Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Lapkričio » 14

Širdžiai ir inkstams naudingi ridikai

Ridikai - pigūs ir lengvai prieinami sezoniniai šakniavaisiai. Tiesa, nemažai žmonių jų nemėgsta dėl aštraus skonio. Tačiau būtent šį skonį suteikiančios medžiagos ir yra labai naudingos.

Ridikų sudėtis

Ridikus 80-90 proc. sudaro vanduo, todėl jie mažai kaloringi. Be to, ridikuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios nulemia jų naudingąsias savybes. Tai - garstyčių aliejus, glikozidai ir organinės rūgštys, kurios ir nulemia kartų ir aštrų šakniavaisių skonį. Dėl šių savybių ridikai tinka tiek vidiniam, tiek ir išoriniam vartojimui. Pavyzdžiui, išoriškai ridikai tinka sąnarių ir stuburo ligų gydymui.

Su ridikais galima ruošti tyrelę ar išspausti jų sultis ir kaip kompresą dėti ant skaudamų sąnarių. Dirginantis garstyčių aliejaus poveikis atitraukia dėmesį nuo skausmo, šildo ir malšina uždegiminius procesus.

Ridikų eteriniai aliejai ir fitoncidai gerina apetitą. Pagyvenusiems žmonėms, kai fermentų aktyvumas organizme sulėtėja, ridikai pagerina virškinamojo trakto darbą, nes skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

širdis, inkstai, ridikai, liaudies medicina, ridikų nauda, daržovės

Ridikų skaidulos

Ridikuose yra abiejų rūšių maistinių skaidulų: tirpių vandenyje ir netirpių. Netirpios vandenyje maistinės skaidulos sustiprina virškinamojo trakto ir tulžies pūslės latakų darbą, todėl dėl apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, neleidžia nusistovėti tulžies sultims. Teigiama, jog ridikai dėl netirpių vandenyje skaidulų poveikio sugeba iš inkstų bei tulžies pūslės pašalinti akmenis ir smėlį. Kuo trumpiau nusistovi tulžies sultys, tuo mažesnis yra akmenligės pavojus. Todėl, jei yra polinkis į akmenligę, patariama reguliariai valgyti salotų su ridikais (jei nesergate uždegiminėmis ligomis).

Vandenyje tirpios maistinės skaidulos, taip pat ir pektinai, kurių yra ridikuose, turi įtakos cholesterolio ir gliukozės apykaitai. Šios skaidulos kraujyje mažina padidėjusį žalingojo cholesterolio ir gliukozės lygį, apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų bei cukrinio diabeto. Ridikai naudingi jau sergantiems cukriniu diabetu ar nutukusiems žmonėms, nes organizme padeda normalizuoti medžiagų apykaitą.

Apie choliną

Cholino pačiuose ridikuose yra mažiau, nei, pavyzdžiui, kiaušinių tryniuose, jautienos ar kiaulienos kepenyse, žuvyje ar riešutuose, tačiau jų sultyse šių medžiagų yra daugiau. Iš cholino sintetinami fosfolipidai, kurių yra visose žmogaus ląstelių membranose. Fosfolipidai taip pat skatina tulžies sulčių išsiskyrimą bei kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį, todėl apsaugo nuo taip vadinamos riebalinės kepenų distrofijos - būsenos, kai riebalai kaupiasi kepenyse.

širdis, inkstai, ridikai, liaudies medicina, ridikų nauda, daržovės

Mažina padidėjusi kraujospūdį ir malšina įvairių kūno vietų patinimus

Ridikų nepatariama valgyti paūmėjus skrandžio ir žarnyno (sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige ir kt.), širdies ir kraujotakos sistemos (širdies nepakankamumu), uždegiminėmis inkstų (glomerulonefritu ir kt.) bei kepenų ligoms, nes jie dirgina organizmą. Tačiau, kai šios ligos nėra paūmėjusios, ridikų naudinga valgyti, nes juose yra daug kalio.

• Ridikai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl mažina padidėjusį kraujospūdį ir malšina įvairių kūno vietų patinimus.

• Jei organizme užsilaiko skysčiai, tai labai naudinga valgyti ridikų. Dėl šių priežasčių ridikų naudinga valgyti ir sergantiems inkstų ligomis.

Kaip ruošti ridikus?

Geriausia vartoti žalius ridikus, nes termiškai apdorotuose bei marinuotuose ridikuose cholino ir kitų naudingųjų junginių kiekis mažėja.

Ridikus galima sutarkuoti kartu su obuoliais, morkomis, negausiai paskaninti aliejumi ar 10 proc. riebumo grietine.

Jei reikia pagerinti apetitą ir skatinti skrandžio sulčių išsiskyrimą, tai šių salotų patariama suvalgyti pietų pradžioje, prieš valgant pagrindinį patiekalą.

Taip paruoštų salotų nepatariama valgyti paūmėjus lėtinėms virškinamojo trakto ligoms: gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei bei žarnyno uždegimui.
 

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
30.08.2018 laikas 07:48 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai pleiskanų gydymui

Pleiskanų naikinimas liaudies medicinoje, Pleiskanų naikinimas, receptai nuo pleiskanų, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

...

Skaityti daugiau

31.08.2018 laikas 09:36 Receptai – Patiekalai Prakaitavimą skatinantys vaistažolių mišiniai
Prakaitavimą skatina liaudies medicinoje, Prakaitavimą skatinantys vaistažolių mišiniai, receptai skatinantis prakaitavimą, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydy...

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 12:31 Receptai – Patiekalai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:47 Doto piramidės paslaptys
Doto piramidė iškyla kaip jos kūrėjų išradingumo ir įgūdžių liudijimas. Kiekvienas kruopščiai sudėliotas akmuo, tiksliai apskaičiuotas kampas byloja apie senovės civilizacijos pažangias architektūros žinias.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 08:45 Senovės civilizacijų paslaptys ir mįslės: kas sugriovė senovės civilizacijas?
Žmonijos istorija skaičiuoja tūkstančius metų, tačiau daugybė paslapčių ir mįslių lieka neišspręstos. Pasak visuotinai priimtos nuomonės, žmonija savo kelionę pradėjo kaip primityvi būtybė, palaipsniui evoliucionavo ir tapo vis protingesnė ir pajėges...

Skaityti daugiau