Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2019 » Sausio » 20

Po didinamuoju stiklu mėgstamiausias vaisius - bananas. Tačiau - ar jie vertingi?

Tai vieni iš mėgstamiausių ir valgomiausių vaisių. Tačiau-ar jie vertingi? Bananų galima nusipirkti kone kiekvienoje parduotuvėje ir degalinėje, bet ar jie lygiaverčiai su kitais vaisiais? Galbūt jie yra tarsi bulvės tarp kitų daržovių?

Esama paprastųjų bananų ir tikrųjų bananų (angl. plantain), skirtų kepti. Pastarieji pas mus nelabai populiarūs, tačiau regionuose, kur jie natūraliai auga, juos labai plačiai naudoja įvairiems patiekalams gaminti. Jie atrodo kitaip nei įprastiniai, kadangi tikrųjų bananų žievė storesnė, be to, jie gali būti netgi juodos spalvos, tarsi supuvę.

bananai, bananų nauda, bananų žala, ligos, vitaminai, cukrus, mityba

Tikruosiuose bananuose yra daugiau krakmolo ir mažiau cukraus, todėl šviežių jų nelabai galima valgyti. Kaip tik šiuos bananus pagal sudėtį ir vartojimą būtų galima lyginti su bulvėmis. Beje, iš jų taip pat gaminami traškučiai.

Valgyti verta, tačiau - su saiku

Bananų galima valgyti kaip užkandį, arba jais papildyti didesnį valgymą. Jie saldūs - viename vidutinio dydžio banane būna apie 15 g cukraus. Daugelį tai sulaiko, tačiau aiškumo dėlei reikia pasakyti, kad viename obuolyje taip pat būna apie 10 g cukraus. Negalima remtis vien tik cukrumi, nes bananuose taip pat esama ląstelienos, vitaminų C ir B6, mangano, kalio, magnio bei kitų mineralinių medžiagų mažesnėmis koncentracijomis.

Jei reikia sumažinti kūno svorį, tiesiog derėtų apsiriboti vienu ar dviem bananais per dieną, o ne valgyti tris ir daugiau.


100 g šviežių bananų:

• Energinė vertė -103 kcal

• Vandens-75 g

• Angliavandenių - 24,3 g

Iš jų: ląstelienos-1,1 g krakmolo-2,3 g cukrų -13,5 g (sacharozės -6,4 g, gliukozės-4,4 g, fruktozės-2,7 g)

• Baltymų-1,2 g

• Riebalų-0,3 g

Vitaminai ir mineralinės medžiagos 100 g bananų minkštimo (%rpn)

• Vitamino B6 - 0,29 mg -13%

• Vitamino C -11 mg - 7 %

• Mangano - 0,4 mg -13 %

• Magnio-34 mg -10 %

• Kalio-400 mg-10%

• Vario - 0,1 mg - 3 %


Bananų glikeminis indeksas (GI) yra nuo 42 iki 58, priklausomai nuo to, kiek jie sunokę, tačiau bet kuriuo atveju bananų GI nėra aukštas. Todėl net tuomet, jei privalote stebėti gaunamo cukraus kiekį, vieną kitą bananą suvalgyti galima.

Raudonuosiuose daugiau vitamino C, o žali gali pūsti pilvą

Bananai gali būti skirtingų dydžių ir spalvų, pradedant žalsvais, baigiant raudonais. Jų skonis šiek tiek skiriasi, tačiau maisto vertės požiūriu esminių skirtumų nėra.

Kalbant apie skirtumus: raudonuosiuose bananuose daugiau vitamino C ir beta karoteno, o tai galima nujausti pagal vaisių spalvą.

bananai, bananų nauda, bananų žala, ligos, vitaminai, cukrus, mityba

Bananui nokstant jame didėja vandenyje tirpių pektinų koncentracija ir fruktozės santykis su kitais cukrumis - atitinkamai, bananai tampa saldesni ir lengviau virškinami. Žaliuose, neprinokusiuose bananuose daugiau rezistentinio krakmolo, todėl jie labiau padeda vengti cukraus koncentracijos svyravimų, bet žali bananai gali sukelti pilvo pūtimą. Be to, žaliuose bananuose, palyginti su sunokintais, yra mažiau antioksidantų. Pirmenybę reikia teikti tokiems bananams, kurie jums gardesnį, nes ir žali, ir sunokinti turi savų pliusų.

Jei įmanoma, rinkitės ekologiškai augintus bananus, kurių galima rasti ir prekybos centruose, - juose bus mažiau pesticidų likučių nei konvenciniu būdu augintuose bananuose.

Bananuose yra ne tik vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet ir kitų biologiškai veiklių junginių, pvz., dopamino ir katechinų.

bananai, bananų nauda, bananų žala, ligos, vitaminai, cukrus, mityba

Dopaminas - svarbus neuromediatorius smegenyse, tiesa, gautas iš bananų, jis nesugeba patekti iki smegenų, kad pagerintų mūsų nuotaiką. Dopaminas šiuo atveju veikia kaip stiprus antioksidantas.

Katechinai siejami su sveikatą palaikančiu poveikiu, įskaitant sumažėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Rūpinkitės savimi ir būkite sveiki su paranormal.lt!

5 vertingiausios savybės

1. Geras kalio šaltinis.

Valgiaraštis, kuriame daug produktų, kuriuose gausu kalio, hipertenzija sergantiems asmenims gali padėti sumažinti kraujospūdį ir pagerinti kardiovaskulinę sveikatą apskritai.

2. Mažina širdies ligų riziką.

Kadangi bananuose yra ir kalio, ir flavonoidų, jie laikomi širdies ligų riziką sumažinti galinčiu produktu.

3. Naudingi virškinimui.

Bananų valgymas stimuliuoja žarnyno veiklą, nes juose yra ląstelienos, pvz., rezistentinio krakmolo, kuris žarnyne fermentuojamas, ir sintetinamas butiratas - trumpųjų grandinių riebalų rūgštis,
kurią vartoja žarnyno ląstelės.

4. Gausina gerųjų bakterijų.

Per tyrimą su 34 moterimis mokslininkai padarė išvadą, kad, kasdien suvalgant po 2 bananus, po 60 dienų iš esmės pagausėjo bifidobakterijų ir sumažėjo pilvo pūtimas, be to, nebuvo konstatuota jokių tuštinimosi sutrikimų.

5. Palaiko energiją.

Bananų patariama valgyti sportininkams, kad palaikytų nekintantį energijos kiekį ir sumažintų traukulių atsiradimo riziką.

Laikymo gudrybės

• Jei parduotuvėje įsigyti bananai yra žali, o jūs norite juos kuo greičiau pamatyti geltonus, įdėkite bananus į popierinį maišelį kartu su obuoliais, ir kitą dieną jie jau atrodys labiau sunokę.

• Bananai nemėgsta nei per didelio šalčio, nei karščio, todėl jų nederėtų laikyti šaldytuve ar arti šildymo elementų.

• Jei į šaldytuvą įdedami neprinokę bananai, galima pasiekti tai, kad jie toliau nenoksta.

• Apvyniojus bananų kotelius maisto plėvele, jų laikymą galima pailginti net 5 dienomis.

• Sunokintus bananus galima šaldyti, tik prieš tai juos reikia nulupti. Taip pat galima šaldyti bananų tyrę.

Viename vidutinio dydžio banane yra apie 15 g cukraus, tačiau obuolyje taip pat būna apie 10 g cukraus.

Įdomūs faktai

• Laikoma, kad bananai atsirado Indonezijoje prieš maždaug 4000 metų, o toliau paplito po visą pasaulį. Mūsų laikais bananai auginami 135 šalyse, didžiausios augintojos yra Indija ir Kinija.

• Laukiniai bananai skiriasi nuo kultivuotų. Laukiniai bananai turi daug didelių, kietų sėklų, todėl jų neįmanoma vartoti maistui.

• Juo žalesnis bananas, tuo daugiau jame ląstelienos.

• Banano sudėtyje yra 75 proc. vandens ir beveik visai nėra riebalų.

• Bananų lotyniškasis pavadinimas yra musa sapientum, o tai pažodžiui išvertus reiškia „protingų vyrų vaisius".

• Kasmet visame pasaulyje suvalgoma daugiau nei 100 mlrd. bananų; tai ketvirtas pagal populiarumą žemės ūkio produktas.

Mitybos mokslo specialistė, Eva Kataja, tarptautinio žurnalo „Ko gydytojai tau nepasako“ redkolegijos narys. Medžiaga parengta pagal straipsnį „Bananai“ Ko gydytojai tau nepasako.

Paranormal.lt: O štai ką mes valgome iš tikro? Visa tiesa apie bananus. Pasirodo jeigu valgai bananus valgyk, tik ekologiškus!

Štai, kaip auginami ir renkami mūsų pabėgti bananai prekybos centruose! Po šio filmo "Bananų žemė" noras sumažės, juos vartoti! Kaip auginami bananai? Bananai nuodai? Ligos dėl bananų? Gal laikas atskleisti tiesą? Valgyk, tik ekologiškus bananus!

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-10-29 laikas 22:56 Receptai Saldumynų mėgėjams: šokoladinis pyragas su šokolado užpilu (video)
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apvalioje torto kepimo formoje išmaišykite visus birius produktus, supilkite, aliejų, actą, vanilės ekstraktą, karštą vandenį ir mentele maišykite iki vientisos masės. Tešlą dėkite į orkaitę i...

Skaityti daugiau

2020-11-04 laikas 08:52 Receptai Silkė su porais ir obuoliais
Nežinau kaip pas Jus, bet mūsų šeimoje silkė yra labai mėgstama. Atrodo, kad galėtume ją valgyti ir valgyti, tačiau tie patys skoniai atsibosta, todėl nuolatos su ja eksperimentuojame. Šį kartą gaivus silkės variantas, su porais i...

Skaityti daugiau

2020-07-26 laikas 10:11 Receptai Sūrio pyragas su mėlynėmis: štai pats geriausias receptas
Vieną kartelį išsikepusios pyragą pagal šį receptą, nustebsite, kaip anksčiau jūs be jo gyvenote. Traški plutelė, švelni varškės įdaro masė ir rūgščiai saldus užpilas – būtent to reikia šventinio stalo paskutiniam akcentui....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 17:14 Vyras užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda netoli Nanto mečetės dėl ginčo dėl maldos vietos
52 metų vyras buvo sunkiai sužeistas, kai pirmadienio vakarą netoli mečetės Prancūzijoje buvo užpultas kirviu, peiliais ir beisbolo lazda. Tyrėjai mano, kad tai buvo ginčas tarp maldininkų dėl sėdimų vietų maldos metu....

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:51 Kiauliena dingsta iš Vienos mokyklų meniu, o ūkininkų grupė įspėja apie kultūrinį nuosmukį
Austrijos ūkininkų asociacija teigia, kad kiauliena turi likti mokyklų meniu pasirinkimu, nes daugelis Vienos valgyklų dabar siūlo tik vegetariškus arba „be kiaulienos“ patiekalus

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 16:32 Prancūzija: Nelegalus migrantas iš Gvinėjos nuteistas 12 metų kalėti už 83 metų senelės išžaginimą
Teisme auka emocingai liudijo, kad šis užpuolimas „suteršė jos vyro, kuris mirė prieš du mėnesius, atminimą“.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 15:11 Išslaptinti CDC dokumentai patvirtina, kad COVID vakcinos sukelia vėžį ir organų nepakankamumą jauniems žmonėms
Neseniai išslaptinti CDC ir FDA dokumentai atskleidžia, kad mRNA COVID vakcinos sukelia vėžio ir organų nepakankamumo diagnozių skaičiaus padidėjimą jauniems žmonėms.

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau