Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Balandžio » 18

Romėnų monetose aptikta senovės finansų krizė

Romos valstybės veikėjas ir filosofas Markas Tulijus Ciceronas (Marcus Tullius Cicero) 44 m. pr. m. e. esė apie moralinę lyderystę rašė apie monetas, kurių vertė svyruoja. Po šimtmečių šis trumpiausias paminėjimas pakurstė ilgametes istorines diskusijas - į jas ką tik atsakė pačios monetos.

"Istorikai ilgai diskutavo, ką turėjo omenyje valstybės veikėjas ir mokslininkas, rašydamas, kad "monetos buvo mėtomos, todėl niekas negalėjo žinoti, ką turi". (De Officiis, 3, 80), ir mes manome, kad dabar šią mįslę išsprendėme", - sako Vorviko universiteto archeologas Kevinas Butčeris (Kevin Butcher).

91 m. pr. m. e. Romos valstybė balansavo ant bankroto ribos, bent jau iš dalies dėl socialinio karo su savo sąjungininkais italais, kurie norėjo gauti pilietybę ir teisę balsuoti Romos rinkimuose. Iki 89 m. pr. m. e. Romą buvo apėmusi skolų krizė, o Cicerono ištrauka rodė, kad žmonės prarado pasitikėjimą ir savo valiuta - denarais.

Keista sidabrinė moneta, vaizduojanti žmogaus galvą.
Denaro moneta, vaizduojanti dievą Bakchą, paimta vykdant projektą. (Voriko universitetas)

"Ciceronas papasakojo, kaip Romos tribunolai kreipėsi į pretorių kolegiją, kad ši išspręstų krizę, kol Gratidianas ėmė reikalauti išskirtinių nuopelnų už kolektyvines pastangas", - aiškina Butčeris.

"Viena iš teorijų teigia, kad Gratidianas nustatė sidabrinio denaro ir bronzinio denaro (kurio svoris tik neseniai buvo sumažintas) keitimo kursą. Kita versija - jis paskelbė metodą, kaip aptikti padirbtus denarus, ir taip sugrąžino tikėjimą monetomis."

"Deja, Cicerono parinkti žodžiai yra per daug neaiškūs, kad istorikai galėtų tiksliai nustatyti, kas vyko. Rašydamas apie tai jis nesiekė nušviesti pinigų istorijos; jis tiesiog naudojo šį incidentą kaip iliustraciją, kaip romėnų magistratas elgiasi blogai, prisiimdamas nuopelnus už kitų darbą."

Vykdydami tęstinį projektą, Butcheris su kolegomis analizavo tais metais kaldintų monetų sudėtį. Jie naudojo minimaliai invazinius mėginių ėmimo metodus, kad nepažeistų brangių sidabrinių relikvijų su dievų ir romėnų vadovų galvomis, kurios pirmą kartą buvo įvestos kaip pinigai 211 m. pr. m. e. ir įvertintos dešimčia bronzinių asilų monetų.

Tyrėjai nustatė, kad iki 90 m. pr. m. e. denarą sudarė grynas sidabras, tačiau jau po penkerių metų jo kiekis sumažėjo 10 proc.

"Iš pradžių denarų grynumas sumažėjo iki mažiau nei 95 procentų, o paskui vėl nukrito iki 90 procentų, o kai kurių monetų grynumas siekė 86 procentus, o tai leidžia manyti, kad įvyko rimta valiutos krizė", - daro išvadą Liverpulio universiteto archeologas Matthew Pontingas (Matthew Ponting).

Pinigų keitėjo (bankininko pirmtako) Romoje atvaizdas.

Pinigų keitėjo Romoje atvaizdas. (DeAgostini/Leemage/Museum of Roman Civilisation, Roma)

Pinigų nuvertėjimas sutampa su kitais finansinių nesutarimų įrodymais, įskaitant tai, kad 89 m. pr. m. e. valstybė ėmėsi neįprastos priemonės - pardavė valstybinę žemę grūdams pirkti.

90 m. pr. m. e. taip pat labai išaugo monetų gamyba: buvo pagamintos 2 372 štampų - formų monetoms gaminti - palyginti su 677 ankstesniais metais ir 841 vėlesniais. Visa tai greičiausiai lėmė Romos pastangos finansuoti socialinį karą.

Vėlesniais metais romėnai dar kartą nuvertino savo valiutą per pilietinį karą tarp Pompėjaus (Pompey) ir Julijaus Cezario (Julius Caesar), kai Roma, siekdama užtikrinti savo finansinį stabilumą, ėmėsi tolesnių užkariavimų ir piliečių apmokestinimo. Tačiau šis nuvertinimas nebuvo tokio masto kaip 87 m. pr. m. e. kaldintos monetos.

"Tai galėtų reikšti Cicerono žodžius, kad monetų vertė buvo "mėtoma", nes niekas negalėjo būti tikras, ar turimi denarai yra gryni, ar ne", - sako Butcheris.

"Juolab kad maždaug tuo metu, kai Gratidianas paskelbė savo ediktą, smarkiai pakilo grynumo standartas, kuris pakeitė nuvertėjimo tendenciją ir grąžino denarui aukštos kokybės valiutos statusą."

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2019 laikas 15:52 Receptai – Patiekalai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

14.07.2019 laikas 07:08 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Vištienos kotletukai su daržovėmis
Gaminame namuose. Vištienos kotletukai su daržovėmis. Svogūną pjaustome labai smulkiai, morką tarkuojame smulkia tarka. Šviežias petražoles arba krapus taip pat smulkiname. Skanaus!

Skaityti daugiau

20.12.2017 laikas 16:10 Receptai – Patiekalai Trynių kaukė pleiskanojančiai, vystančiai odai
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: sausos veido odos. Ingredientai: Kiaušinio trynys, Tamsaus medaus, Aliejaus, Citrinos sulčių, Avižinių miltų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau