Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Rugpjūčio » 20

Menopauzė: ką moterys turi žinoti apie savo sveikatą

Kiekvienos moters gyvenime ateina laikas, kai jos kūnas pradeda senti. Šis laikotarpis vadinamas menopauze. Ji prasideda po 45 metų ir trunka kelerius metus.

Daugelis moterų po menopauzės susiduria su daugybe nemalonių problemų. Tai įvairūs pilvo, krūtų, sąnarių, kojų, nugaros, apatinės nugaros dalies ir galvos skausmai. Dauguma jų yra menopauzės simptomai, tačiau kai kurie gali būti kitų ligų požymis.

Kas yra menopauzės sindromas, jo simptomai ir požymiai

Kiekvienos moters gyvenime ateina laikas, kai jos kūnas pradeda senti. Šis laikotarpis vadinamas menopauze. Ji prasideda po 45 metų ir trunka kelerius metus. Šiuo laikotarpiu vyksta specifiniai pokyčiai, dėl kurių visiškai prarandamas vaisingumas. Yra trys menopauzės etapai:

  • Premenopauzė. Šiuo laikotarpiu menstruacijų ciklas kinta, jis gali pailgėti (kai kuriais atvejais jis būna dažnesnis). Moteris vargina karščio bangos, miego sutrikimai, depresija ir irzlumas, greitas svorio didėjimas, atsiranda "alaus pilvas".
  • Menopauzė. Trumpiausias etapas, trunkantis vos 12 mėnesių. Jis prasideda pasibaigus paskutinėms mėnesinėms. Šio etapo pradžią rodo sumažėjęs FSH (folikulus stimuliuojančio hormono) kiekis. Jau vien tai gali būti patikimas menopauzės rodiklis.
  • Po menopauzės. Po 1 metų, kai nėra menstruacijų, prasideda paskutinis moters kūno restruktūrizavimo etapas. Vaisinga funkcija visiškai išnyksta.

Ar menopauzės metu gali skaudėti?

Dauguma moterų patiria šiuos menopauzei būdingus simptomus:

  • Karščio bangos. Tai aštrus, staigus karščio pojūtis. Jis trunka nuo kelių sekundžių iki 5-6 minučių. Jie taip pat baigiasi staiga, moteris jaučia šaltkrėtį, ją išpila prakaitas.
  • Miego sutrikimai. Juos gali sukelti karščio bangos, depresija ar kiti psichoemociniai sutrikimai.
  • Sausos gleivinės, jų plonėjimas. Dėl to lytiniai santykiai gali kelti diskomfortą, o moterys gali jausti deginimą, skausmą (ne tik sekso metu).
  • Polinkis į lūžius, kojų ir nugaros skausmus.
  • Padidėjęs kraujospūdis. Atsiranda dėl cholesterolio kaupimosi organizme. Apnašos apsunkina normalų kraujo tekėjimą kraujagyslėmis.
  • Ginekologinės ligos. Po 45 metų padidėja gimdos miomos, endometriozės ir mastopatijos rizika.

Minėti simptomai gali sukelti nemalonių pasekmių, pavyzdžiui, įvairių skausmų. Tai gali paveikti bet kurią sistemą ir pranešti apie galimą problemą. Todėl galvos, raumenų ar sąnarių skausmai, krūtų skausmai taip pat gali būti laikomi menopauzės sindromo palydovais.

Skausmo priežastys

Menopauzę sukelia moteriškojo lytinio hormono estrogeno kiekio sumažėjimas. Jį gamina kiaušidės. Ši medžiaga dalyvauja daugybėje procesų, įskaitant kiaušinėlių brendimą, normalaus nėštumo vaisingumo užtikrinimą, kalcio, kalio, magnio ir daugelio kitų medžiagų įsisavinimą.

Sumažėjusi šio hormono koncentracija sukelia šiuos padarinius:

  • Dėl prasto kalcio pasisavinimo retėja kaulinis audinys. Dėl to padidėja kaulų trapumas.
  • Estrogeną nedideliais kiekiais sintetina riebalų ląstelės. Todėl galimas greitas svorio padidėjimas, moteris pastebi, kad jos pilvas didėja.
  • Cholesterolio plokštelių atsiradimas. Tai didina kraujospūdį ir skatina širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi.
  • Dubens organų problemos. Seksualinė sfera yra pirmoji, kuriai daromas poveikis. Hormonų pusiausvyros sutrikimas lemia patologinį gimdos gleivinės augimą, piktybinių ir gerybinių navikų atsiradimą.
  • Prolaktino, estrogeno ir progesterono kiekio pokyčiai sukelia krūtų skausmą. Tai sukelia skaidulinio audinio peraugimą, mastopatiją ir neoplaziją.

Antroji dažna priežastis - psichologinės problemos. Depresinės būsenos, neurozė sukelia kraujagyslių spazmus, dėl kurių atsiranda įvairių neurologinių ir fizinių sutrikimų.

Raumenų ir sąnarių skausmas menopauzės metu

Dėl kalcio trūkumo blogėja kaulų būklė. Tai sukelia sąnarių skausmą. Pirmiausia kenčia kojos ir nugara.

Moteriški hormonai dalyvauja kalcio įsisavinimo procese. Visiškai logiška, kad sumažėjus estrogenų kiekiui, organizme trūksta šio mineralo. Kalcis dalyvauja formuojantis kaulų ir raumenų audiniui. Su amžiumi dėl lėtinio trūkumo šios sistemos neatlaiko krūvių, kuriuos patiria moteris (dažnai patinsta sąnariai).

Menopauzės laikotarpiu moterims lūžiai pasitaiko 45 % dažniau nei to paties amžiaus vyrams.

Papildomi problemos šaltiniai yra sėdimas ir riebus maistas. Raumenys atrofuojasi, jie nebeatlaiko kaulinio skeleto, todėl padidėja jo apkrova. Šiuo atveju pažeidžiamos labiausiai pažeidžiamos sritys: keliai, rankos, apatinė nugaros dalis ir nugara.

sveikata, moteris, menopauzė, hormonai, estrogenas, senėjimas, galvos

Dvi susijusios ligos išsivysto dėl hormonų disbalanso:

  • Osteoporozė. Tai kaulų trapumo sutrikimas, būdingas daugeliui menopauzę išgyvenančių moterų. Gali užtekti nedidelio smūgio, kad rimtai susižeistumėte.
  • Osteoartritas. Liga pažeidžia sąnarius, kuriems trūksta mineralinių medžiagų, kad galėtų tinkamai funkcionuoti. Išsivysto lėtinis uždegimas. Kartais ši liga diagnozuojama vyresnėms nei 45 metų moterims ir vadinama menopauzės artritu. Ji sukelia galūnių patinimą, skausmą, nuovargį, mėšlungį ir silpnumą.

Dažnai dėl osteochondrozės gali skaudėti nugarą ir kaklą. Jį lydi distrofiniai raiščių, tarpslankstelinių diskų struktūros pokyčiai. Raumenys praranda elastingumą, prastai palaiko vadinamąjį korsetą. Ypač pažengusiais atvejais išsivystė tarpslankstelinė išvarža.

Moterų galvos skausmas menopauzės metu

Atsakymas į klausimą, ar menopauzės metu gali pasireikšti galvos skausmas, yra vienareikšmis. Tai nuolatinis menopauzės sindromo palydovas. Skausmingus pojūčius sukelia įvairios priežastys, įskaitant fizinius kai kurių sistemų sutrikimus, psichoemocinius sutrikimus.

Galvos skausmas yra neišvengiamas menopauzės palydovas. Jų atsiradimą lemia kelios priežastys.

Skausmo lokalizacija gali būti pakaušio, momeninėje, priekinėje ir parietalinėje srityse. Atsižvelgdamas į tai, gydytojas gali įtarti šias priežastis:

  • Padidėjęs arterinis arba intrakranijinis spaudimas. Ypač dažnai pasitaiko vyresniame amžiuje. Susijęs su kraujagyslių užsikimšimu riebalinėmis nuosėdomis, vadinamomis cholesterolio plokštelėmis.
  • Smegenų kraujagyslių disfunkcija. Sienų išsekimas, lėtinės ligos lemia dažną kraujagyslių spazmą ar persišaldymą. Po 45 metų amžiaus padidėja migrenos epizodų rizika.
  • Nervų galūnių neuralgija kakle, galvoje. Hormonų pusiausvyros sutrikimas gali dirginti šias struktūras.
  • Trauma. Ankstesnės galvos ir kaklo traumos gali sukelti įvairaus stiprumo lėtinį skausmą.
  • Per didelis kaklo ir pečių krūvis. Ilgalaikis sėdėjimas vienoje ir toje pačioje padėtyje, judėjimo stoka ir didelis pasikartojantis krūvis sukelia spazmus.

Depresija, nestabili emocinė būsena sukelia stiprius galvos skausmus. Moteris nuolat jaučiasi nusivylusi. Nakties blyksniai taip pat turi neigiamos įtakos moters savijautai. Miego sutrikimai, nuolatinė nervų sistemos depresija ir autonominės funkcijos sutrikimai sukelia būdingų pasekmių.

Jei moteris kentė stiprius galvos skausmus ir migreną, jų dažnumas ir intensyvumas padidėja 50-60 %.

sveikata, moteris, menopauzė, hormonai, estrogenas, senėjimas, galvos

Apatinės pilvo dalies skausmas menopauzės metu

Apatinės pilvo dalies skausmas menopauzės metu dažniausiai susijęs su ginekologinėmis problemomis.

Menopauzė yra smūgis lytinių organų sistemai. Estrogenų trūkumas sukelia daug įvairių sutrikimų. Apatinės pilvo dalies skausmas yra priežastis nedelsiant kreiptis į gydytoją. Tai gali rodyti šių ligų vystymąsi:

  • Gimdos fibromioma (mioma). Tai gerybinis navikas, atsirandantis dėl estrogenų pertekliaus prieš progesteroną (estrogenų ir progesterono disbalanso). Dažnai ji diagnozuojama moterims, kurioms menopauzė prasidėjo po 50 metų (vėlyvoji menopauzė). Be įtempto ar aštraus skausmo, gali pasireikšti kraujavimas.
  • Endometriozė. Tai nuo estrogenų priklausoma liga, pasireiškianti kaip gimdos gleivinės ląstelių peraugimas. Šis procesas yra gana nenuspėjamas, o jo lokalizacija gali apimti makštį, gimdos kaklelį, žarnyną ir šlapimo pūslę. Be skausmo, kai apatinė pilvo dalis yra įtempta, moteris kartais pastebi kraujingų išskyrų atsiradimą, diskomfortą nugaroje.
  • Lėtinis salpingitas. Tai liga, pažeidžianti kiaušintakį. Dažnai ji pradeda vystytis prieš menopauzę ir yra besimptomė. Tačiau dėl mažo estrogenų kiekio padidėja uždegimas. Skausmas lokalizuojasi šone, atatupstas žemyn, taip pat pakyla temperatūra.
  • Gimdos sinekcijos. Moteriškų lytinių hormonų sintezės slopinimas sukelia kiaušidžių, gimdos atrofiją ir sąaugų atsiradimą. Pats procesas gali vykti be akivaizdžių simptomų, skausmo atsiradimas rodo, kad ertmėje gali kauptis skystis. Jei į šį simptomą nekreipiama dėmesio, išsivysto sunkus uždegimas, kurį lydi nepakeliami skausmo priepuoliai.
  • Piktybiniai navikai. Ankstyvosiose stadijose gali atsirasti nedidelių skausmingų pojūčių. Stiprus skausmas pasireiškia tik vėlesnėse stadijose.

Kai kuriais atvejais apatinės pilvo dalies skausmas yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligomis, pavyzdžiui, miokardo infarktu.

Pilvo pūtimas yra žarnyno problemų požymis. Jie atsiranda dėl sumažėjusios medžiagų apykaitos. Maistas prasčiau virškinamas, o daugelis produktų yra per sunkūs menopauzės laikotarpiu gyvenančios moters organizmui. Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, kai yra problemų su kepenimis, tulžies pūsle, kasa.

Kiti skausmo tipai menopauzės metu

Krūtinės skausmas yra dažnas reiškinys prasidėjus menopauzei. Priežastys gali būti kelios:

  • Krūtų disfunkcija. Dėl hormonų trūkumo audinius pakeičia skaidulinis ir riebalinis audinys. Mastopatija, kiti gerybiniai ir piktybiniai navikai.
  • Tarpslankstelinių diskų problemos. Dėl disko susidėvėjimo tarp slankstelių padidėja tarpas ir susidaro išvaržos.
  • Širdies ir kraujagyslių ligos. Tai dažni menopauzės palydovai.
  • Kai kuriais atvejais atsiranda vadinamoji žąsies oda. Taip nutinka dėl hormonų ir vitaminų trūkumo bei mažo kolageno kiekio.

Kaip gydyti menopauzės skausmą?

Dažniausiai pasitaikanti problema, dėl kurios po 40-45 metų atsiranda įvairių rūšių skausmas, yra nepakankamas hormonų kiekis. Visi žino, kad lengviau užkirsti kelią ligai nei ją gydyti. Dėl šios priežasties gydytojai skiria pakaitinę hormonų terapiją. Šios kategorijos vaistai padeda išvengti hormonų pusiausvyros sutrikimo.

Norėdamas paskirti priemones ir gydymą, gydytojas atliks išankstinį išsamų tyrimą. Tai apima asmens apžiūrą, ultragarsinę diagnostiką ir laboratorinius kraujo tyrimus hormonų kiekiui nustatyti. Be to, skiriamos specializuotų specialistų, pavyzdžiui, neurologo, kardiologo ir mamologo, konsultacijos.

Nustačius diagnozę, priimamas sprendimas skirti kitų vaistų:

  • Skausmo malšinimui. Priemonės pasirinkimas priklauso nuo skausmo vietos ir priežasčių.
  • Raminamųjų vaistų skyrimas. Jie leidžia sumažinti nervinę įtampą, dirglumą. Sunkiomis sąlygomis gali prireikti vartoti antidepresantų.
  • Specifiniai vaistai, skirti konkrečiai ligai gydyti.

Nevartokite jokių narkotikų ar vaistų savarankiškai be specialisto recepto. Tai sukelia rimtų pasekmių, komplikacijų atsiradimą. Tai taip pat taikoma liaudiškoms priemonėms (vaistažolėms, tinktūroms, vaistažolių arbatoms). Jie mažai veiksmingi ir turi daug šalutinių poveikių.

*Paranormal.lt straipsniai skirti tik informaciniams ir mokomiesiems tikslams ir nepakeičia profesionalaus gydytojo patarimo, diagnozės ar gydymo. Visada kreipkitės į gydytoją visais klausimais, susijusiais su jūsų sveikatos būkle.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 15:27 Receptai – Patiekalai Tarkuotų bulvių apkepas su sūriu ir česnaku

Vieną kartą atsitiktinai radau tarkuotų bulvių pyrago-apkepo receptą, dažnai jį kepu, o dabar noriu pasidalinti ir su jumis.

Skaityti daugiau

08.06.2019 laikas 15:08 Receptai – Patiekalai Gardūs pyragėliai su bulvių įdaru

Gardžių pyragėlių su bulvių įdaru receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

04.11.2019 laikas 21:36 Receptai – Patiekalai Super drėgnas šokolado pyragas be kiaušinių
Minimalus produktų kiekis, laiko ir ant stalo turite nuostabų drėgną šokoladinį pyragą be kiaušinių!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau