Užgavėnių persirengėliai važiuodavo atsistoję – kad linai augtų statūs, aukšti ir tvirti. Beje, išvirsti iš rogių – geras ženklas. Tikėta, kad voliodamiesi po žemę, sniegą žmonės budina pavasarį, todėl netrukus pradės viskas žaliuoti, žydėti. Dėl tos pačios priežasties per Užgavėnes laistomasi vandeniu, kuris tirpdo sniegą ir atšildo įšalusią žemę.

Žiemos išlydėjimo ir pavasario sutikimo šventės neįsivaizduodavo be arklių lenktynių, skirtų mirusiųjų vėlėms pagerbti, ir sūpynių. Kuo aukščiau įsisupdavo, tuo aukštesni javai, linai ir stipresni gyvuliai augs.

Persirengėlių šventė 

Vaikai ir suaugusieji pasislėpdavo po šiurpiomis gyvūnų (arklių, ožkų, gervių, beždžionių), mitinių personažų kaukėmis. Jos siejamos su protėvių vėlėmis, kurios gali pasirodyti Žemėje įvairiais pavidalais. Persirengėliai visur su savimi vežiodavosi iš skudurų, šiaudų, pakulų padarytą Morę (kai kuriose Lietuvos dalyse vadinamą Kotrę), kurią kartais dar padabindavo riestainiais. Kai visos sodybos būdavo aplankytos, vakarop aikštėje sukurdavo didelį laužą ir, laikydamiesi ritualų, sudegindavo Morę. Pagal legendą, su sudegusios Morės dūmais dings ir žiema, ateis pavasaris. Be Morės rogėse persirengėliai vežiodavosi Lašininį ir Kanapinį. Kasmet jie turėdavo susikauti, bet visada laimėdavo liesas ir tvirtas Kanapinis. Tuomet paskelbdavo apie pavasario atėjimą. Tikėta, kad nuoširdus ir garsus juokas bei linksmybės gali išvaryti žiemą ir prišaukti pavasarį.

Ateities spėjimo būdas pagal pirmą blyną

Pirmas per Užgavėnes iškeptas blynas laikytas itin svarbiu, galinčiu nuspėti ateitį.

  • Jeigu pirmas blynas neprilipo prie keptuvės, jį galima lengvai apversti, jauna mergina, kuri jį kepė, šiemet turėtų ištekėti. Jeigu blynas neapsiverstų, vestuvių reikės palūkėti dar trejetą metų.
  • Tikėta, kad pagal blyno kraštą galima nusakyti, koks bus šeimos gyvenimas. Jeigu kraštai lygūs, tada santuoka bus sėkminga.
  • Jeigu kepdamas blynas paruduos per vidurį – vyras bus ištikimas; jeigu kraštuose – vedęs vyras nevengs dairytis į kitas moteris.
  • Kiek blyne yra didelių skylių, tiek šeimoje bus vaikų.
  • Rausvas blynas esą rodo, kad ateinančiais metais sveikata bus gera; baltas, blyškus – laukia ligos.
  • Pagal blyno storį žmonės spėdavo, koks gyvenimas bus ateinančiais metais. Storas reiškė sunkų darbą, plonas – gyvenimas bus džiaugsmingas, be rūpesčių.

Kaip sužinoti būsimo vaiko lytį?

Riebųjį antradienį galima pamėginti sužinoti būsimo vaiko lytį. Tam reikės atidžiai stebėti, kas paims pirmą blyną nuo Užgavėnių vaišių stalo. Jeigu pirmas pasičiups vyras, nėščioji gali tikėtis, kad laukiasi berniuko. Jeigu pirmą blyną paims moters, greičiausiai gims mergaitė.

Pranašiški sapnai

Nuo seno tikima, kad sapnai, kurie aplanko naktį iš šeštadienio į sekmadienį prieš Užgavėnes arba iš pirmadienio į Užgavėnių antradienį, yra pranašiški. Yra keli būrimo būdai pasitelkiant sapnus.

1 būdas. Netekėjusios merginos gali po lova paslėpti blynų keptuvę, kurioje atsikėlusios keps blynus. Prieš eidamos miegoti turėtų pasakyti tokius žodžius: „Man skirtasis, man žadėtasis, ateik pas mane pavalgyti blynų.“ Niekam netarus nė žodžio eiti miegoti. Legendos byloja, kad būsimas sužadėtinis tikrai arba ateis sapne, arba apsilankys namuose Užgavėnių dieną.

2 būdas. Viskas, ką reikia padaryti, tai prieš einant miegoti suvalgyti sūrų blyną (galima užberti papildomai druskos) ir nieko negerti. Norint sužinoti, kas apskritai laukia ateityje, nebūtinai vien meilės reikalai, suvalgius blyną su druska iš karto nueiti miegoti. Jeigu mergina nori sužinoti, kas bus jos vyras, suvalgiusi sūrų blyną turi pasakyti tokius žodžius: „Brangusis, ateik ir duok man atsigerti“ ir nueiti miegoti. Tikima, kad šią magišką naktį galima susapnuoti vyrą, kuris ne tik atneš atsigerti, bet ir bus sužadėtinis.

3 būdas. Prieš einant miegoti šalia lovos pasidėti bloknotą ir rašiklį, kad pabudus būtų galima kuo išsamiau aprašyti regėtą sapną. Užgavėnių nakties sapnai pranašiški, todėl juose gali užbūti užkoduota svarbi informacija, praversianti ateityje.

Kaip norą paversti tikrove?

Užgavėnės – magiškas laikas, kai norai gali tapti realybe. Todėl šiuo metu palanku burtis ir atlikti magiškius ritualus. Vieną tokį ritualą gali atlikti didesnė žmonių kompanija lauke arba uždaroje patalpoje. Būrimui reikės raudono siūlo, šiaudų, popieriaus lapo, rašiklio ir natūralaus vaško žvakių. Visų pirma uždegti žvakes ir jų šviesoje iš šiaudų pagaminti lėlytę, ją apvynioti raudonu siūlu, kad šiaudai tvirtai laikytųsi. Žvakės deginamos tam, kad besiburiančius asmenis įkrautų pozityvia energija. Ant popieriaus lapo užrašyti norą ir tą lapelį pritvirtinti prie lėlytės. Ant vienos lėlytės lapelius su norais gali klijuoti ar prismeigti keli asmenys, bet vienas žmogus gali pritvirtinti tik vieną norą. Geriausia, jei lapelius su visų ritualo dalyvių norais surenka tas žmogus, kuris gamino magišką lėlytę ir pats prie jos juos pritvirtina. Kai visi lapeliai bus pritvirtinti, išsirinkti žvakę, kurios liepsna ryškiausia, ir viš jos sudeginti lėlytę. Jeigu sudega viskas, žmonių norai virs tikrove. Įspėjimas! Šį ritualą namuose būtina atlikti atsargiai, nes šiaudai gerai dega, todėl gali kilti gaisro rizika.

Ritualas MEILEI pritraukti

Šis magiškas ritualas atliekamas riebiojo antradienio vakare, nes manoma, kad maksimalų poveikį turės blynai, kepti ne prieš, bet per pačias Užgavėnes. Kepant reikia sakyti: „Kepu blynus ir taip pritraukiu meilę.“ Galima pagardinti saldžiu įdaru, kad ir meilė būtų saldi.

Ritualas dėl VESTUVIŲ

Tie, kurie nori susituokti, bet neranda sau skirto žmogaus, Užgavėnių dieną arba vakarą gali atlikti tokį ritualą: nueiti į vietą, kurioje būriuojasi daug žmonių ar vyksta šventiniai renginiai. Atsistoti minioje ir tyliai (galima mintyse) sukalbėti tokius žodžius: „Užgavėnės atėjo ir atnešė visiems džiaugsmą. Atsiųsk ir man, Užgavėnių deive, laimę į mano gyvenimą, atsiųsk man skirtą žmogų. Tegul mano kelyje atsiranda manęs vertas žmogus ir nusiveda prie altoriaus. Tad taip ir būna. Amen.“ Tada reikia triskart persižegnoti.

Užgavėnių MEILĖS burtai

Jeigu mergina jau įsimylėjusi vaikiną, bet jis jos nepastebi, Užgavėnių dieną ji gali jaunuolį apkerėti su blynais. Šiam tikslui į blynų tešlą įpilti šiek tiek švęsto vandens. Maišant tešlą užkalbėti: „Aš kepu blynus ir noriu, kad tau patiktų. Kaip po Užgavėnių pas mus ateina pavasaris, saulė viską sušildo, sniegas ištirpsta, taip tegul širdis šio jaunuolio (pakartoti vardą du kartus) išsilydo. Jis pradės galvoti apie mane ir manęs ilgėsis. Jis trokš ir liūdės be manęs. Tegul taip būna, kaip sakau. Amen.“ Tada iš šios užkalbėtos tešlos iškepti blynus ir jais pavaišinti išrinktąjį.

Ritualas SANTYKIAMS atkurti

Tikima, kad per žiemos palydėtuves užmirštama ir sunaikinama viskas, kas bloga. Tai idealus laikas susitaikyti, santykiams atkurti, ypač kalbant apie pašlijusį sutuoktinių ryšį. Žmona, kepdama blynus, turi pasakyti: „Šviesioji Užgavėnių deive, didžioji Užgavėnių deive, apšviesk ir apvalyk sielas nuo pykčio, nuo apmaudo ir ginčų. Tebūna meilė vėl tyra kaip sniegas, giedra kaip saulė ir karšta kaip ugnis.“ Pirmą blyną padalyti į tris dalis. Vieną dalį žmona atiduoda vyrui, antrą suvalgo pati, o trečią sulesina paukščiams.

Maginės apeigos norint susilaukti VAIKŲ

Jeigu moteris nori susilaukti vaikų, per Užgavėnes turi pavaišinti žmones (ne giminaičius) devyniais (tiek, kiek trunka nėštumas) blynais. Kepant šiuos devynis blynus reikia tris sykius pasakyti: „Blynas keptuvėje – vaikas namuose. Tai, kas sumanyta per riebųjį antradienį, taps realybe.“ Jeigu pirmas žmogus, kuris pasivaišins šiais blynais, bus vyras, moters susilauks berniuko, jeigu moteris – mergaitės.

SVEIKATOS burtai

Švenčiant Užgavėnes galima išsiburti gerą sveikatą. Tam taip pat reikia užmaišyti blynų tešlą. Kepant pasakyti tokius žodžius: „Kepu blynus ir mano sveikata gerėja. Kai šie blynai taps rusvi, aš irgi tapsiu sveikesnis. Tegul manęs neapleidžia jėgos ir visi negalavimai praeina. Tikiu, kad taip ir bus.“ Tada valgyti blynus patiems ir vaišinti kitus.

Ritualai sėkmei ir pinigams pritraukti

Ko gero, populiariausi Užgavėnių būrimai ir ritualai yra tie, kurie skirti sėkmei ir pinigams pritraukti. Štai keletas pavyzdžių, kuriuos nesunkiai gali atlikti kiekvienas!

1 ritualas. Į blynų tešlą įmaišyti didesnės vertės monetą (pvz., 1 ar 2 Eur). Iškeptus blynus valgyti, kol dar karšti. Tas, kas blyne ras monetą, turi išleisti šiuos pinigus geram tikslui per 24 valandas. Tikima, kad įvykdžius šią sąlygą, sėkmė lydės ir pinigų netrūks visus metus.

2 ritualas. Šis ritualas labai paprastas, nes viskas, ką reikia padaryti, – per riebųjį antradienį blynais pavaišinti draugus, giminaičius. Tikima, kad tas žmogus, kuris dosniai dalija blynus per Užgavėnes, sėkmė nenusisuks visus metus.

3 ritualas. Nuvykus į gamtą ir užkūrus laužą sudeginti senus daiktus. Atsikratę seno, atveriate kelią naujovėms gyvenime. Kol viskas dega, pasakyti užkalbėjimą: „Aš deginu senus ir nereikalingus daiktus. Atveriu duris naujiems dalykams savo gyvenime. Tegul dingsta viskas, kas nereikalinga ir tegul šios Užgavėnės atneša daug sėkmės ir pelno.“

4 ritualas. Šis ritualas yra stipriausias ir veiksmingiausias, nes rengiamas dieną po Užgavėnių – trečiadienį. Prieš atliekant ritualą būtina aplankyti viešų švenčių vietą, kur dieną prieš vyko Užgavėnių renginys. Tokio apsilankymo tikslas – rasti monetą. Ją radus monetą pakelti kaire ranka ir sukalbėti tokius žodžius: „Aš, Dievo tarnas, ėjau ir radau savo kelyje monetą. Turėsiu tiek pinigų, kiek buvo žmonių Užgavėnių šventėje. Tikiu, kad taip ir bus.“ Monetą parsinešti namo ir laikyti paslėptą iki kitų metų. Kitąmet per Užgavėnes pasiimti šią monetą, nueiti į šventę ir numesti į tą pačią vietą.

Įdomu

  • Bene didžiausias pasaulyje Užgavėnių karnavalas vyksta Rio de Žaneire. Visoje Brazilijoje jis švenčiamas įvairiai, tačiau neįsivaizduojamas be sambos varžytuvių. Karnavalai būna teminiai, skirti politiniam, istoriniam įvykiui paminėti ar iškiliam žmogui prisiminti.
  • 8 dienas trunkantis prašmatnus Venecijos karnavalas taip pat siejamas su Užgavėnėmis. Įspūdingą paradą klestintys venecijiečiai pradėjo rengti XVIII a. pradžioje, tačiau atėjus sunkmečiui teko stipriau susiveržti diržus. Nuo 1797 m., kai Napoleonas Bonapartas užkariavo Veneciją, karnavalo išvis nerengė.
  • Daugelyje Romos katalikų šalių sausio 6 dieną (dvyliktą dieną po Kalėdų) prasideda karnavalų sezonas ir tęsiasi iki gavėnios.
  • Tradicinės Užgavėnių spalvos – purpurinė (teisingumas), auksinė (galia) ir žalia (tikėjimas).
  • Didžiojoje Britanijoje per Užgavėnes tikėta, kad iškepti pirmi trys blynai yra šventi, todėl ant jų išspausdavo kryželį ir pabarstydavo druska, kad atbaidytų piktąsias dvasias. Šių blynų niekas nevalgydavo.

Šaltinis: priekavos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:33 Receptai – Patiekalai Gardus varškės pyragas
Pasigaminkime labai skanų ir gardų pyragą iš varškės.

Skaityti daugiau

22.11.2017 laikas 11:14 Receptai – Patiekalai Arbata nuo tonzilito (lakišius, liepžiedžiai, kietis)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Tonzilitas. Ingredientai: lakišius, liepos žiedai, kietis.

Skaityti daugiau

25.07.2019 laikas 12:14 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai su mėsa

Gaminame namuose. Bulviniai blynai su mėsa. Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai su mėsa iškeps ir gražiai apskrus. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau