Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2022 » Lapkričio » 26

Pagaliau sužinojome, kaip juodosios skylės sukuria ryškiausią šviesą Visatoje

Juodosios skylės, neskleidžiančios jokios šviesos, kurią galėtume aptikti, tiesiog mėgsta švytėti.

Iš tiesų, vieni ryškiausių šviesos šaltinių Visatoje yra supermasyvios juodosios skylės. Na, iš tikrųjų ne pačios juodosios skylės, o aplink jas esanti medžiaga, nes jos aktyviai siurbia didžiulius kiekius medžiagos iš savo artimiausios aplinkos.

Vienos ryškiausių iš šių karštos medžiagos sūkurių yra galaktikos, vadinamos blazarais. Jos ne tik švyti virpančio kailio karščiu, bet ir nukreipia medžiagą į "liepsnojančius" pluoštus, kurie skrieja per kosmosą, skleisdami sunkiai suvokiamos energijos elektromagnetinę spinduliuotę.

Mokslininkai pagaliau išsiaiškino mechanizmą, sukuriantį neįtikėtinai didelės energijos šviesą, kuri mus pasiekia iš milijardų metų senumo: Juodosios skylės čiurkšlės smūgiai padidina dalelių greitį iki protu nesuvokiamo greičio.

"Tai 40 metų senumo paslaptis, kurią mes išsprendėme, - sako Suomijos astronomijos centro su ESO (FINCA) astronomas Yannis Liodakis. "Pagaliau turėjome visas dėlionės dalis, ir jų sudarytas vaizdas buvo aiškus".

Dauguma galaktikų Visatoje yra sukurtos aplink supermasyvią juodąją skylę. Šie protu nesuvokiamo dydžio objektai yra galaktikos centre ir kartais daro labai mažai (kaip Šaulys A*, juodoji skylė, esanti Pieno kelio širdyje), o kartais - labai daug.

Šią veiklą sudaro medžiagos akrecija. Didžiulis debesis susitelkia į ekvatorinį diską aplink juodąją skylę, aplenkdamas ją kaip vanduo aplink kanalizaciją. Dėl trinties ir gravitacinės sąveikos, vykstančios ekstremalioje juodąją skylę supančioje erdvėje, ši medžiaga įkaista ir ryškiai šviečia įvairiuose bangų ilgiuose. Tai vienas iš juodosios skylės šviesos šaltinių.

Kitas - blazarų - šaltinis yra iš juodosios skylės išorėje esančių poliarinių sričių, statmenai diskui, paleistos medžiagos srovės dvynės. Manoma, kad šios čiurkšlės yra medžiaga iš vidinio disko krašto, kuri, užuot kritusi link juodosios skylės, pagreitėja išilgai išorinio magnetinio lauko linijų į polius, kur ji paleidžiama labai dideliu greičiu, artimu šviesos greičiui.

Kad galaktiką būtų galima priskirti blazarams, šie purkštukai turi būti nukreipti beveik tiesiai į žiūrovą. Tai esame mes, Žemėje. Dėl itin didelio dalelių pagreičio jie skleidžia šviesą visame elektromagnetiniame spektre, įskaitant didelės energijos gama ir rentgeno spindulius.

Kaip tiksliai ši srovė pagreitina daleles iki tokio didelio greičio, dešimtmečius buvo didžiulis kosminis klausimas. Tačiau dabar naujas galingas rentgeno spindulių teleskopas "Imaging X-ray Polarimetry Explorer" (IXPE), paleistas 2021 m. gruodį, suteikė mokslininkams raktą šiai paslapčiai įminti. Tai pirmasis kosminis teleskopas, atskleidžiantis rentgeno spindulių orientaciją, arba poliarizaciją.

"Pirmieji šios klasės šaltinių rentgeno spindulių poliarizacijos matavimai pirmą kartą leido tiesiogiai palyginti su modeliais, sukurtais stebint kitų dažnių šviesą - nuo radijo iki labai didelės energijos gama spindulių", - sako Italijos kosmoso agentūros astronomė Immacolata Donnarumma.

IXPE buvo nukreiptas į ryškiausią didelės energijos objektą mūsų danguje - blazarą, vadinamą Markarian 501, esantį už 460 mln. šviesmečių Herkulio žvaigždyne. Iš viso 2022 m. kovo mėn. teleskopas šešias dienas rinko duomenis apie blazaro reaktyvinės srovės skleidžiamą rentgeno spinduliuotę.

Šviesa praranda energiją tolstant nuo smūgio fronto.

Iliustracija, kurioje pavaizduota IXPE, stebinti Markarian 501. Šviesa praranda energiją tolstant nuo smūgio fronto. (Pablo Garcia/NASA/MSFC)

Tuo pat metu kitos observatorijos matavo šviesą kituose bangų ilgių diapazonuose, nuo radijo iki optinio, kurie anksčiau buvo vieninteliai turimi duomenys apie Markarian 501.

Netrukus komanda pastebėjo įdomų rentgeno spindulių šviesos skirtumą. Jos orientacija buvo gerokai labiau susisukusi, arba poliarizuota, nei mažesnės energijos bangų ilgių. O optinė šviesa buvo labiau poliarizuota nei radijo dažniai.

Tačiau poliarizacijos kryptis buvo vienoda visiems bangų ilgiams ir sutapo su srovės kryptimi. Tai, kaip nustatė komanda, atitinka modelius, pagal kuriuos smūgiai čiurkšlėse sukelia smūgines bangas, suteikiančias papildomą pagreitį išilgai čiurkšlės. Arčiausiai smūgio šis pagreitis yra didžiausias, todėl susidaro rentgeno spinduliuotė. Toliau išilgai čiurkšlės dalelės praranda energiją, todėl susidaro mažesnės energijos optinė, o vėliau - radijo spinduliuotė su mažesne poliarizacija.

"Smūgio bangai kertant regioną, magnetinis laukas stiprėja, o dalelių energija didėja", - sako Bostono universiteto astronomas Alanas Maršeris (Alan Marscher). "Energija gaunama iš smūginę bangą sukeliančios medžiagos judėjimo energijos".

Neaišku, kas sukelia smūgius, tačiau vienas iš galimų mechanizmų - greitesnė medžiaga čiurkšlėje pasiveja lėčiau judančius gumulėlius, todėl įvyksta susidūrimai. Ateities tyrimai galėtų padėti patvirtinti šią hipotezę.

Kadangi blazarai yra vieni galingiausių dalelių greitintuvų Visatoje ir viena geriausių laboratorijų ekstremaliajai fizikai pažinti, šis tyrimas žymi gana svarbią dėlionės dalį.

Ateityje bus tęsiami Markarian 501 stebėjimai, o IXPE bus nukreiptas į kitus blazarus, siekiant išsiaiškinti, ar galima aptikti panašią poliarizaciją.

Tyrimas paskelbtas žurnale "Nature Astronomy".

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko pasidalinkite.

paranormal.lt

Iliustracija: Astrofizikinių čiurkšlių, išsiveržiančių iš aktyvaus galaktikos branduolio, meninis įspūdis. (ESO/M. Kornmesser)

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.06.2019 laikas 18:32 Receptai – Patiekalai Naminiai florentinai

Pasigaminkime naminius florentinus namuose. Nežinote, kaip? Naminių florentinų receptas.

Skaityti daugiau

23.07.2019 laikas 22:23 Receptai – Patiekalai Gaminame namuose. Lengvas ir skanus kefyrinis tortukas
Kefyrinis tortukas receptas. Paruošimas: Suplakame visus komponentus. Tešla gaunasi kaip tiršta grietinė. Dalijame tešlą į 2 lygias dalis, į vieną beriame 1 arbatinį šaukštelį kakavos. Iškepame 2 papločius, atvėsiname ir perpj...

Skaityti daugiau

12.07.2019 laikas 18:36 Receptai – Patiekalai Skanus ir purus omletas “su paslaptim”
Bandžiau gaminti pagal įvairiausius receptus – kartais rezultatas džiugindavo, kartais nelabai. Ir štai pagaliau aš sugalvojau savo puikaus, puraus omleto receptą! Išeina tiesiog burnoj tirpstantis, nessmenga aušdamas, nebėga, sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 20:27 Ar esate subrendęs meilei? Patikrinkite 7 požymius!
Daugelis žmonių svajoja apie tvirtus ir laimingus santykius. Tačiau ne visi yra pasirengę juos užmegzti iš tikrųjų. Dažnai žmonės elgiasi kaip kaprizingi vaikai, griaudami sąjungas dėl savo nesubrendimo. Tad kaip žinoti, ar žmogus yra subrendęs sveik...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 20:10 Kuo labiau bijote būti apleistas, tuo greičiau būsite apleistas
Dažniausiai santykiai nutrūksta, kai vienas asmuo bijo būti paliktas ar paliktas, net jei tam nėra jokio pagrindo: jis pats sukuria tokį pagrindą. Kartais netiesiogiai, bet jis juos sukuria. Ir pernelyg dažnai jis tikrina siūlą, traukia už jo....

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 19:58 O jūs ar žaidžiate santykių žaidimą?
Visi mėgstame žaisti žaidimus, tai įdomu, malonu, o kartais net pažintina. Ne veltui mūsų gyvenimas lyginamas su žaidimu. Tačiau ne visi žaidimai gali būti naudingi žmogui. Tiksliau, jo vidinei būsenai.

Skaityti daugiau