Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2023 » Gruodžio » 20

Tikras pienas: Pasterizacijos gėda

Tikras pienas: Pasterizacijos gėda

Visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnų teigimu, pasterizavimas būtinas, kad žalias pienas būtų saugus ir pailgėtų jo galiojimo laikas; šie pareigūnai tvirtina, kad pasterizavimas nekenkia pieno maistinei vertei.

Tokie teiginiai yra klaidingi, klaidinantys ir neatitinkantys tikrovės. Daugelis maistinių medžiagų ir imunitetą stiprinančių komponentų sunaikinami veikiant didelei šilumai ir pasterizavimo metu naudojamai temperatūrai. Vitaminas A (be daugelio kitų vitaminų) suyra, baltymai ir fermentai denatūruojami, o imunoglobulinai sunaikinami - ir tai tik senamadiško pasterizavimo metu, kai temperatūra yra 170 laipsnių F. Dauguma dabartinio pieno, įskaitant daugumą ekologiško pieno, yra itin pasterizuoti, t. y. staigiai kaitinami iki 230 laipsnių F, t. y. aukštesnės nei virimo temperatūros. Taip apdorotame piene negali likti jokių gerųjų medžiagų.

Štai keletas naujausių tyrimų, rodančių, kad pasterizavimas (ir ultrapasterizavimas) sunaikina žalio pieno maistingąsias medžiagas.

Vitaminas A

2000 m. sausio mėn. paskelbtame straipsnyje apie vitaminą A, svarbią riebaluose tirpią maistinę medžiagą, abstrakčioje santraukoje teigiama. "Vitaminas A yra labai jautrus cheminiam deguonies, šviesos, karščio ir kitų streso veiksnių sukeltam skilimui. Jei neįtraukiame šviesos ir deguonies, dominuojanti vitamino A darinių skilimo reakcija yra šilumos sukeltas kitolių, t. y. dimerių ar aukštesnių oligomerų, susidarymas".

Neišnešiotų kūdikių augimas

Neabejotina, kad pasterizavimas mažina motinos pieno maistinę vertę. Pavyzdžiui, 1986 m. atlikus tyrimus buvo prieita prie tokios išvados: "Atliekant atsitiktinių imčių kontroliuojamąjį tyrimą, kurio tikslas buvo įvertinti motinos pieno pasterizavimo poveikį labai mažo gimimo svorio kūdikių augimui, buvo tiriami kalcio, fosforo, šarminės fosfatazės, 25-hidroksivitamino D ir kaulų gla-proteino koncentracijos serume išilginiai pokyčiai. Kūdikiai, maitinti neapdorotu [žaliu] motinos pienu, augo sparčiau nei tie, kurie buvo maitinami pasterizuotu jungtiniu neišnešiotų naujagimių pienu, jų serume buvo didesnė šarminės fosfatazės ir mažesnė fosforo vertė. Kalcio ir 25-hidroksivitamino D (25-OHD) koncentracijos abiejose grupėse buvo panašios. Nepaisant to, kad nuo antrosios gyvenimo savaitės buvo skiriama 750 TV vitamino D kasdien, daugelio abiejų grupių kūdikių serumo 25-OHD vertės išliko mažos, todėl galima manyti, kad dėl nuolat mažų verčių gali būti kalta arba vitamino D malabsorbcija, arba kepenų nesubrendimas. Po gimimo kaulų glazūros baltymų kiekis reikšmingai padidėjo ir buvo susijęs su šarminės fosfatazės vertėmis, bet ne su 25-OHD ar fosforo vertėmis. Tyrimas patvirtina ankstesnius darbus, kuriuose nurodoma, kad mažas fosforo kiekis motinos piene tikriausiai lemia biocheminius nepakankamos kaulų mineralizacijos požymius ir kad, nepaisant vitamino D papildų, 25-OHD reikšmės nepakankamai padidėja. Trisdešimt šeši kūdikiai buvo pakartotinai ištirti praėjus 4-11 mėnesių po gimimo. Visų kūdikių, išskyrus vieną, kuris sirgo vitamino D trūkumo rachitu, 25-OHD vertės buvo gerokai padidėjusios".

Kitame tyrime, kuriame buvo lyginami pasterizuoto ir žalio motinos pieno rezultatai, prieita prie tos pačios išvados: "Naudojant neapdorotą [žalią] motinos pieną, svoris augo žymiai greičiau tiek atgaunant gimimo svorį, tiek nuo jo pasiekiant 1800 g svorį. Taip atsitiko nepaisant to, kad abiejų rūšių motinos pienas mažai skyrėsi, ypač energijos kiekio požiūriu. Taip atsitiko dėl to, kad jungtinis pasterizuotas pienas taip pat daugiausia buvo gaunamas iš neišnešiotų kūdikių motinų. Iš mūsų duomenų galima daryti prielaidą, kad lėtesnis svorio augimas grupėje, gaunančioje jungtinį pasterizuotą pieną, galėjo būti susijęs su pasterizavimu, kuris tikriausiai sunaikina termiškai labilią pieno lipazę". Atkreipkite dėmesį, kad tyrėjai mažesnį pasterizuoto pieno svorio prieaugį sieja su lipazės - fermento, reikalingo piene esantiems riebalams ir cholesteroliui įsisavinti - sunaikinimu.

Fermentų sunaikinimas

Iš 1977 m. paskelbto tyrimo sužinome: "Žmonių pienas buvo termiškai apdorotas laipsniškai ir ištirtas imunoglobulinų, laktoferino, lizocimo, vitaminą B12 ir folatus jungiančių baltymų bei laktoperooksidazės kiekis. Pasterizavimas šaltuoju būdu (62,5 °C 30 min.) sumažino IgA titrą 20 proc., sunaikino nedidelį IgM kiekį ir didžiąją dalį laktoferino. Lizocimas buvo stabilus, tačiau didėjant temperatūrai, jis buvo laipsniškai naikinamas ir 100 laipsnių C temperatūroje beveik 100 proc. Piene nebuvo aptikta laktoperoksidazės".

Didžiausias istorijoje švaistymo pavyzdys

Turimi moksliniai įrodymai, įskaitant naujausius, rodo, kad pasterizavimas iš tiesų kenkia pieno maistinei vertei, ypač vaikams, t. y. tai grupei, kuriai labiausiai reikia šio maistinių medžiagų turinčio maisto.  Privalomas pasterizavimas ne tik sunaikino mūsų šeimos pieno ūkius, bet ir lėmė didžiausią maistinių medžiagų švaistymą žmonijos istorijoje!

Rašo RealMilk

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-03 laikas 22:59 Receptai Rūkytos vištienos ir morkų užtepėlė
Ganėtinai greitai pagaminama morkų ir vištienos užtepėlė. Net pati nesitikėjau, kad bus taip skanu. Aš ją gaminau be majonezo ir viskas pavyko, bet jei norisi galite ir juo pagardinti arba majonezu pakeisti kreminį sūrį....

Skaityti daugiau

2020-07-06 laikas 18:12 Receptai Velniškai šokoladinis ir skanus tortas.
Šis tortas nebe naujiena. Receptas seniai išbandytas, paskelbtas ir Jūsų įvertintas. Kadangi dar kartą jį kepiau, o senosios nuotraukos neatskleidė tikrosios torto dvasios, receptą atnaujinu. Jis tikrai to vertas....

Skaityti daugiau

2019-06-17 laikas 19:31 Receptai Vaflių receptas

Labai senas, bet geras.. niekada nenusibodęs, skanių vaflių receptas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-04 laikas 12:58 Kaip išgyventi netikėtus santykių testus: Psichologiniai patarimai ir pamokos iš tikros istorijos
Kodėl žmonės tikrina vienas kitą? Kaip reaguoti, kai romantika susiduria su nepatogiomis situacijomis? Šiame straipsnyje nagrinėsime psichologinius šios istorijos aspektus, įvertinsime, ar tokie „testai“ pagrįsti, ir pateiksime praktinius patarimus, ...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 12:38 Kaip mažas gerumo gestas keičia gyvenimus: Psichologiniai patarimai ir pamokos iš tikros istorijos
Šiame straipsnyje nagrinėsime psichologinius šios situacijos aspektus, įvertinsime, ar toks elgesys yra pagrįstas, ir pateiksime praktinius patarimus, kaip elgtis panašiose situacijose. Pasiruoškite įkvepiančiai kelionei, kuri primins, kad net mažiau...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:52 Švedija: Paaugliai, turintys migrantų kilmę, surengė granatos ataką prieš šeimos namą, buvo iškart paleisti ir nebus nubausti
Du 14-mečiai berniukai, turintys migrantų kilmę, buvo suimti už granatos ataką prieš šeimos vilą, kurioje tuo metu buvo šeima ir vaikai, Eskilstunoje balandžio mėnesį, tačiau dėl savo amžiaus jie buvo iškart paleisti. Jie buvo nuteisti už granatos at...

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:31 Vokietijos turistė, atostogavusi Italijoje, buvo kelis kartus subadyta Chioggia mieste, kai vedė savo šunį
Vokietijos moteris iš Bavarijos gydoma intensyviosios terapijos skyriuje po to, kai pirmadienio vakarą buvo kelis kartus subadyta Sottomarina di Chioggia mieste, netoli Venecijos.

Skaityti daugiau

2025-09-04 laikas 07:22 Vokietijoje gyvenantys siriečiai broliai, kurie dėl 15 eurų sąskaitos išdaužė ledainę ir sužeidė šešis žmones, buvo paleisti
„Nors kai kurie norėjo sulaikyti šiuos vyrus, be teisinio pagrindo sulaikyti tai padaryti neįmanoma“, – sakė policijos atstovas spaudai.

Skaityti daugiau