Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2020 » Balandžio » 16

Ką Daryti, Kai Pučia Vidurius?

Beveik kiekvienos šventės palydovas - vidurių pūtimas. Šis nemalonus pojūtis galėjo kilti todėl, kad prisirijote oro arba valgėte daug angliavandenių ar skaidulinių medžiagų turinčio maisto.

Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas teigia, kad valgydami, gerdami ir kalbėdami vienu metu nuryjame vidutiniškai 2-3 mililitrus oro, todėl gali pradėti pūsti vidurius. Tačiau dažniausiai dujų skrandyje atsiranda vartojant daug angliavandenių ir skaidulinių medžiagų turinčio maisto.

Gėrete daug pieno ar vartojote pieno produktų ir jums atsirado nemalonus burnos kvapas, pučia vidurius ar viduriuojate? Greičiausiai, jūsų žarnynas negali skaidyti piene esančios laktozės. Ypač tai būdinga vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tačiau nerimauti labai nereikėtų - vartokite rūgščius pieno produktus - jogurtą, rūgpienį bei kefyrą. tačiau nepamirškite saiko.

Jei per šventes prisivalgėte daug daržovių, vaisių, grūdų ar kitų produktų, turinčių daug skaidulinių medžiagų, taip pat gali pūsti vidurius, ypač, jei nesilaikoma elementarių reikalavimų. Jų nėra daug: per dieną turi būti valgoma ne 3, o 5- 6 kartus ir po nedaug, kandama nedideliais kąsniais, kramtoma ilgai ir lėtai, valgio metu nedirbama, nesikalbama, neskaitoma ir pan. Tiek vegetarams, tiek kitokį maistą vartojantiems žmonėms reiktų įsidėmėti nuo kokio maisto labiausiai kenčia viduriai, ir stengtis tokio maisto arba visai nevartoti, arba vartoti nedaug, retkarčiais, arba jį kokiu nors būdu apdoroti (kad mažiau susidarytų dujų).

Jei pučia vidurius vertėtų vengti pupelių, rupios kvietinės duonos, abrikosų, bananų, brokolių, žiedinių ar raugintų kopūstų, lęšių, razinų, riestainių, ridikėlių, džiovintų slyvų, česnakų, svogūnų, žirnių bei nepatartina gerti slyvų sulčių. Taip pat reikėtų vengti šaldyto ir riebaus maisto, gazuotų gėrimų, gėrimų su soda, alaus.

Keli liaudies medicinos receptai:

1. 3 šaukšteliai susmulkintų kmynų sėklų užplikoma stikline (250 ml) verdančio vandens, pavirinama 15 min., uždengus palaikoma 10 min., perkošiama per dvigubą marlę. Išgeriama per dieną vienodomis porcijomis. Tinka esant neskausmingam ir skausmingam vidurių pūtimui.

2. 2-3 šaukšteliai susmulkintų paprastojo pankolio vaisių užplikoma stikline verdančio vandens, palaikoma 10 min., perkošiama per dvigubą marlę. Geriama po puse stiklinės 3 kartus per dieną. Tinka esant neskausmingam ir skausmingam vidurių pūtimui.

3. Sumaišoma: 10 g kmynų vaisių, 10 g valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės lapų, 100 g ramunėlės žiedų. Šaukštas mišinio užplikomas 300 ml verdančio vandens, palaikoma 30 min., perkošiama per dvigubą marlę. Geriama vakare po stiklinę prieš miegą. Vartojama vidurių pūtimui mažinti, virškinimui gerinti.

4. Sumaišoma: 30 g ramunėlės žiedų, 20 g susmulkintų valerijono šaknų, 20 g pipirmėtės žolės, 15 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 15 g susmulkintų balinio ajero šaknų. 2 šaukštai mišinio užplikomi 0,5 litro verdančio vandens, 2-3 min. pavirinama ant silpnos ugnies. Uždengtame inde palaikoma 1-2 val., po to perkošiama per dvigubą marlę. Preparatas geriamas šiltas ir pasaldintas medumi (šaukštelis medaus 0,5 stiklinės nuoviro) po 0,5-0,75 stiklinės 3 kartus per dieną po valgio. Vartojama vidurių pūtimui mažinti, ypač, kai spazmuoja žarnynas.

5. Sumaišoma: 60 g ramunėlės žiedų, 20 g pipirmėtės žolės, 10 g susmulkintų paprastojo pankolio vaisių, 10 g susmulkintų valerijono šaknų. 2 šaukštai mišinio užplikoma 0,5 litro verdančio vandens, 2-3 min. pavirinama ant silpnos ugnies. Uždengtame inde palaikoma 30 - 60 min., po to perkošiama per dvigubą marlę. Geriama pasaldžius medumi (šaukštelis medaus 0,5 stiklinės nuoviro) po 0,5 - 0,75 stiklinės 3 kartus per dieną. Vartojama esant pilvo pūtimui, žarnyno spazmams ir atsiradus sunkumo pojūčiui skrandžio srityje.

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
27.05.2022 laikas 22:00 Kineziterapeutė apie nugaros skausmą: „Gulėjimas gali tik dar labiau pakenkti“

Nugaros skausmas – viena dažniausiai daugelį žmonių užklumpančių sveikatos problemų, prie kurios paplitimo šiandien prisideda ir nepakankamas fizinis aktyvumas, ir sėdimas darbas. Kineziterapeutė Simona Povelauskienė pastebi, kad, nepaisant sparčios mokslo ir medicinos pažangos, nugaros ska...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 20:14 Aiškėja daugiau neigiamo Covid vakcinos poveikio ir slėpimo atvejų
Nors didžioji žiniasklaida ir Didžioji farmacija deda visas pastangas, kad medikai ir nukentėję pacientai nekalbėtų apie neigiamą "Covid" vakcinų poveikį, apie šiuos atvejus pradedame girdėti vis dažniau, nes jų skaičius tampa per didelis, kad būtų galima į jį nekreipti dėmesio....

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 19:41 Nereikia panikuoti dėl beždžionių raupų

Žinomas epidemiologas ir kardiologas daktaras Peteris McCulloughas (Peter McCullough) sakė visuomenei išlikti ramiai pasirodžius pranešimams apie dar vieną virusų protrūkį, šį kartą dėl beždžionių raupų viruso

...

Skaityti daugiau

24.05.2022 laikas 20:48 Kodėl špinatai turėtų atsidurti mitybos racione?
Špinatai – lapinė daržovė, kurią lengva rasti beveik bet kurioje maisto prekių parduotuvėje. Špinatus galima vartoti įvairiais būdais: valgyti virtus arba žalius, dėti į salotas ar trintus kokteilius. Tai ne tik skani, bet ir sveikatai naudinga daržovė, turtinga vitaminais bei mineralinėmis medžiago...

Skaityti daugiau

23.05.2022 laikas 18:24 ATSKLEISTA: Vuchano laboratorija atliko beždžionių raupų tyrimo rezultatus

Liūdnai pagarsėjusio Vuhano virusologijos instituto mokslininkų paskelbtame moksliniame žurnale buvo paskelbtas neseniai atliktas beždžionių raupų tyrimas, kuriame, kaip paaiškėjo, buvo naudojamasi funkcijos padidinimo tyrimais - prieštaringai vertinamu patogenų tyrimo metodu, galinčiu padidinti ...

Skaityti daugiau

27.05.2022 laikas 22:10 Receptai | Patiekalai Džiovintų vaisių ir riešutų duona (video)
Į dubenį su miltais suberkite džiovintus vaisius. Išmaišykite. Paruoštą mišinį ir smulkintus riešutus berkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:25 Receptai | Patiekalai Labai skanus sveikas bananų ir rabarbarų pyragas su aliejumi be pieno

Šis rabarbarų ir bananų pyragas su aliejumi yra labai skanus ir sveikas. Jis yra gamintas be pieno, su kokybiškais riebalais, su labai nedideliu kiekiu cukraus. Ciberžolė taipogi pasižymi priešuždegiminėmis bei antioksidacinėmis savybėmis. Tikrai fantastiškas vasariškas desertas!

...

Skaityti daugiau

26.05.2022 laikas 08:12 Receptai | Patiekalai Charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis

Labai skani, šiek tiek aštrumo turinti charčio sriuba su kiaulienos faršu ir pupelėmis! Ji gaunasi labai soti ir sušildanti! Gal tai ir nėra originali charčio, bet mūsų šeimai ši interpretacija yra labai skani. Būtinai pamėginkite pasigaminti ir Jūs, šios puikiai pavykstančios sriubos.

...

Skaityti daugiau