Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Balandžio » 4

Kaip toli psichodelikai gali praplėsti sąmonės priskyrimo ribas?

Mokslininkai toliau tiria, kaip psichodeliniai narkotikai ir patirtys keičia mūsų tikrovės suvokimą, o naujas tyrimas rodo, kad vienas iš ilgalaikių padarinių yra sąmonės įžvelgimas negyvuose objektuose.

Remdamiesi 1 606 dalyvių, kurie teigė patyrę bent vieną įsitikinimus keičiančią psichodelinę patirtį, internetinėje apklausoje pateiktais atsakymais, tyrėjai vertino, kiek sąmonės dalyviai priskyrė gyviems ir negyviems objektams juos supančiame pasaulyje.

Vidutiniškai tikėjimas negyvų ir negyvybingų objektų sąmoningumu po psichodelinės patirties gerokai išaugo: Savanoriai teigė, kad jie įžvelgė daugiau sąmoningumo visuose dalykuose - nuo akmenų iki kėdžių.

"Šis tyrimas rodo, kad kai po psichodelinės patirties pasikeičia įsitikinimai, sąmoningumo priskyrimas įvairioms esybėms paprastai padidėja", - sako psichiatras Sandeepas Nayakas (Sandeep Nayak) iš Džono Hopkinso psichodelikos ir sąmonės tyrimų centro Baltimorėje.

"Neaišku, kodėl, ar tai gali būti įgimtas narkotikų poveikis, ar kultūriniai veiksniai, ar psichedelikų vartojimas gali kaip nors atskleisti įgimtus kognityvinius šališkumus, kurie pasauliui priskiria proto savybes."

Tyrimo dalyviai savo jausmus vertino pagal tai, kokia psichodelinė patirtis "lėmė didžiausią įsitikinimų pokytį" jų gyvenime. Patirtys buvo susijusios su klasikinėmis psichodelinėmis medžiagomis, kurias tyrėjai vadina psichodelinėmis medžiagomis, įskaitant psilocibino grybus, LSD ir ayahuasca.

Tų, kurie patyrė įsitikinimus pakeitusį epizodą, sąmonės priskyrimas negyviems gamtos objektams vidutiniškai padidėjo nuo 8 iki 26 procentų, o negyviems žmogaus sukurtiems objektams - nuo 3 iki 15 procentų.

Asmenys taip pat nurodė, kad sąmoningumo įžvelgimas augaluose (nuo 26 iki 61 proc.), grybuose (nuo 21 iki 56 proc.) ir vabzdžiuose (nuo 33 iki 57 proc.) padidėjo. Atrodo, kad šie pokyčiai yra plačiai paplitę ir gali išlikti ir po patirties.

Tyrime dalyvavę asmenys buvo vidutiniškai 35 metų amžiaus, daugiausia baltaodžiai (89 proc. dalyvių), vyrai (67 proc. dalyvių) ir iš JAV (69 proc. dalyvių).

"Vidutiniškai dalyviai nurodė, kad atitinkama įsitikinimus keičianti patirtis buvo patirta prieš aštuonerius metus iki apklausos atlikimo, taigi šie įsitikinimų pokyčiai gali būti ilgalaikiai", - sako Nayak.

Psichodeliniai vaistai gerai žinomi dėl to, kad sukelia tiek regos, tiek klausos haliucinacijas ir keičia asmens sąmonės suvokimą.

Vienas iš būdų, kaip tokie tyrimai gali būti naudingi, yra psichedelikų, kaip gydymo priemonių, skirtų tokiems sutrikimams, kaip depresija ir priklausomybė, gydyti, ir psichikos sveikatos problemoms, kai reikia kaip nors pertvarkyti smegenis, spręsti. Taip pat yra požymių, kad kontroliuojamas ir valdomas psichodelikų vartojimas galėtų pagerinti ir mūsų fizinę sveikatą.

Tyrime taip pat nagrinėjamas klausimas, dėl kurio mokslininkai ir filosofai diskutavo šimtmečius: sąmonės prigimtis, kurią, kaip žinia, sunku tirti ir nagrinėti.

"Rezultatai, rodantys, kad viena psichodelinė patirtis gali sukelti platų sąmonės priskyrimo kitiems daiktams padidėjimą, kelia intriguojančių klausimų apie galimus įgimtus ar patiriamus mechanizmus, kuriais grindžiami tokie įsitikinimų pokyčiai", - sako psichofarmakologas Rolandas Griffithsas (Roland Griffiths) iš Džono Hopkinso psichodelikos ir sąmonės tyrimų centro.

"Sąmonės tema yra liūdnai pagarsėjusi sudėtinga mokslinė problema, dėl kurios daugelis nusprendė, kad ji neišsprendžiama."

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale "Frontiers in Psychology". / (Jasper Jamesk/The Image Bank/Getty Images)

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
31.01.2018 laikas 19:09 Receptai – Patiekalai Vaisingumui skatinti (Paprastoji takažolė)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Džiovinta takažolė, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

16.11.2019 laikas 21:46 Receptai – Patiekalai Sultingi obuolių varškės blynai pusryčiams. Nepakartojamas skonis!
Šie varškėčiai yra skanesni ir švelnesni nei tradiciniai. Nepakartojamas skonis! Patiekiame su grietine.

Skaityti daugiau

03.11.2017 laikas 13:37 Receptai – Patiekalai Vitaminų kaukė iš varškės įvairių tipų odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Įvairių tipų odą. Ingredientai: Varškė, Citrinų sultys, Apelsino skiltelė.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau