- 29.10.2022
- 0.0 Reitingas
- 627 Peržiūros
- Komentarai
Susirgus infekcinėmis ligomis, tenka vartoti antibiotikų, kurie ne tik padeda greičiau pasveikti, bet ir gali pakenkti virškinamajam traktui.
Gydytojai paskiria žalingąjį antibiotikų poveikį švelninančių preparatų, tačiau mes ir patys pradėję vartoti probiotikų galime padėti virškinamajam traktui atkurti sunaikintą naudingąją mikroflorą. Verta atminti, kad pradėjus vartoti šių produktų, nereikia nustoti vartoti vaistų, nes probiotikai švelnina žalingąjį antibiotikų poveikį.
• Antibiotikai stipriai veikia žarnyno mikroflorą, jame sunaikina ne tik blogąsias, bet ir naudingąsias bakterijas. Malšindami žalingąjį antibiotikų poveikį, vartokite maisto produktų, kiuriuose yra negrubių maistinių skaidulų ir inulino. Šios medžiagos organizme padeda išlaikyti gerą bakterijų balansą.
Kokį maistą valgyti vartojant antibiotikus?
Pats naudingiausias probiotikas - rauginti kopūstai. Naudingi probiotikai, kurių patariama vartoti geriant antibiotikus, tai kepti obuoliai, kefyras, naminis jogurtas, grietinė.
Naudingąją žarnyno mikroflorą taip pat pagerina bulvinės saulėgrąžos, bananai, svogūnai ir česnakai. Tiesa, būtina būti atsargiems ir šių produktų kiekvieno vartoti ne pernelyg daug. Atminkite, kad šie patarimai - bendri, jie gali skirtis individualiai ir priklausyti nuo to, kiek stipriai antibiotikai pažeidė virškinamojo trakto darbą.
Jei baigėte vartoti antibiotikus
Kai baigsite gydytis antibiotikais, būtina organizmui įveikti žalingąjį šių preparatų poveikį. Tokiais atvejais būtina vartoti probiotikų, kurie pagerina virškinamojo trakto darbą. Specialistai pataria vartoti kelis ar visus produktus iš šio probiotikų sąrašo:
• rauginti kopūstai;
• artišokai;
• špinatai;
• nešlifuotos kruopos;
• natūralus jogurtas;
• kefyras;
• termiškai apdirbti vaisiai ir daržovės;
• briuseliniai kopūstai;
• petražolės;
• šaltalankių uogos.
Ypač svarbios yra šaltalankių uogos. Jei šaltalankių vartosite reguliariai, bet saikingai, jos pagerins sutrikusį virškinamojo trakto darbą, pagreitins medžiagų apykaitą, padės gydyti gastritą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę bei malšins rėmenį. Su šaltalankių uogomis galima virti arbatą, kompotą ar kisielių.
• Šaltalankių aliejaus prieš miegą patariama išgerti po 1 valgomąjį šaukštą, nes aliejus ne tik gydo žarnyną, bet ir pagerina jo veiklą.
Kokių produktų reikia atsisakyti?
Vartojant antibiotikus ir juos baigus vartoti patariama kurį laiką atsisakyti:
• greipfrutų;
• alkoholio;
• mielių ir cukraus. Tai reiškia, jog kurį laiką teks atsisakyti miltinių gaminių ir saldumynų.
Šie produktai neleidžia organizmui tinkamai įsisavinti antibiotikų bei gali sukelti nemalonius pojūčius: pykinimą, pilvo skausmus ir net sutrikdyti širdies ritmą. Gydymas antibiotikais gali sukelti mielinę infekciją (kandidozę), miltiniai gaminiai ir saldumynai šią situaciją dar labiau pablogina.
Šaltalankių arbata
• 80 g trintų šaltalankių uogų;
• 50 g kriaušių;
• 60 g džiovintų abrikosų;
• 1 citrinos skiltelės;
• 40 g trintų kriaušių;
• 5 g čiobrelių.
Į arbatinuką suberkite ir supilkite gabalėliais supjaustytas kriaušes, šaltalankių ir kriaušių tyrę, užpilkite verdančiu vandeniu, įdėkite čiobrelio šakelę, leiskite nusistovėti. Arbatą patiekite su džiovintais abrikosais ir citrinos skiltelėmis.
Žaliosios salotos su artišokais ir keptais batatais (saldžiosiomis bulvėmis)
• 60 g keptų batatų;
• 30 g čeri pomidorėlių;
• 30 g žaliųjų salotų lapų;
• 60 g konservuotų artišokų;
• baltųjų ir juodųjų sezamo sėklų.
P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau