Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Technologijos, Mokslas » 2016 » Vasario » 11

A.Einsteino hipotezė pasitvirtino aptikos gravitacines bangas

Ketvirtadienį LIGO observatorijos mokslininkai pranešė aptikę gravitacines bangas iš besijungiančių juodųjų skylių. „Šimtmečio mokslo proveržiu“ vadinamas atradimas leis geriau suprasti, kaip veikia gravitacija ir padės pamatus naujai astronomijos erai, mano mokslininkai.

Gravitacines bangas prieš šimtmetį Albertas Einsteinas numatė bendrojoje reliatyvumo teorijoje. Tai buvo paskutinė labai svarbi iki galo nepatvirtinta bendrosios reliatyvumo teorijos hipotezė.

Mokslininkų pastebėtas juodųjų skylių susijungimas įvyko prieš 1, 3 mlrd. metų. Juodųjų skylių skersmuo siekė maždaug 150 kilometrų, masė – 30 kartų didesnė už Saulės.

Mokslininkų LIGO (Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektoriais pastebėtas juodųjų skylių susijungimas įvyko prieš 1, 3 mlrd. metų. Juodųjų skylių skersmuo siekė maždaug 150 kilometrų, masė – 30 kartų didesnė už Saulės.

Gravitacinių bangų signalą iš juodųjų skylių mokslininkai užfiksavo praėjusių metų rugsėjo mėnesį, tačiau prireikė ilgos analizės, kad būtų įsitikinta, jog tai iš tiesų gravitacinės bangos – gravitacinių bangų erdvėlaikio iškraipymai itin maži ir sudaro vos tūkstantąją protono dalį. 

„Šiuo atradimu mes taip pat pirmą kartą patvirtinome, kad egzistuoja dvinarės juodųjų skylių sistemos“, – Nacionalinės mokslų akademijos spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė LIGO vadovas Davidas Reitze’as.

Bendrojoje reliatyvumo teorijoje teigiama, kad kosmoso erdvėlaikį gali iškreipti masyvūs Visatos objektai – panašiai kaip į vandenį įmestas akmuo sukuria raibulius paviršiuje, šie kosminių kūnų sukuriami erdvėlaikio iškreipimai per kosmosą sklinda gravitacinių bangų pavidalu.  

Didžiausias gravitacinių bangų šaltinis yra besijungiančios juodosios skylės – jų susijungimo metu susidaranti gravitacinė energija trumpą laiką gali būti panaši į visų regimoje Visatoje matomų žvaigždžių gravitacinę energiją.

Stiprių gravitacinių bangų šaltinis taip pat gali būti neutroninės žvaigždės ir supernovos.

Gravitacines bangas aptikusių LIGO laboratorijų darbą visame Pasaulyje stebi beveik tūkstantis mokslininkų iš 16 valstybių. LIGO detektoriai įmontuoti ilguose tuneliuose, kur ieškoma šių erdvėlaikį iškreipiančių kosminių raibulių. Gravitacinių bangų ieškoma interferometrais, kurie sudaryti iš lazerių ir veidrodžių.

Tikėtina, kad A.Einsteino hipotezę patvirtinę mokslininkai gaus ir Nobelio fizikos premiją.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
23.06.2019 laikas 19:26 Receptai – Patiekalai Bulviniai blynai

Bulvinių blynų receptas. 200 g varškės (skystesnės, pakeliuose) dėkite į dubenėlį, ištrinkite šakute ir atskieskite šlakeliu pieno. Pagardinkite druska ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Skaityti daugiau

24.09.2018 laikas 07:37 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai artrito gydymui
Artritas liaudies medicinoje, Artritas, artrito gydymas, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

06.09.2018 laikas 10:38 Receptai – Patiekalai Vaistažolės odos ligoms gydyti

Odos ligos liaudies medicinoje, Vaistažolės odos ligoms gydyti, receptai odos ligoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau