Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2022 » Rugsėjo » 25

Turkijoje rastas senovinis augalas, laikytas išnykusiu: legendinis Sylphion - "vaistas nuo visų ligų"!

Plinijus Vyresnysis teigė, kad imperatorius Neronas suvalgė paskutinį Sylphion stiebą, kuris buvo laikomas išnykusiu beveik prieš 2000 metų. Tačiau dabar vienas turkų profesorius teigia atradęs šį senovinį afrodiziaką ir panacėją nuo visų ligų.

Vienas iš labiausiai vertinamų ir ieškomų augalų senovės Viduržemio jūros regione buvo silfonas (Ferula drudeana), dar žinomas kaip lauras ir sylphium, senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai iš šio auksažiedžio augalo išgaudavo vaistinę dervą, kuri buvo naudojama ne tik vaistams, bet ir maistui bei parfumerijai. Nors augalas buvo plačiai naudojamas kaip stiprus afrodiziakas, jis turėjo ir kontraceptinių savybių.

Sylphion augo Libijos Kirėnės regione maždaug prieš 2500 metų, o romėnų kronikininkas Plinijus Vyresnysis savo "Gamtos istorijoje", parašytoje I mūsų eros amžiuje, sylphion lapus apibūdino kaip "maspetum" ir teigė, kad jie "labai panašūs į petražoles". Šiame veikale Plinijus rašo, kad imperatorius Neronas suvalgė paskutinį silfono stiebą, tačiau dabar Stambulo universiteto Turkijoje vaistinių augalų tyrinėtojas profesorius Mahmutas Miski teigia, kad netoli Hasano kalno centrinėje Turkijoje atrado žydinčią Ferula drudeana.

Turkijoje rastas senovinis augalas, laikytas išnykusiu: legendinis Sylphion, "vaistas nuo visų ligų"!, 2 nuotr.

legendinis Sylphion - "vaistas nuo visų ligų"!

Išvardyti šio augalo panaudojimo būdus senovėje šiandien būtų "begalė". Senovėje jo stiebai buvo smulkinami ir kepami, verdami, šaknys mirkomos į actą ir valgomos šviežios, o kai stiebai buvo šeriami avims, "jų mėsa tapdavo nuostabiai minkšta".

Atlikus mokslinį F. drudeana šaknų afrodiziakinių savybių tyrimą, buvo padaryta išvada, kad eksperimentiniais tyrimais įrodyta, jog augalo ekstraktas "sustiprino žiurkių patinų lytinį elgesį". Augalo darinio poveikis lytiniam potraukiui buvo toks stiprus, kad ši mokslininkų grupė pareiškė, jog jų rezultatai "patvirtina tradicinius teiginius apie Ferula rūšies augalų vartojimą vyrų seksualinei disfunkcijai gydyti".

Moksliniame straipsnyje apie neseniai identifikuotą dingusį augalą rašoma, kad senovės graikų gydytojai sylphioną naudojo ne tik aktyvumui miegamajame didinti, bet ir skrandžio skausmams malšinti bei karpoms šalinti. Be to, romėnų laikais augalas buvo naudojamas maistui gardinti - nuo kasdienio "lęšių puodo iki ekstravagantiško patiekalo su apdegusiais flamingais".

Iš istorinių šaltinių žinoma, kad imperatorius Julijus Cezaris sukaupė 500 kg šio augalo, kuris buvo Romos imperijos iždo dalis. Ak, silfionų daigai buvo vertinami tiek pat, kiek ir sidabras.

Augalui išnykus iš istorijos, tyrinėtojai šios vertingos prekės ieškojo iki pat viduramžių. Tačiau iš visų ekspedicijų ieškotojai grįždavo tuščiomis rankomis, o sylphionų dingimas vis dar yra pirmasis augalų ar gyvūnų rūšių dingimas istorijoje.

Turkijoje rastas senovinis augalas, laikytas išnykusiu: legendinis Sylphion - "vaistas nuo visų ligų"!, vaizdas Nr. 3

legendinis Sylphion - "vaistas nuo visų ligų"!

1983 m. profesorius Mahmutas Miski vaikščiojo Hasano kalno, aktyvaus ugnikalnio Kapadokijos regione centrinėje Turkijoje, papėdėje, kai rado Ferula drudeana. Tačiau prireikė dviejų dešimtmečių, kol jis suprato, kad tai galėjo būti senovinis silfionas. Praėjusių metų spalį profesorius Mahmutas Miski sugrįžo į kalnų papėdę po to, kai šioje centrinės Turkijos vietovėje nutirpo gausus sniegas, ir rado gausiai žydinčių augalų.

Senovės Viduržemio jūros regiono kalnuose, upių pakrantėse ir pakrantėse gausu dešimčių tūkstančių rūšių spalvingų ir dažnai sensacingų augalų, naudojamų maistui, vaistams ir kvepalams.

Jei profesoriaus Mahmuto Miskio teiginiai yra teisingi, tai senovinis augalas, kuris buvo laikomas išnykusiu, vis dar yra su mumis, tik jo tapatybė per pastaruosius 2000 metų buvo prarasta.

Tik laikas parodys, ar profesoriaus teiginiams pritars botanikų bendruomenė, tačiau jei taip, kyla įdomus klausimas, kokios kitos išnykusiomis laikytos augalų rūšys vis dar yra su mumis, tik dar neidentifikuotos.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.06.2019 laikas 16:58 Receptai – Patiekalai Lietuviškas kugelis
Skanus lietuviško kugelio (plokštainio) receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

16.11.2017 laikas 14:25 Receptai – Patiekalai Svogūnas laringitui gydyti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: svogūnas, cukrus, vanduo

Skaityti daugiau

15.11.2017 laikas 11:19 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (čiobrelis, šalpusnis, tubė)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: čiobrelis, šalpusnio lapai, tubė.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 08:06 Japonijos tyrime nustatyta, kad mRNA injekcijos sukelia vėžį (žiniasklaidos užtemimas)

Naujai paskelbtas Japonijoje atliktas tyrimas patvirtina Jungtinės Karalystės profesoriaus Anguso Dalgleišo (Angus Dalgleish) nuogąstavimus dėl mRNA injekcijų, sukeliančių vėžį. Paskelbus tyrimo išvadas, australų profesorius Ianas Brighthope'a...

Skaityti daugiau

20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau