Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Archeologija » 2022 » Rugsėjo » 16

Čekijoje aptiktas paslaptingas 7000 metų senumo apskritas statinys

Čekijoje archeologai aptiko monumentalią apskritą struktūrą, kuriai yra apie 7000 metų. Jis įsikūręs netoli Prahos, Vinožo priemiestyje.

"Arkeonews" praneša, kad archeologai šiuo metu tyrinėja paslaptingą neolito vietovę. Jie tikisi, kad tolesni tyrimai padės išsiaiškinti, kokiu tikslu buvo pastatytas šis monumentalus statinys, kas ir kaip juo naudojosi.

Archeologai mano, kad ši vieta buvo pastatyta 4600-4900 m. pr. m. e. Tai reiškia, kad jis yra daug senesnis už garsųjį Stounhendžą ir Egipto piramides. Šis statinys paprastai yra vienas seniausių Europoje. Ekspertai pažymi, kad statinys yra labai gerai išsilaikęs. Archeologai jį priskyrė rundelėms.

"Vadinamasis rundelis yra seniausias architektūros įrodymas visoje Europoje", - sako Jaroslavas Rydka iš Čekijos mokslų akademijos Archeologijos instituto Prahoje. - Tai apskritimo formos grioviai, visada išdėstyti ratu su dviem, trimis, keturiais ar daugiau įėjimų centre. Apskritų griovių paprastai būna nuo vieno iki trijų, labai retai - keturių. Visos struktūros skersmuo vidutiniškai siekia 30-240 metrų, tačiau dažniau pasitaiko 60-80 metrų skersmens struktūros. Paprastai grioviai būna maždaug pusantro metro pločio, tačiau žinome ir apie keturiolikos metrų pločio bei šešių metrų gylio griovius."

Pasak tyrimo vadovo Miroslavo Krauso, vis dar neaišku, kokią tiksliai funkciją atliko šios struktūros. Pagal vieną iš teorijų, tai buvo tam tikri ekonominiai ar prekybos centrai. Pagal kitas teorijas tokie monumentalūs statiniai galėjo būti naudojami tam tikram religiniam kultui, kuriame buvo atliekamos su metų laikais susijusios apeigos ar ritualai.

"Rundeliai buvo statomi akmens amžiuje, kai žmonės dar nebuvo atradę geležies", - pažymi Miroslavas Krausas. - Vieninteliai įrankiai, kuriuos jie galėjo naudoti, buvo pagaminti iš akmens ir gyvūnų kaulų."

Ekspertas taip pat pridūrė, kad iki šiol Vidurio Europoje rasta apie 200 tokių statinių, 35 iš jų - Čekijoje. Vinorze aptikto rondelio skersmuo - 55 metrai. Specialistai pabrėžia neįprastą jo išplanavimą - jis turėjo tris atskirus įėjimus.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.10.2019 laikas 20:59 Receptai – Patiekalai Skanus Varškės Ir Uogų Vyniotinis

Pats paprasčiausias kepinys prie arbatos – tai lavašas, o dietiškiausias ir skaniausias variantas – tai vyniotinis iš lavašo su varškės įdaru. Į varškę galima dėti įvairias uogas, vaisius, daržoves, žalumynus, sūrį ...

Skaityti daugiau

18.06.2019 laikas 10:47 Receptai – Patiekalai Purūs kotletukai vakarienei iš cukinijos
Tokį skanėstą iš cukinijos tu vargu ar kada ragavai! Purūs kotletukai vakarienei. Skanaus!

Skaityti daugiau

05.09.2018 laikas 14:07 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai organizmo valymui

Organizmo valymas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai organizmo valymui, receptai organizmo valymui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, k...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau