Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2023 » Sausio » 16

Aptiktas potencialus "portalas", kuris gali būti kirmgrauža mūsų galaktikoje

Mokslas jau seniai domisi vadinamosiomis kirmgraužomis. Tai tuneliai erdvėlaikyje, suteikiantys, kol kas tik teoriškai, galimybę akimirksniu judėti tarp galaktikų.

Neseniai pirmą kartą paaiškėjo, kad mūsų Galaktikoje yra į kirmgraužą panašus objektas. Jis yra 1566 šviesmečių atstumu nuo mūsų, pagal kosmoso standartus lengvai pasiekiamas.

Portalai tarp visatų ar galaktikų teoriškai įmanomi, jų egzistavimas neprieštarauja fizikos dėsniams. Albertas Einšteinas (Albert Einstein) ir Natanas Rosenas (Nathan Rosen) tai teigė dar XX a. trečiajame dešimtmetyje.

Vėliau atsirado kelios teorijos, savaip aiškinančios tokių kelionių, naudojantis vadinamosiomis kirmgraužomis, tikimybę.

Vienoje iš tokių hipotezių lyginamos kirmgraužos ir juodosios skylės. Įėjimai į jas, kaip į galingos gravitacijos sritį, yra labai panašūs. Remdamiesi šia analogija, mokslininkai tikisi, kad tunelius erdvėlaikyje bus galima aptikti, be kita ko, naudojant įvykių horizonto teleskopą (angl. Event Horizon Telescope, EHT), kurio pagrindinė paskirtis - stebėti juodąsias skyles.

EHT - tai radijo teleskopų, esančių įvairiose pasaulio vietose, kompleksas. Jo pagalba jau padaryta keletas atradimų, pernai jis aptiko juodąją skylę mūsų gimtosios galaktikos centre

Apskritai tokių juodųjų skylių Pieno kelyje esą yra milijonai, o svarbiausia - kai kurios iš jų galimai yra kirmgraužų žiotys.

Jungtinių Valstijų ir Vokietijos astrofizikai neseniai atrado pirmąjį tokį objektą. Tai Gaia BH1 - dešimt kartų už Saulę didesnis objektas, esantis už 1566 šviesmečių nuo Žemės.

kirmgrauža , galaktika, kosmoso paslaptys

Aplink Gaia BH1 skrieja į Saulę panaši žvaigždė. Paprastai tokiose dvinarėse sistemose juodąją skylę "maitina" žvaigždė, kartu skleisdama galingus rentgeno spindulius. Tačiau ši juodoji skylė nepritraukia prie savęs materijos ir nieko nespinduliuoja. Astronomai tokius paslaptingus objektus sutartinai vadina "miegančiomis" juodosiomis skylėmis. Mūsų galaktikoje jų dar niekada nebuvo rasta.

Tai arba "mieganti" juodoji skylė, arba puikiai tinkama kandidatė į kirmgraužos "vaidmenį". Šį atradimą pavyko padaryti naudojant itin funkcionalų kosminį teleskopą "Gaia" ir antžeminius "Gemini" teleskopus.

Tradiciškai klasikinė kirmgrauža vaizduojama kaip trimatis vamzdelis išlenktoje dvimatėje erdvėje. Tai neprieštarauja bendrajam reliatyvumui, tačiau dauguma mokslininkų mano, kad tokie tuneliai yra stabilūs tik tuo atveju, jei jie užpildyti neigiamo energijos tankio egzotine materija, kuri sukuria stiprią gravitacinę trauką ir neleidžia ertmei sugriūti.

Tačiau yra ir kitokių nuomonių. Pavyzdžiui, Liono normaliosios aukštosios mokyklos (Ecole Normale Superieure) informatikos profesorius Paskalis Koiranas (Pascal Koiran) paskelbė skaičiavimus, pagal kuriuos elementariųjų dalelių lygmenyje egzotinė materija nebūtina, kad būtų galima pereiti per kirmgraužą.

Kelionė per kirmgraužą gali atrodyti siurrealistinė ir dezorientuojanti patirtis. Gali atrodyti, kad keliaujate ryškios šviesos tuneliu, o laikas bėga greitai.

Galite jaustis taip, tarsi būtumėte perkeliami iš vienos vietos į kitą iš tikrųjų nejudėdami. Keliaudami per kirmgraužą galite patirti gravitacijos pokyčius arba laiko ir erdvės kontinuumo pokyčius.

Gali atrodyti, kad tunelio vidus sudarytas iš keistų ir egzotiškų dalelių, o spalvos ir formos atrodo ne iš šio pasaulio. Kai kuriais atvejais tunelis netgi gali būti pripildytas paslaptingos formos energijos, kuri atrodo kaip gyva.

Kirvelinės skylės buvo ir šiandien tebėra vienintelė tarpžvaigždinių skrydžių galimybė. Todėl mokslininkai tęs tyrimus, kad ir kokie fantastiški jie atrodytų.

P komentaras: užsienis rašo, todėl tiesos ieškokite "duonos trupiniais"... atsirinkite faktus. Patiko dalinkitės.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
02.11.2017 laikas 12:52 Receptai – Patiekalai Kviečiai vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Kviečių grūdų sulčių.

Skaityti daugiau

17.06.2019 laikas 12:42 Receptai – Patiekalai Varškės spurgos
Gardžių varškės spurgų receptas. Gaminame. Varškės spurgos. Varškės spurgos apibarstomos cukraus pudra arba apšlakstomos lydytu šokoladu. Skanaus!

Skaityti daugiau

01.11.2017 laikas 17:22 Receptai – Patiekalai Morka, pienas gydo bronchitą
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Bronchitas. Ingredientai: Morka, Pienas

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau