Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2022 » Lapkričio » 14

Širdžiai ir inkstams naudingi ridikai

Ridikai - pigūs ir lengvai prieinami sezoniniai šakniavaisiai. Tiesa, nemažai žmonių jų nemėgsta dėl aštraus skonio. Tačiau būtent šį skonį suteikiančios medžiagos ir yra labai naudingos.

Ridikų sudėtis

Ridikus 80-90 proc. sudaro vanduo, todėl jie mažai kaloringi. Be to, ridikuose yra biologiškai aktyvių medžiagų, kurios nulemia jų naudingąsias savybes. Tai - garstyčių aliejus, glikozidai ir organinės rūgštys, kurios ir nulemia kartų ir aštrų šakniavaisių skonį. Dėl šių savybių ridikai tinka tiek vidiniam, tiek ir išoriniam vartojimui. Pavyzdžiui, išoriškai ridikai tinka sąnarių ir stuburo ligų gydymui.

Su ridikais galima ruošti tyrelę ar išspausti jų sultis ir kaip kompresą dėti ant skaudamų sąnarių. Dirginantis garstyčių aliejaus poveikis atitraukia dėmesį nuo skausmo, šildo ir malšina uždegiminius procesus.

Ridikų eteriniai aliejai ir fitoncidai gerina apetitą. Pagyvenusiems žmonėms, kai fermentų aktyvumas organizme sulėtėja, ridikai pagerina virškinamojo trakto darbą, nes skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

širdis, inkstai, ridikai, liaudies medicina, ridikų nauda, daržovės

Ridikų skaidulos

Ridikuose yra abiejų rūšių maistinių skaidulų: tirpių vandenyje ir netirpių. Netirpios vandenyje maistinės skaidulos sustiprina virškinamojo trakto ir tulžies pūslės latakų darbą, todėl dėl apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, neleidžia nusistovėti tulžies sultims. Teigiama, jog ridikai dėl netirpių vandenyje skaidulų poveikio sugeba iš inkstų bei tulžies pūslės pašalinti akmenis ir smėlį. Kuo trumpiau nusistovi tulžies sultys, tuo mažesnis yra akmenligės pavojus. Todėl, jei yra polinkis į akmenligę, patariama reguliariai valgyti salotų su ridikais (jei nesergate uždegiminėmis ligomis).

Vandenyje tirpios maistinės skaidulos, taip pat ir pektinai, kurių yra ridikuose, turi įtakos cholesterolio ir gliukozės apykaitai. Šios skaidulos kraujyje mažina padidėjusį žalingojo cholesterolio ir gliukozės lygį, apsaugo nuo širdies ir kraujotakos sistemos ligų bei cukrinio diabeto. Ridikai naudingi jau sergantiems cukriniu diabetu ar nutukusiems žmonėms, nes organizme padeda normalizuoti medžiagų apykaitą.

Apie choliną

Cholino pačiuose ridikuose yra mažiau, nei, pavyzdžiui, kiaušinių tryniuose, jautienos ar kiaulienos kepenyse, žuvyje ar riešutuose, tačiau jų sultyse šių medžiagų yra daugiau. Iš cholino sintetinami fosfolipidai, kurių yra visose žmogaus ląstelių membranose. Fosfolipidai taip pat skatina tulžies sulčių išsiskyrimą bei kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį, todėl apsaugo nuo taip vadinamos riebalinės kepenų distrofijos - būsenos, kai riebalai kaupiasi kepenyse.

širdis, inkstai, ridikai, liaudies medicina, ridikų nauda, daržovės

Mažina padidėjusi kraujospūdį ir malšina įvairių kūno vietų patinimus

Ridikų nepatariama valgyti paūmėjus skrandžio ir žarnyno (sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige ir kt.), širdies ir kraujotakos sistemos (širdies nepakankamumu), uždegiminėmis inkstų (glomerulonefritu ir kt.) bei kepenų ligoms, nes jie dirgina organizmą. Tačiau, kai šios ligos nėra paūmėjusios, ridikų naudinga valgyti, nes juose yra daug kalio.

• Ridikai skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl mažina padidėjusį kraujospūdį ir malšina įvairių kūno vietų patinimus.

• Jei organizme užsilaiko skysčiai, tai labai naudinga valgyti ridikų. Dėl šių priežasčių ridikų naudinga valgyti ir sergantiems inkstų ligomis.

Kaip ruošti ridikus?

Geriausia vartoti žalius ridikus, nes termiškai apdorotuose bei marinuotuose ridikuose cholino ir kitų naudingųjų junginių kiekis mažėja.

Ridikus galima sutarkuoti kartu su obuoliais, morkomis, negausiai paskaninti aliejumi ar 10 proc. riebumo grietine.

Jei reikia pagerinti apetitą ir skatinti skrandžio sulčių išsiskyrimą, tai šių salotų patariama suvalgyti pietų pradžioje, prieš valgant pagrindinį patiekalą.

Taip paruoštų salotų nepatariama valgyti paūmėjus lėtinėms virškinamojo trakto ligoms: gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei bei žarnyno uždegimui.
 

P komentaras: tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Pasitarkite su vaistininku ar gydytoju.

paranormal.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas. Čia, niekas jūsų neseka! Būkite laisvi. Nepykite komentatoriai, bet komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
31.01.2023 laikas 20:16 Kodėl esu toks vargšas, jei esu toks protingas?

Kai užslėptas pripažinimo troškimas, visų pirma slepiamas nuo savęs, yra svarbesnis už naudingumo idėją - tai neuždirba pinigų.

Skaityti daugiau

30.01.2023 laikas 22:33 Billas Gatesas investavo į dirbtinius kiaušinius prieš paslaptingą kiaušinių trūkumą ir kainų kilimą

Globalistas milijardierius Billas Gatesas, kuriam būdinga neįtikėtinai įžvalgios investicijos prieš pat pasaulį ištikusią nelaimę, investavo į dirbtinius kiaušinius prieš kiaušinių kainų šuolį.

Skaityti daugiau

30.01.2023 laikas 20:51 Neatidėliotina pankreatito priežiūra namuose
Kasą galima gydyti liaudiškomis priemonėmis, pavyzdžiui, gerai žinomais krapais arba jų sėklomis. Vieną arbatinį šaukštelį susmulkintos žaliavos (krapų arba jų sėklų) užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite vieną valandą, perkoškite. Išgerk...

Skaityti daugiau

Nemokami skelbimai

31.01.2023 laikas 22:46 Receptai | Patiekalai "Svečiai buvo nustebę, kad jį taip lengva pagaminti": švelnus varškės pyragas arbatai (skanesnis už bet kokį tortą)
Skanus, kvapnus ir toks švelnus, kad tirpsta burnoje! Varškės pyragas gaminamas paprastai, greitai ir iš dažniausiai naudojamų ingredientų. Jis toks pat skanus kaip ir pyragas!

Skaityti daugiau

31.01.2023 laikas 22:12 Receptai | Patiekalai "Iš stiklinės kefyro pagaminau kalną skanėstų": pusryčiai visai šeimai (be miltų ir paruošti per 5 minutes)
Paimkite paprasčiausius produktus ir tiesiogine prasme per 5 minutes pagaminkite skanius pusryčius! Šiuos skanius pusryčius su kefyru galite pasigaminti be jokių miltų ar vargo. Išbandykite - jums patiks. Dalinuosi šiuo receptu su...

Skaityti daugiau

30.01.2023 laikas 23:37 Receptai | Patiekalai «Toks švelnus, kad norisi jį gaminti vėl ir vėl»: kvapnus arbatos pyragas (lengva pagaminti, lengva įsiminti)

Ir vėl aromatas pasklido po visus namus! Šiandien "skubėdama" gaminu subtilų keksiuką arbatai. Tai visai nesudėtinga pagaminti, o skonis neįtikėtinas! Šis receptas yra vienas iš mano mėgstamiausių.

...

Skaityti daugiau