- 20.01.2019
- 4.0 Reitingas
- 2647 Peržiūros
- Komentarai
Tai vieni iš mėgstamiausių ir valgomiausių vaisių. Tačiau-ar jie vertingi? Bananų galima nusipirkti kone kiekvienoje parduotuvėje ir degalinėje, bet ar jie lygiaverčiai su kitais vaisiais? Galbūt jie yra tarsi bulvės tarp kitų daržovių?
Esama paprastųjų bananų ir tikrųjų bananų (angl. plantain), skirtų kepti. Pastarieji pas mus nelabai populiarūs, tačiau regionuose, kur jie natūraliai auga, juos labai plačiai naudoja įvairiems patiekalams gaminti. Jie atrodo kitaip nei įprastiniai, kadangi tikrųjų bananų žievė storesnė, be to, jie gali būti netgi juodos spalvos, tarsi supuvę.
Tikruosiuose bananuose yra daugiau krakmolo ir mažiau cukraus, todėl šviežių jų nelabai galima valgyti. Kaip tik šiuos bananus pagal sudėtį ir vartojimą būtų galima lyginti su bulvėmis. Beje, iš jų taip pat gaminami traškučiai.
Valgyti verta, tačiau - su saiku
Bananų galima valgyti kaip užkandį, arba jais papildyti didesnį valgymą. Jie saldūs - viename vidutinio dydžio banane būna apie 15 g cukraus. Daugelį tai sulaiko, tačiau aiškumo dėlei reikia pasakyti, kad viename obuolyje taip pat būna apie 10 g cukraus. Negalima remtis vien tik cukrumi, nes bananuose taip pat esama ląstelienos, vitaminų C ir B6, mangano, kalio, magnio bei kitų mineralinių medžiagų mažesnėmis koncentracijomis.
Jei reikia sumažinti kūno svorį, tiesiog derėtų apsiriboti vienu ar dviem bananais per dieną, o ne valgyti tris ir daugiau.
100 g šviežių bananų:
• Energinė vertė -103 kcal
• Vandens-75 g
• Angliavandenių - 24,3 g
Iš jų: ląstelienos-1,1 g krakmolo-2,3 g cukrų -13,5 g (sacharozės -6,4 g, gliukozės-4,4 g, fruktozės-2,7 g)
• Baltymų-1,2 g
• Riebalų-0,3 g
Vitaminai ir mineralinės medžiagos 100 g bananų minkštimo (%rpn)
• Vitamino B6 - 0,29 mg -13%
• Vitamino C -11 mg - 7 %
• Mangano - 0,4 mg -13 %
• Magnio-34 mg -10 %
• Kalio-400 mg-10%
• Vario - 0,1 mg - 3 %
Bananų glikeminis indeksas (GI) yra nuo 42 iki 58, priklausomai nuo to, kiek jie sunokę, tačiau bet kuriuo atveju bananų GI nėra aukštas. Todėl net tuomet, jei privalote stebėti gaunamo cukraus kiekį, vieną kitą bananą suvalgyti galima.
Raudonuosiuose daugiau vitamino C, o žali gali pūsti pilvą
Bananai gali būti skirtingų dydžių ir spalvų, pradedant žalsvais, baigiant raudonais. Jų skonis šiek tiek skiriasi, tačiau maisto vertės požiūriu esminių skirtumų nėra.
Kalbant apie skirtumus: raudonuosiuose bananuose daugiau vitamino C ir beta karoteno, o tai galima nujausti pagal vaisių spalvą.
Bananui nokstant jame didėja vandenyje tirpių pektinų koncentracija ir fruktozės santykis su kitais cukrumis - atitinkamai, bananai tampa saldesni ir lengviau virškinami. Žaliuose, neprinokusiuose bananuose daugiau rezistentinio krakmolo, todėl jie labiau padeda vengti cukraus koncentracijos svyravimų, bet žali bananai gali sukelti pilvo pūtimą. Be to, žaliuose bananuose, palyginti su sunokintais, yra mažiau antioksidantų. Pirmenybę reikia teikti tokiems bananams, kurie jums gardesnį, nes ir žali, ir sunokinti turi savų pliusų.
Jei įmanoma, rinkitės ekologiškai augintus bananus, kurių galima rasti ir prekybos centruose, - juose bus mažiau pesticidų likučių nei konvenciniu būdu augintuose bananuose.
Bananuose yra ne tik vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet ir kitų biologiškai veiklių junginių, pvz., dopamino ir katechinų.
Dopaminas - svarbus neuromediatorius smegenyse, tiesa, gautas iš bananų, jis nesugeba patekti iki smegenų, kad pagerintų mūsų nuotaiką. Dopaminas šiuo atveju veikia kaip stiprus antioksidantas.
Katechinai siejami su sveikatą palaikančiu poveikiu, įskaitant sumažėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Rūpinkitės savimi ir būkite sveiki su paranormal.lt!
5 vertingiausios savybės
1. Geras kalio šaltinis.
Valgiaraštis, kuriame daug produktų, kuriuose gausu kalio, hipertenzija sergantiems asmenims gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kardiovaskulinę sveikatą apskritai.
2. Mažina širdies ligų riziką.
Kadangi bananuose yra ir kalio, ir flavonoidų, jie laikomi širdies ligų riziką sumažinti galinčiu produktu.
3. Naudingi virškinimui.
Bananų valgymas stimuliuoja žarnyno veiklą, nes juose yra ląstelienos, pvz., rezistentinio krakmolo, kuris žarnyne fermentuojamas, ir sintetinamas butiratas - trumpųjų grandinių riebalų rūgštis,
kurią vartoja žarnyno ląstelės.
4. Gausina gerųjų bakterijų.
Per tyrimą su 34 moterimis mokslininkai padarė išvadą, kad, kasdien suvalgant po 2 bananus, po 60 dienų iš esmės pagausėjo bifidobakterijų ir sumažėjo pilvo pūtimas, be to, nebuvo konstatuota jokių tuštinimosi sutrikimų.
5. Palaiko energiją.
Bananų patariama valgyti sportininkams, kad palaikytų nekintantį energijos kiekį ir sumažintų traukulių atsiradimo riziką.
Laikymo gudrybės
• Jei parduotuvėje įsigyti bananai yra žali, o jūs norite juos kuo greičiau pamatyti geltonus, įdėkite bananus į popierinį maišelį kartu su obuoliais, ir kitą dieną jie jau atrodys labiau sunokę.
• Bananai nemėgsta nei per didelio šalčio, nei karščio, todėl jų nederėtų laikyti šaldytuve ar arti šildymo elementų.
• Jei į šaldytuvą įdedami neprinokę bananai, galima pasiekti tai, kad jie toliau nenoksta.
• Apvyniojus bananų kotelius maisto plėvele, jų laikymą galima pailginti net 5 dienomis.
• Sunokintus bananus galima šaldyti, tik prieš tai juos reikia nulupti. Taip pat galima šaldyti bananų tyrę.
Viename vidutinio dydžio banane yra apie 15 g cukraus, tačiau obuolyje taip pat būna apie 10 g cukraus.
Įdomūs faktai
• Laikoma, kad bananai atsirado Indonezijoje prieš maždaug 4000 metų, o toliau paplito po visą pasaulį. Mūsų laikais bananai auginami 135 šalyse, didžiausios augintojos yra Indija ir Kinija.
• Laukiniai bananai skiriasi nuo kultivuotų. Laukiniai bananai turi daug didelių, kietų sėklų, todėl jų neįmanoma vartoti maistui.
• Juo žalesnis bananas, tuo daugiau jame ląstelienos.
• Banano sudėtyje yra 75 proc. vandens ir beveik visai nėra riebalų.
• Bananų lotyniškasis pavadinimas yra musa sapientum, o tai pažodžiui išvertus reiškia „protingų vyrų vaisius".
• Kasmet visame pasaulyje suvalgoma daugiau nei 100 mlrd. bananų; tai ketvirtas pagal populiarumą žemės ūkio produktas.
Mitybos mokslo specialistė, Eva Kataja, tarptautinio žurnalo „Ko gydytojai tau nepasako“ redkolegijos narys. Medžiaga parengta pagal straipsnį „Bananai“ Ko gydytojai tau nepasako.
Paranormal.lt: O štai ką mes valgome iš tikro? Visa tiesa apie bananus. Pasirodo jeigu valgai bananus valgyk, tik ekologiškus!
Štai, kaip auginami ir renkami mūsų pabėgti bananai prekybos centruose! Po šio filmo "Bananų žemė" noras sumažės, juos vartoti! Kaip auginami bananai? Bananai nuodai? Ligos dėl bananų? Gal laikas atskleisti tiesą? Valgyk, tik ekologiškus bananus!
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau