Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Rugsėjo » 15

Mokslininkai, tyrinėdami termobranduolinį sprogimą, "atsuko laiką atgal"

JAV kosmoso agentūros NASA astronomų komanda, remdamasi trijų kosminių teleskopų duomenimis, sukūrė modelį, kaip "atsukti laiką atgal". Tai padėjo atkurti žvaigždžių sprogimo chronologiją.

Tyrimo santrauka paskelbta NASA interneto svetainėje. Astronomai tyrė supernovos liekaną, sutrumpintai vadinamą SNR 0519. Šis objektas yra baltosios nykštukės sprogimo nuolaužos. Mokslininkai nustatė, kad žvaigždę sunaikino termobranduolinis sprogimas. Tai įvyko, kai ji pasiekė kritinę masę arba dėl susidūrimo su kita baltąja nykštuke.

Norėdami nustatyti sprogimo chronologiją, mokslininkai nusprendė tiesiogine prasme pažvelgti į praeitį. SNR 0519 yra Didžiajame Magelano debesyje - mažoje galaktikoje, esančioje už maždaug 160 000 šviesmečių nuo Žemės. Duomenis apie žvaigždės liekanas astronomai gavo naudodami "Chandra" rentgeno spindulių observatoriją ir "Hubble" kosminį teleskopą.

Vėliau šie duomenys buvo sujungti su Spitzerio kosminio teleskopo stebėjimais. Visa tai buvo daroma siekiant išsiaiškinti, prieš kiek laiko sprogo SNR 0519. Iš trijų šaltinių gauti duomenys padėjo mokslininkams "atsukti laiką atgal" ir "persukti" žvaigždės evoliucijos procesą. Tyrėjai palygino 2010, 2011 ir 2020 m. to paties regiono vaizdus. Tai padėjo išmatuoti sprogimo bangos medžiagos greitį. Skaičiavimai parodė, kad jo greitis siekė iki devynių milijonų kilometrų per valandą.

Iki šiol buvo manoma, kad sprogimo šviesa Žemę pasiekė maždaug prieš 670 metų. Jis vyko Šimtamečio karo tarp Anglijos ir Prancūzijos metu. Apie šį įvykį galima rasti įrašų istoriniuose šaltiniuose, ypač Mingų dinastijos klestėjimo laikų Kinijoje rankraščiuose.

Tačiau nauji tyrimai parodė, kad istorikai galėjo aprašyti kitokį įvykį. Kalbant apie tiriamą sprogimą, nauji duomenys rodo, kad sprogimo bangos medžiagos greitis galėjo sulėtėti. Tai reiškia, kad pats sprogimas įvyko palyginti neseniai. Rezultatai leidžia manyti, kad dalis sprogimo bangos atsitrenkė į tirštas dujas aplink žvaigždės liekaną, todėl ji sulėtėjo. Tačiau astronomai dar turi tiksliau nustatyti, kada iš tikrųjų žuvo minėtoji žvaigždė.

Tikroji žemė - Pateikiami naujausi oru vaizdo įrašai iš viso pasaulio. Žiūrėkite, stebėkite orus, klimatą, stichines nelaimes Paranormal LT Youtube kanale:

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
08.11.2017 laikas 14:02 Receptai – Patiekalai Arbata skatinanti prakaitavimą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas. Ingredientai: liepos žiedai, avietės vaisiai

Skaityti daugiau

16.06.2019 laikas 20:33 Receptai – Patiekalai Sluoksniuotos tešlos suktinukai
Norite kažko greitai paruošiamo ir skanaus? Manau šie suktinukai nenuvils. Bemielės sluoksniuotos tešlos suktinukų receptas.

Skaityti daugiau

20.09.2018 laikas 07:52 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai celiulito gydymui

Celiulitas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai celiulito gydymui, celiulitas, celiulito gydymas, receptai, vaistažolės, receptai celiulitui, vaistažolės celiulitui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradici...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau