- 14.07.2021
- 0.0 Reitingas
- 2266 Peržiūros
- Komentarai
Braškės - vienos pirmųjų sezono uogų, kurios prisirpsta lauko sąlygomis antroje birželio pusėje.
► Braškių sudėtis, vitaminai ir mineralines medžiagos
• Braškėse yra labai daug vitamino C. 100 g braškių uogų šio vitamino yra tiek, kiek ir viename stambiame apelsine. Dėl gausaus vitamino C kiekio braškės stiprina imuninę sistemą, organizmą apsaugo nuo virusinių ligų.
• Braškėse taip pat gausu kalio, kuris yra ypač svarbus skysčių apykaitoje dalyvaujantis makroelementas. Jei valgote maisto, kuriame gausu natrio, o mažai kalio, Jūsų organizme kaupsis skysčiai, patins įvairios kūno vietos, pakils kraujospūdis, atsiras celiulito problemos, kurias padeda spręsti daug kalio turinčios braškės. Kalis naudingas vyrų sveikatai, nes apsaugo nuo prostatito ir didina lytinę potenciją.
• Šiek tiek mažiau braškėse yra svarbių makroelementų: kalcio, fosforo, magnio, natrio, chloro, sieros.
• Braškėse yra ir mikroelementų: geležies, seleno, mangano, vario, boro, cinko ir kt.
• Braškėse be vitamino C taip pat gausu folio rūgšties, vitaminų A, E bei B grupės vitaminų.
SVARBU, kad braškės mažai kaloringos: 100 g tėra 37 kalorijos.
NAUDINGOSIOS BRAŠKIŲ SAVYBĖS
► Braškės ir žarnyno peristaltika
Braškės pagerina žarnyno peristaltiką. Jei Jums ar Jūsų vaikams dažnai užkietėja viduriai, tai braškės -geriausias vaistas. Reguliariai valgant braškių nereikės jokių vidurius laisvinančių vaistų.
► Braškės ir oda
Braškės yra labai naudingos odai. Braškėse yra kolageno. Ši medžiaga yra sudedamoji odos dalis, todėl uogos pastebimai jaunina odą. Norėdami pagražinti odą, ne tik valgykite braškių, bet ir ant jos dėkite įvairias su braškėmis paruoštas kaukes.
► Braškės ir nėštumas
Braškėse gausu folio rūgšties, todėl jų naudinga valgyti nėščioms moterims, ypač pirmaisiais 3 nėštumo mėnesiais, kai formuojasi vaisius ir placenta.
► Virusinės ir peršalimo ligos
Braškių ypač naudinga valgyti sergantiems įvairiomis virusinėmis ir peršalimo ligomis.
► Jei kamuoja nemiga
Jei kamuoja nemiga, padės užmigti braškių lapų nuoviras.
► Braškėse esantys vitaminai ir antioksidantai
Braškėse gausu įvairių rūšių vitaminų ir antioksidantų. Antioksidantai - tai medžiagos, kurios kovoja su žalingaisiais laisvaisiais radikalais. Braškės stiprina imuninę sistemą, gerina vyrų lytinę potenciją, yra naudingos kraujagyslėms ir sąnariams.
► Tulžies pūslės akmenliges gydymas
Sergantiems tulžies pūslės akmenlige prieš valgį patariama gerti po 6 valgomuosius šaukštus braškių sulčių.
► Braškės ir cukrinis diabetas
Braškės kraujyje nedidina cukraus lygio, todėl jų naudinga valgyti ir sergantiems cukriniu diabetu.
► Šlapimo pūslės, inkstų ir kepenų ligų gydymas
Braškių naudinga valgyti sergantiems įvairiomis šlapimo pūslės, inkstų ir kepenų ligomis.
► Braškės ir centrinė nervų sistema
Braškės malšina padidėjusį nervinį dirglumą, atpalaiduoja ir pagerina nuotaiką.
► Braškės ir dantys
Braškės efektyviai balina dantis.
► Braškės ir jų nauda odai
Braškėse gausu vitaminų, todėl jas galima panaudoti ruošiant kosmetines kaukes. Braškių tyrė balina strazdanas ir veido dėmes. Sultys padeda lyginti raukšles. Kosmetinė braškių kaukė naudinga riebiai veido odai, nes siaurina poras ir sausina odą. Ypač naudingos braškių kaukės gausiai spuogais išbertai odai, padeda gydyti egzemą. Naudingas braškių ledas. Kubeliais užšaldykite braškių sultis ir jais prieš miegą patrinkite odą.
ŽALINGOSIOS BRAŠKIŲ SAVYBĖS
Nepaisant naudingųjų savybių, braškės pasižymi ir kai kuriomis šalutinėmis žalingomis savybėmis.
► Braškės ir alergija
Braškės - stiprus alergenas. Ypač alergiški braškėms gali būti vaikai. Jei suvalgius braškių odoje pastebėsite raudonų išbėrimų, šių uogų nustokite valgę arba bent jų vartokite minimaliai.
► Braškės ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige
Braškės gali pabloginti sergančiųjų skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige savijautą. Šiose uogose gausu aktyviųjų rūgščių, kurios dirgina skrandžio ir žarnyno gleivinę. Sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige galima suvalgyti nedaug braškių uogų bet tik su pienu. Pieno riebalai padengia skrandžio ir žarnyno gleivinę, todėl braškių rūgštys jos nesudirgina.
► Kiek braškių gali valgyti vaikai?
Vaikams iki 7 metų amžiaus braškių per dieną galima suvalgyti ne daugiau nei 100 g. Tiek braškių galima suvalgyti ir nėščioms moterims paskutiniais 3 nėštumo mėnesiais.
► Jei kamuoja skrandžio ar inkstų skausmai
Besiskundžiantiems skrandžio ar inkstų skausmais braškių valgyti nepatariama.
Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.
Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, receptų, norite pranešti naujieną, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!
* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau