- 2025-05-13
- 0.0 Reitingas
- 141 Peržiūr
- 1 komentarai
Įvadas: Turkmėnistano Karakumų dykumoje slypi ugninga bedugnė, vadinama „Vartais į Pragarą“. Darvazos dujų krateris dega jau daugiau nei 50 metų, traukdamas mokslininkus ir nuotykių ieškotojus. Šiame straipsnyje atskleisime kraterio istoriją, mokslinius tyrimus, archeologinį atradimą Turkmėnistane ir net tradicinį turkmėnišką patiekalą. Ieškokite daugiau apie Darvazos kraterį.
Darvazos Dujų Kraterio Istorija ir Mokslas
Darvazos dujų krateris, esantis Turkmėnistane, atsirado 1971 m., kai sovietų geologai gręžė gamtines dujas ir atsitiktinai atidengė dujų pripildytą urvą. Siekdami išvengti metano nuotėkio, jie padegė dujas, manydami, kad ugnis užges per kelias savaites. Tačiau krateris dega iki šiol, maitinamas požeminių gamtinių dujų rezervų, kaip praneša BBC Science Focus.
2013 m. tyrinėtojas George'as Kourounis nusileido į kraterį ir rado ekstremofilinių bakterijų, kurios klesti karštyje ir metano aplinkoje. Tai rodo, kad panaši gyvybė galėtų egzistuoti ir kitose planetose. Sužinokite daugiau apie ekstremofilus.
Metano Poveikis Aplinkai
Metanas, kurstantis Darvazos ugnį, yra galingos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, 28 kartus efektyvesnės už anglies dioksidą. Nors deginimas sumažina metano išmetimą, jis išskiria anglies dioksidą, keldamas aplinkosaugos dilemą. Toks reiškinys pabrėžia gamtinių dujų valdymo sudėtingumą.
Archeologinis Faktas: Senovės Mervas Turkmėnistane
Turkmėnistanas garsėja ne tik Darvazos krateriu, bet ir archeologiniais lobiais. Senovės Mervo miestas, įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą, buvo vienas didžiausių Šilko kelio centrų. V a. pr. Kr. įkurtas Mervas klestėjo kaip prekybos ir kultūros centras, o jo griuvėsiai atskleidžia sudėtingą architektūrą ir vandens sistemas. Daugiau apie Mervą.
Tradicinis Turkmėniškas Patiekalas: Plovas
Turkmėnistane itin populiarus plovas – ryžių patiekalas su mėsa ir daržovėmis, atspindintis šalies kulinarinį paveldą.
Receptas
- Ingredientai: 500 g avienos, 400 g ryžių, 2 morkos, 1 svogūnas, 100 ml aliejaus, 1 šaukštelis kmynų, druska, pipirai.
- Gaminimas:
- Apkepkite smulkintą mėsą aliejuje, kol paruduos.
- Įdėkite pjaustytas morkas ir svogūnus, kepkite 5 minutes.
- Suberkite ryžius, užpilkite vandeniu (2 cm virš ryžių), pagardinkite kmynais, druska ir pipirais. Troškinkite 30 minučių.
Liaudies Medicina: Kumelės Pienas – Koumys
Turkmėnistane populiarus koumys – fermentuotas kumelės pienas, naudojamas virškinimui gerinti. Moksliniai tyrimai, paskelbti NCBI, rodo, kad koumys turi probiotikų, stiprinančių žarnyno mikrobiomą.
Receptas
- Ingredientai: 1 l kumelės pieno, 1 šaukštas jogurto (kaip starteris).
- Gaminimas: Sumaišykite pieną su jogurtu, palikite šiltoje vietoje 24 valandoms fermentuotis. Gerkite atšaldytą.
Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą
Domitės gamtos stebuklais? Prenumeruokite mūsų YouTube kanalą @gamtosgarsai ir atraskite įdomių vaizdo įrašų apie gamtą!
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau