Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2022 » Rugsėjo » 29

Kinijos mokslininkai išsprendė senovės Žemės išnykusių protokontinentų paslaptį

Kinijos mokslininkai sukūrė ankstyvosios Žemės geologinį modelį. Straipsnis apie tai paskelbtas žurnale "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Šiuolaikiniais mokslo duomenimis, Žemė susiformavo prieš 4,54 mlrd. metų. Nepaisant to, senesnių nei 3,8 mlrd. metų uolienų nerasta, tik pavieniai cirkono kristalai. Būtent šie senoviniai fenokristai yra pagrindinis informacijos šaltinis apie Žemę praėjus milijonams metų po jos susiformavimo.

Kinijos Vuchano žemės mokslų universiteto mokslininkai, remdamiesi ankstesniais tyrimais, sukūrė kompiuterinį modelį, kad išsiaiškintų, kur dingo pirmieji protokontinentai ir kodėl iš jų neliko uolienų. Žinoma, kad ankstyviausi iš jų atsirado maždaug prieš 4,2 mlrd. metų. Paaiškėjo, kad Žemės vidinis šilumos srautas ikiarchajinėje eroje buvo tris-keturis kartus didesnis nei dabar. Išsilydžiusi viršutinė mantija periodiškai per susilpnėjusias zonas magmos pavidalu patekdavo į paviršių. Tuo pat metu nestabilūs ankstyvieji žemynai suskilo, iš dalies išsilydė ir nugrimzdo atgal į mantiją. Palaipsniui po protokontinentais susiformavo būsimųjų kratonų "šaknys" arba "kiliai", sudaryti iš iš dalies ištirpusių plutos blokų, panardintų į atvėsusią ir dehidratuotą mantiją.

Kratonai - tai senosios šiuolaikinių žemynų dalys, sudarytos iš tipiškos 35-45 km storio kontinentinės plutos. Jie yra giliai palaidoti mantijoje ir, palyginti su įprasta litosfera, išsidėstę labai sudėtingai. Kaip rašo kinų mokslininkai, prireikė maždaug milijardo metų, kad šios "šaknys" sukietėtų ir virš jų susiformuotų normali žemyno pluta.

Apibendrinant galima teigti, kad senovinė pluta ir protokontinentai nugrimzdo į mantiją ir joje buvo perdirbti į granito masyvus - šiuolaikinių žemynų pagrindus.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:
Temos

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.07.2019 laikas 18:42 Receptai – Patiekalai „Gietininiai“ sausainiai
Gaminu juos sūnui labai dažnai! Kepk juos nors kasdien, taip skanu ir paprasta. Norisi naminių sausainių. Tokių, žinote, lengvų,paprastų, greitai paruošiamų. Ir į galvą ateina grietininių sausainių receptas.

Skaityti daugiau

20.09.2018 laikas 07:45 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo dantų skausmo

Dantų skausmas liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo dantų skausmo, dantų skausmas, receptai dantims, vaistažolės dantų skausmui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistaž...

Skaityti daugiau

19.06.2019 laikas 21:37 Receptai – Patiekalai Moliūgų blynai
Gardžių moliūgų blynų receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau