Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Istorijos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 16

Mokslininkai inkų kūdikio mumijoje aptiko retą genomą

Šis berniukas buvo reto genetinio poklasio motinos protėvių, gyvenusių maždaug prieš 14 300 metų Peru, palikuonis.

Daugiau nei prieš 500 metų mirusiam berniukui buvo tik 7 metai. Jis buvo pasirinktas dėl savo grožio ir sveikatos, kad būtų paaukotas per inkų ritualą, vadinamą capacocha, kurio metu vaikai būdavo rituališkai nužudomi siekiant pažymėti svarbų įvykį, išvengti stichinės nelaimės arba įtvirtinti imperatoriaus valdžią ir kontrolę tuo metu besiplečiančioje inkų imperijoje (1438-1533 m.).

1985 m. grupė alpinistų aptiko jo gerai išsilaikiusią mumiją daugiau kaip 5000 m aukštyje, ant Akonkagvos kalno krašto Mendozoje, Argentinoje. Jis buvo suvyniotas į įvairius audinius ir apsuptas šešių statulų. Jo plaukai siekė beveik iki pečių, o jis nešiojo grandinėlę.

Dabar mokslininkai nustatė vaiko genomo seką ir išsiaiškino, kad jis priklauso retai žmonių grupei, kurios genetinė tapatybė dar niekada nebuvo nustatyta. Šie rezultatai šiandien paskelbti žurnale "Nature".

Antonio Salas iš Santjago de Kompostelos universiteto ir jo kolegos nustatė viso mitochondrijų DNR genomo, paimto iš berniuko plaučių, seką ir ją palygino su pasauline duomenų baze, kurioje yra apie 28 000 mitochondrijų genomų, perduodamų iš motinos vaikui. Jie teigė, kad jis priklausė haplogrupei, vadinamai C1bi, kuri anksčiau nebuvo nustatyta. (Haplogrupė - tai populiacija, turinti bendrą protėvį).

Genetiniuose įrašuose yra 203 C1b mitogenomai, kurių pradžia siekia pirmuosius paleoindėnų gyventojus, gyvenusius vos prieš 18 000 metų. Tačiau, pasak tyrėjų, berniukas buvo reto genetinio poklasio motinos protėvių, gyvenusių maždaug prieš 14 300 metų Peru, palikuonis.

Remdamiesi haplotipų, arba DNR variacijų, kurios paprastai paveldimos kartu, duomenų baze, autoriai teigia, kad berniuko genetiniai giminaičiai iš haplogrupės C1bi šiandien gali gyventi Peru ir Bolivijoje; jie rado keletą vaiko C1bi genetinių atitikmenų tose vietovėse, įskaitant vieną asmenį, kuris priklausė Wari imperijai (apie 600-1100 m.) Peru Anduose.

Tačiau jų teks ieškoti tarp šiuolaikinių Pietų Amerikos gyventojų. "Tai, kad C1bi yra labai retas šiuolaikinėse Pietų Amerikos populiacijose, galima paaiškinti nepakankama šiuolaikinių populiacijų atranka", - rašo jie. "Kita vertus, ši retenybė gali atspindėti svarbius Pietų Amerikos genofondo pokyčius nuo inkų civilizacijos laikų."

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.11.2019 laikas 15:52 Receptai – Patiekalai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

21.11.2017 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Arbata nuo laringito (ramunėlė, juoduogio šeivamedis, liepžiedžiai)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: ramunėlės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai, liepos žiedai

Skaityti daugiau

06.07.2019 laikas 13:13 Receptai – Patiekalai “Bounty” – nekeptas varškės tortas
Nekepto varškės torto receptas.15 minučių, ir švelniausias desertas paruoštas! Išimti tortą iš formos, nuimti plėvelę ir galima gerti arbatą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
29.04.2024 laikas 14:44 Užgesusi moteris: vieną dieną ji nusprendė, kad nebenori „degti“
Užgesusi moteris - tai moteris, kuri kartą dėl kažkokių priežasčių nusprendė, kad nebenori „degti“. Tiesiog taip ji užgeso. Tiksliau, ji prisuko savo „vidinę dagtį“ ir įjungė režimą, mažiausią leistiną, kad galėtų pakenčiamai išgyventi, ir dabar ji n...

Skaityti daugiau

29.04.2024 laikas 07:04 Tikroji Medūzos Gorgonės istorija
Medūza Gorgonė yra vienas lengviausiai atpažįstamų graikų mitologijos personažų. Su savo unikaliais gyvatės plaukais ir gebėjimu paversti akmeniu kiekvieną, kuris į ją pažvelgia, ji yra viena populiariausių senovės istorijų pabaisų....

Skaityti daugiau

29.04.2024 laikas 06:51 2024 m. balandžio 29 d. horoskopas: prognozės visiems zodiako ženklams

Tie, kurie šiandien dirba, būkite itin atidūs darbe. Marsas (darbo planeta) yra susijungęs su Neptūnu (klaidų, miglų planeta). Artimiausiomis dienomis darbo reikaluose vyraus sumaištis, netikrumas ir chaosas.

...

Skaityti daugiau