- 13.05.2024
- 0.0 Reitingas
- 504 Peržiūrų
- Komentarai
Pagerinti sveikatos būklę padės gydomoji gimnastika, gyvenimo būdo pokyčiai, avalynės pasirinkimas. Tačiau ne mažiau svarbu - į kasdienę mitybą įtraukti produktų ir mikroelementų, kurie prisotintų organizmą naudingomis medžiagomis. Kokie tai produktai, skaitykite straipsnyje.
Šiuolaikinis maistas nepasižymi aukšta kokybe ir nauda sveikatai, produktuose yra per daug kalorijų, druskos, kenksmingų maisto priedų, kurie pagerina skonį. O kūno audiniai - kaulai, kremzlės, sąnariai - formuojasi iš tų medžiagų, kurios nuolat patenka su kasdieniu maistu. Jų statybai ir normaliam funkcionavimui būtinas ne tik tinkamas kiekis, bet ir gaunamų elementų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mikroelementų santykis.
Nuo jų optimalios pusiausvyros priklauso ne tik sąnarių, bet ir visų žmogaus organų bei sistemų gyvybingumas. Kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus turėtų laikytis pagrindinių sveikos mitybos principų.
Pradėkite nuo viršsvorio mažinimo
Pirmiausia reikėtų išsiaiškinti savo normalų fiziologinį svorį, atsižvelgiant į amžių, kūno sandarą ir kitus veiksnius, ir stengtis priartinti realius rodiklius prie pageidaujamų ribų, o vėliau juos kontroliuoti. Nes nuo kiekvieno papildomo kilogramo sąnariai gauna papildomą apkrovą.
Per didelis svoris veikia kremzlės audinius, kurie sudaro sluoksnį tarp slankstelių diskų, nei išprovokuoja jo senėjimą ir nusidėvėjimą. Jei turite sąnarių problemų, numeskite viršsvorį, pašalinkite iš organizmo skysčių perteklių, pradėkite vesti aktyvų gyvenimo būdą.
Nepasitarę su gydytoju, neturėtumėte sėdėti ant mažo kaloringumo dietos ar rengti bado dienų, kad dar labiau nesužalotumėte organizmo. Tačiau tokie apribojimai, kaip valgymas mažomis porcijomis ir nesveiko, kaloringo maisto vengimas, padės numesti svorio ir susidoroti su sąnarių ligomis.
Sąnarių sveikatą gerinantys maisto produktai
1. Jūros žuvys. Joje yra nemažai omega-3 rūgščių, kurios padeda palaikyti normalią kremzlių ir sąnarių skysčio būklę. Vartojant žuvų taukus gerokai sumažėja skausmo sindromas ir padidėja sąnarių judrumas. Gydytojai pastebi, kad riebios žuvies vartojimas kai kuriais atvejais leidžia sumažinti kai kurių skausmą malšinančių vaistų vartojimą. Riebalų rūgščių dideliais kiekiais yra silkėse, sardinėse, lašišose, lašišų ikrų žuvyse.
2. Želatina. Tai baltyminė medžiaga, būtina organizmui kolagenui, kuris yra būtinas visų svarbių gyvybiškai svarbių organų ir sistemų sveikatai ir veiklai, gaminti. Jis palaiko normalų jungiamojo ir kaulinio audinių, epitelio elastingumą, dalyvauja gaminant sąnarių skystį. Želatina didina gaminamo kolageno kiekį, todėl jungiamieji audiniai tampa daug stipresni. Ji gali būti vartojama lauro, želė pavidalu, sriubose, marmelade, cukruotuose vaisiuose.
3. Uogos. Daug naudingų medžiagų, esančių uogose, apsaugo organizmą nuo podagros - sunkios sąnarių ligos - pavojaus. Į kasdienį racioną įtraukiant uogų: šalina sąnarių degeneracinių pakitimų apraiškas, mažina uždegimą, atkuria struktūrų darbines funkcijas. Ypač naudingos vyšnių uogos arba sultys, braškės, žemuogės, žemuogės, gervuogės.
4. Alyvuogių aliejus. Sudedamoji dalis oleokantalis, pasižymi ryškiu priešuždegiminiu poveikiu, prilygstančiu ibuprofeno poveikiui (šalina skausmą ir mažina uždegimą). Be to, daugeliu tyrimų įrodyta, kad alyvuogių aliejaus vartojimas padeda apsaugoti kaulinį audinį nuo suirimo. Manoma, kad kaitinant aliejus praranda didžiąją dalį gydomųjų savybių, todėl juo rekomenduojama gardinti salotas.
5. Granatai. Žymiai mažina uždegimą, gerina bendrą organizmo imunitetą. Granatų vartojimas mažina artrito ir osteoporozės riziką, padeda kovoti su ligos simptomais.
6. Skaidulinės medžiagos. Daržovių ir vaisių, pilno grūdo produktų turėtų nuolat būti ant stalo. Be to, sėlenos, kurios adsorbuoja ir pašalina visus kenksmingus elementus iš organų ir audinių, padeda gerai žarnyno veiklai.
7. Vaistažolės. Tokios žolelės kaip krapai ir petražolės yra labai naudingos sąnarių sveikatai. Suaktyvina medžiagų apykaitą, šalina toksinus iš organizmo. Naudingiausios žolelės yra savaime užaugusios, parduotuvinės žolelės turi būti gerai nuplautos po tekančiu vandeniu. Šviežių arba džiovintų žolelių kasdien reikėtų suvartoti po 1 valgomąjį šaukštą krapų, 1 valgomąjį šaukštelį petražolių.
Dėl sąnarių sveikatos ribokite šiuos maisto produktus
- marinuotus agurkus ir rūkytus maisto produktus, kuriuose yra nitratų - jie organizme sulaiko skysčius;
- ankštinių daržovių ir maisto produktų, turinčių oksalo rūgšties - rūgštynių, ridikų, špinatų.
- padažai, kečupas, majonezas, actas - neigiamai veikia visą organizmą;
- rafinuoti angliavandeniai ir transriebalai (greitasis maistas, parduotuvėse pirkti pyragaičiai) - sukelia raumenų ir kaulų sistemos ligas;
- kiauliena ir ilgai laikomi sūriai - prisideda prie podagros išsivystymo;
- alus, alkoholiniai ir visi gazuoti gėrimai - vartojimas pažeidžia sąnarių ir kremzlių audinius.
Mikroelementai ir makroelementai sąnarių sveikatai
- Geležis - sergant sąnarių ligomis padidėja fosforo kiekis. Jo išsiskyrimą palengvina geležis, kurios yra granatuose, liežuvyje, kepenyse.
- Selenas - būtinas sąnarių skysčiui susidaryti. Jo šaltinis yra mėsa, nevirti ryžiai, česnakai, grūdai, dumbliai.
- Boras - padeda stiprinti kaulinį audinį. Daug jo yra riešutuose, kopūstuose, jūros gėrybėse, sultenėse, džiovintose slyvose.
- Cinkas - padeda gaminti kolageną, dalyvauja ląstelių atsinaujinimo procese. Šaltiniai - liesa mėsa, rudieji ryžiai.
- Kalcis - stiprina kaulinį audinį, jo yra pieno produktuose, riešutuose, kietuosiuose sūriuose, kiaušiniuose, kukurūzuose;
- Kalis - dalyvauja medžiagų apykaitoje, šaltinis - žali lapai;
- Fosforas - dalyvauja palaikant rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Daug jo yra riebioje žuvyje, pupelėse, bet kokiuose kopūstuose. Tačiau šio elemento turi būti tik reikiamas kiekis;
- Magnis - šalina fosforo perteklių, dalyvauja neuronų veikloje. Jo yra aguonose, karčiajame šokolade, kakavoje, sėklose, riešutuose, vyšniose, žaliose daržovėse;
- Siera - dalyvauja kolageno gamyboje, prisideda prie kremzlės "drėkinimo", be jo ji tampa sausa ir trapi. Jos yra vištienoje, kiaušiniuose, piene, jūros žuvyse, svogūnuose, kopūstuose, obuoliuose.
Vitaminai, ypač pasižymintys antioksidacinėmis savybėmis, atlieka labai svarbų vaidmenį sąnarių sveikatai ir optimaliai sąnarių funkcijai. Jie veikia radikalias ląsteles, sukeliančias sąnarių skausmą.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau