Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2021 » Sausio » 19

Mylimiausia tarp mylimiausių-gudobelė

Prieš penkiolika metų, kai «horizonte pasirodė» pensija ir iškilo klausimas, kuo užpildyti atsiradusį laisvą laiką, susidomėjau sodininkyste ir gėlininkyste, ypač vaistažolėmis. Pirkau, rinkau sėklas ir sodinukus. Ir po kelerių metų savo sklype jau turėjau šešiasdešimties pavadinimų vaistinių augalų. Tais laikais vaistinėje trūko vaistinių preparatų, o mano žolelės ne kartą padėjo ne tik man: jas ruošdavau ir dalindavau pažįstamiems ar siųsdavau tiems, kurie paprašydavo.

Vaistažolių auginimas ir priežiūra - nelengvas ir daug darbo reikalaujantis užsiėmimas. Be to, ne visų paruoštų vaistažolių prireikdavo, todėl pamažu mažinau vaistinių augalų asortimentą, palikau tik pačias būtiniausias vaistažoles.

Viena iš jų - melisa - yra ir vaistas, ir prieskonis. Auginu ir anyžinį lofantą. Ši medinga žolė padeda gydyti neurozę, sklerozę, širdies ligas, galvos skausmus, skydliaukę, užkirsti kelią šiems susirgimams, naudinga, vaIant žarnyną, vartojama kaip 

laisvinamoji priemonė, gydant vidurių užkietėjimą, palengvina būklę po insulto. Aš kas rytą išgeriu puodelį melisų ir anyžinių lofantų antpilo.

Dievinu ežiuoles! Apie šiuos augalus parašyta jau labai daug. Aš prisiruošiu ežiuolių šaknelių, kad turėčiau kuo gintis nuo gripo, peršalimo ir virusinių infekcijų. Šie nuostabūs vaistiniai augalai gali būti ir patrauklios gėlės, puošiančios sodą.

Nuo nemigos ir stresų padeda mėlynieji palemonai, juozažolėmis gydausi bronchitą, duodu jų ir pažįstamiems, kurių šeimoje yra sergančių astma.

Tačiau mylimiausias mano augalas - gudobelė. Ji padeda palaikyti normalų kraujospūdį ir širdies veiklą. Gudobelės padeda įveikti nemigą, galvos svaigimą, dusulį, neurozę, nervinius sukrėtimus, gerina kraujotaką koronarinėse širdies kraujagyslėse, galvos smegenų kraujagyslėse, bendrą organizmo būklę, esant fiziniam ir protiniam pervargimui. Jau kelerius metus pavasarį prisiruošiu gudobelių žiedų, o rudenį - vaisių.

Gudobelės žydi neilgai, todėl reikia suspėti prisirinkti žiedų. O vaisius galima rinkti visą rugsėjį. Nors gudobelių krūmas - gana dygus, bet rinkti vaisius nėra sudėtinga: raudoni «obuoliukai» auga kekėmis, juos lengva nuskinti nuo šakelių, o rugsėjo pabaigoje galima tiesiog nupurtyti nuo krūmo ant žemės ir surinkti.

Vaistinės parduoda džiovintus gudobelių vaisius. O aš iš jų verdu uogienę, džemą, kompotą, sultis. Šie «kūriniai» būna labai skanūs ir naudingi, nes gudobelių vaisiai išsaugo savo gydomąsias savybes net ir perdirbus juos. Patirtis ateina su praktika. Pavyzdžiui, aš priėjau išvados, kad uogienėje būna labai daug kauliukų, todėl ėmiau virti daugiau džemo. Vaisius užpilu vandeniu (1 stiklinę vaisių užpilu 0,5 stiklinės vandens), verdu, kol suminkštės. Nuovirą nukošiu, uogas suminkau ir užpilu nuoviru, gerai išmaišau, pertrinu per kiaurasamtį, įpilu cukraus (1 kg pertrintos masės - 1 kg cukraus), dedu ant ugnies ir verdu, kol pasidarys grietinės tirštumo. Džemas būna labai saldus, todėl dar įdedu spanguolių uogų arba raudonųjų serbentų.

Jei uogų daug, dalį jų būtinai užšaldau, žiemą verdu kisielių. Virtas šaldytas uogas nesunku pertrinti kiaurasamtyje. Į pertrintą masę belieka įpilti nukošto nuoviro, užvirinti, tada supilti vandenyje skiestą krakmolą, suberti cukrų, pamaišant užvirinti. Skanus ir naudingas patiekalas - paruoštas.

Gudobelės pradeda vesti vaisius 9-11 metais. Kažkada man atrodė, kad derliaus teks laukti ilgai. Bet laikas pralėkė greitai. Kaip tik dabar, kai pradėjo reikštis su amžiumi susiję ligos, mano gudobelė labai laiku suteikė neįkainojamą pagalbą. Gudobelė - puiki gydytoja. Jos vaisiuose yra citrinų, vyno, ursulo, chlorogeno, oleano ir kofeino rūgščių, cukrų (pektozės ir fruktozės), glikozidų, fitosterinų, eterinių aliejų, rauginių ir ekstraktinių medžiagų, vitamino C... Žodžiu, čia rasite kone visą vaistinę! Štai kodėl taip gerbiu gudobeles.

Pabrėžiame, kad tai - liaudiški patarimai, neįrodyti mokslinėse laboratorijose. Tik išbandyti protėvių ir perduoti iš lūpų į lūpas ateities kartoms. Mūsų tikslas informuoti. Todėl paliekame jums teisę patiems spręsti, tikėti jais ar ne, o dar geriau pasitarkite su gydytoju, dėl galimo šalutinio poveikio.

Jei jūs žinote daugiau naudingų liaudiškų patarimų, pasidalinkite jais su mumis, prisijunkite ir rašykite bloge!

* „Paranormal.lt“ straipsniai skirti tik informaciniams ir švietimo tikslams ir nepakeičia profesionalių medicininių patarimų, diagnostikos ar gydymo. Visais klausimais apie savo sveikatos būklę visada pasitarkite su gydytoju.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-11-22 laikas 23:36 Receptai Sriuba: Vištienos sultinys su makaronais
Kai tik namuose atsiranda sergančių vaikų, iškart stengiuosi virti tokį vištienos sultinį. Aš esu įsitikinusi, kad jis labai padeda. Tai tokia sriuba, kuri visada suteikia jėgų ir sveikatos. Aš ją verdu naminės vištos kauliukais. ...

Skaityti daugiau

2019-12-13 laikas 09:37 Receptai Kaip pasigaminti Sultingus Ir Traškius Naminius Čeburekus?
Faršui svogūnus smulkiai smulkiai sukapojame ir pagrūdame grūstuve ar pamušame plaktuku, galima kartu sumalti mėsmalėje su mėsa, paskui pasūdome, beriame pipirų ir pilame kefyrą arba vandenį. Gerai permaišome faršą ir imamės čebur...

Skaityti daugiau

2020-03-06 laikas 12:03 Receptai Traškūs bulviniai blyneliai
Dideliame dubenyje išplakite kartu kiaušinius, kepimo miltelius (arba varškės), miltus, druską ir pipirus. Bulves sutarkuokite smulkia tarka, šiek tiek nuspauskite. Dėkite sutarkuotą svogūną ir tarkuotą fermentinį sūrį....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau