Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Spalio » 9

Jūrų aktinijos - jos gali gyventi amžinai

Jūrų aktinijos dažnam labiau primena augalus, o ne gyvūnus, tačiau iš tiesų šie spalvingi minkštakūniai netgi turi šį tą bendro su žmonėmis. Be to, tyrėjai nustatė, kad šie padarai saugo amžino gyvenimo paslaptį.

Aktinijos įsikuria sekliuose vandenyse, todėl jos dažnai pastebimos pakrantėse. Vandens augalus primenantys gyviai iš tiesų yra plėšrūs: įsitaisę ant akmenų ar koralų jie medžioja smulkias žuvis, krevetes, kitus vėžiagyvius ir jūros gyvūnus. Aktinijos čiuptuvais suleidžia nuodus ir paralyžiuotą grobį įtraukia į „burną“ (ji, beje, tarnauja ir kaip išangė).

Žinoma daugiau nei tūkstantis aktinijų rūšių, kurių dydis skiriasi nuo kelių centimetrų iki daugiau nei metro skersmens. Jos aptinkamos visuose vandenynuose.

Dažniausiai aktinijos neišgyvena labai ilgai, tačiau esant tinkamoms sąlygoms situacija galėtų smarkiai pasikeisti.

„Kiek mums žinoma, šie gyvūnai yra nemirtingi, – teigė Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) genetikos profesorius Danas Rokhsaras. – Jie gali gyventi labai ilgai – aprašytas atvejis, kuomet pavyko pasiekti 100 metų. Jie nesensta. Jie gyvena amžinai ir nuolat auga, didėja.“

Nukirtus čiuptuvus, aktinijos atsiaugina naujus. Išpjovus burną, jos sugeba užsiauginti naują „galvą“. Tol, kol niekas jų nenunuodija ar nesuvalgo (kaip dažniausiai įvyksta), rodos, jos gali gyventi amžinai.

Panašu, kad šie gyviai išvengia senėjimo ir su amžiumi ateinančių pasikeitimų (žmonėms tai – prastėjanti klausa, rega, raumenų ir smegenų masės mažėjimas).

„Šiems gyvūnams turėtų išsivystyti augliai, bet mes turime vos kelis tokius pavyzdžius. Jie nuolat atsinaujina ir išvengia vėžio“, – sako D.Rokhsaras.

Kitaip sakant, aktinijos nuolat išlieka jaunos ir visapusiškai veiksmingos. „Jei ištirsiu jūros aktiniją šiandien ir palyginsiu, kaip situacija pasikeitė po savaitės, jos struktūra išliks tokia pat, bet didelė dalis ląstelių bus pakeistos“, – stebisi mokslininkas.

Kaip šios būtybės tai atlieka, kol kas lieka neaišku. D.Rokhsaras ir jo komanda siekia įminti šią paslaptį: „Mes labai norėtume atrasti geną ar savybę, dėl kurios jai pavyksta išvengti senėjimo.“

Jei jiems pavyks tai išsiaiškinti, ar atradimas bus naudingas žmonėms? Tiesą sakant, aktinijos yra panašesnės į žmones nei daugeliui gali atrodyti.

„Jūrų aktinijos yra primityviausi mums žinomi gyvūnai, turintys nervų sistemą – ji nėra tokia, kaip mūsų, bet šie gyvūnai turi neuronų tinklą, kuris leidžia reaguoti į išorinius veiksnius, todėl jie yra labai aktyvūs grobuonys“, – aiškino D.Rokhsaras.

Jų čiuptuvai gali paralyžiuoti grobį, burnos atsiveria ir užsičiaupia sąmoningai ir jie turi skrandį, kuris virškina maistą – visa tai rodo, kad žmonės ir aktinijos turi bendrą protėvį. Tam protėviui turėtų būti bent 700 mln. metų.

Atrasti priešnuodį senėjimui būtų puiku, tačiau yra vienas svarbus dalykas: aktinijos gyvena šia akimirka, o žmonės mąsto, turi atmintį ir nuovoką. Visa tai reikėtų išsaugoti, bet nuolat atsinaujinančios aktinijos vargu ar galėtų padėti tai pasiekti.

Parengta pagal BBC inf.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.09.2018 laikas 09:50 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai Nevaisingumo gydymui

Nevaisingumas liaudies medicinoje, Nevaisingumas, liaudiškomis priemonėmis, receptai nevaisingumui gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis.

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:12 Receptai – Patiekalai Naminis kondensuotas pienas per 15 minučių

Ar vis dar perkate kondensuotą pieną parduotuvėse? Sužinojęs apie šį receptą nustojau tai daryti. Gaunasi labai skanus, o ruošiau tik 15 minučių. Be to, jis labai panašus į sovietinį sutirštintą pieną, kurio, deja, tokio parduo...

Skaityti daugiau

03.01.2018 laikas 15:31 Receptai – Patiekalai Varškės kaukė
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Sausos veido odos. Ingredientai: Varškė, Alyvuogių aliejaus, Pienas , Morkų sultys.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau