Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Paslaptingi Statiniai » 2015 » Rugpjūčio » 13

Paslaptingi senovės statiniai, kuriuos verta aplankyti

Tiesiog neįtikėtina, bet faktas: monumentai, pastatyti prieš šimtus, o gal ir tūkstančius metų, vis dar stovi. Patekti į tokią vietą - tas pats, kaip atlikti kelionę laike ir pamatyti, koks čia buvo gyvenimas prieš daug daug metų. Štai kuriuos didingus paslaptingus senovės statinius tikrai verta aplankyti.

Maču Pikču (Peru) datuojamas XV-XVI a. Kadaise čia buvo visiems inkams šventa vieta, inkų vadų buveinė. Maču Pikču teritorijoje yra daugiau kaip 150 akmeninių pastatų su daugiau kaip 3000 pakopų. Nepaisant milžiniškų gabaritų, Maču Pikču buvo atrastas tik 1911 m. Ispanų konkistadorams sunaikinus inkų civilizaciją, ilgus metus šventasis miestas buvo dingęs.

Pompėja buvo klestintis senovės Romos imperijos miestas netoli dabartinio Neapolio, bet 79-aisiais mūsų eros metais išsiveržus Vezuvijui miestas buvo palaidotas po pelenais. Dėl vulkano išsiveržimo žuvo 2000 žmonių, bet pats miestas po pelenų sluoksniu išliko neliestas iki 1748 metų, kai buvo atrastas kasinėjant.

Čičen Ica (Meksika) pasižymi turtinga tūkstantmete istorija ir yra vienas iš pagrindinių senųjų majų kultūros centrų Jukatano pusiasalyje. Pirmoji gyvenvietė šioje vietoje buvo įkurta 415-455 m.

Angkoras (Kambodža) užima didesnę teritoriją negu visi penki Niujorko rajonai (daugiau kaip 600 kv.km). IX-XV a. čia buvo įsikūrusi ne viena Khmerų imperijos sostinė. XII a. Angkor Vato šventykla - viena iš labiausiai gerbiamų Kambodžoje. Jos atvaizdas puošia šalies vėliavą.

Vietą, kurioje vykdavo garsiosios gladiatorių kovos - Romos Koliziejų, - pastatė imperatorius Vespasianas 70-72 metais kaip dovaną Romos liaudžiai, troškusiai „duonos ir reginių“.

Viena iš populiariausių turistinių įžymybių Didžiojoje Britanijoje - romėnų maudyklės Bato mieste. Pirtys buvo neatskiriama senovės romėnų kasdienio maudymosi ritualo dalis. Be maudyklių, turistai gali apžiūrėti ir tunelius, nutiestus po jomis.

Legendinis Stounhendžas kasmet pritraukia daugiau kaip milijoną turistų. Šis visame pasaulyje garsus megalitų kompleksas - tai apie šimtą paslaptingų akmens luitų, sudėliotų ratu. Naujausių tyrimų, naudojant radioaktyviosios anglies metodą, duomenimis, mūsų protėviai, gyvenę neolito epochoje, šį mįslingą paminklą statė apie 1500 metų.

Diokletiano rūmai, pastatyti III-IV a.pr.m.e. Splito mieste, šiuolaikinės Kroatijos teritorijoje, stebino savo dydžiu. Rūmų liekanų iki šiol yra visoje centrinėje miesto dalyje.

Už 3700 km nuo Čilės vakarinės pakrantės yra Velykų sala, kurioje Rano-Raraku vulkano papėdėje išmėtytos po visą salą stūkso paslaptingos monolitinės statulos moai, iš viso 900, kiekviena po 13 tonų.

VII a.pr.m.e. komplekso, dabar žinomo Romos forumo pavadinimu, teritorijoje buvo etruskų kapinės. Vėliau ši vieta tapo visuomeniniu, komerciniu ir politiniu Romos imperijos centru.

Trys Gizos piramidės, stūksančios ant Nilo kranto Šiaurės Egipte, yra pavadintos faraonų, kuriems buvo statytos, vardais - Cheopso, Hefreno ir Mikerino. Piramidžių pastatytos 2575-2465 m.pr.m.e.

Didžioji kinų siena tikrai yra verta savo pavadinimo. Sienos statyba prasidėjo III a.pr.m.e., bet garsiausia ir geriausiai išsilaikiusi jos dalis buvo sumūryta XIV-XVII a. Sienos paskirtis buvo ginti Kinijos imperijos žemes nuo užsienio grobikų.

Viena geriausiai išsilaikiusių gyvenviečių uolose JAV yra Mesa Verdės nacionaliniame parke Kolorado valstijoje. 600-1300 m. čia gyveno indėnų pueblų gentis.

Budizmo paminklai Adžantos olose Indijos Maharaštros valstijoje buvo sukurti I-II a.pr.m.e. Iš viso čia yra 29 olos, penkiose jų įkurtos šventyklos, o 24 - vienuolynai.

Netoli Meksiko yra šventasis Teotihuakano miestas, kuriame yra tokie kolosalūs monumentai kaip Kecalkoatlio šventykla ir Saulės bei Mėnulio piramidės. Nieko keista, kad miesto pavadinimas verčiamas kaip „vieta, kur atsirado dievai“.

Lunmenio šventyklų kompleksas yra Kinijos Henano provincijoje, jį sudaro daugiau kaip 2300 urvų, iškaltų daugiau kaip kilometro ilgio klintinėse uolienose. Statulos jose ir užrašai ant jų - didžiausia Vei ir Tanų dinastijų laikų meno kūrinių kolekcija.

Adriano pylimas - gynybinis įtvirtinimas, kuris yra didžiausias įrenginys Didžiojoje Britanijoje, likęs nuo romėnų laikų. Siena tęsiasi 128 km ir kai kuriose vietose siekia 6 m aukščio. 1500 darbininkų ją surentė per 6 metus - tai neįtikėtinas inžinerijos laimėjimas.

Centrinėje Javoje (Indonezija) yra budistų Borobuduro šventykla, pastatyta VIII-IX a. Šventyklos kompleksą sudaro trijų lygių terasos, išpuoštos 72 statulomis.

Įvairiose epochose Turkijos Efeso miestas priklausė įvairioms imperijoms - Graikijos, Persijos, Romos, Bizantijos ir Osmanų. Jo klestėjimo laikotarpiu II a. mieste gyveno beveik 300 tūkst. žmonių. Šiandien galima pamatyti jo griuvėsius ir keletą kolonų, likusių iš deivės Artemidės šventyklos - vieno iš septynių seniausių pasaulio stebuklų.

Įspūdingas Eloros šventyklų kompleksas - 34 vienuolynai ir šventyklos, „įmontuotos“ bazalto uoloje - yra Indijos Maharaštros valstijoje. Šis kompleksas, įkurtas 600-1000 m., yra šventa vieta budizmą, induizmą ir džainizmą išpažįstantiems žmonėms.

Tarp Raudonosios ir Negyvosios jūrų Jordanijoje įsikūręs Petros miestas, priešistoriniais laikais jungęs Arabiją, Egiptą ir Siriją-Finikiją. Apsuptas kalnų ir iškaltas nuostabaus grožio rausvo atspalvio uolose šis senovinis miestas yra išties unikalus.

Ant Tuniso įlankos kranto esanti Kartagina buvo įkurta IX a.pr.m.e. Čia gimė ir klestėjo prekybos imperija ir civilizacija, kol 146 m.pr.m.e. ją sunaikino romėnai. Tuomet ant pirmosios Kartaginos griuvėsių buvo pastatyta nauja.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://respublika.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.06.2019 laikas 08:44 Receptai – Patiekalai Drėgnas šokoladinis pyragas “negriukas”!
Gardaus šokoladinio pyrago gamyba ir receptas. Drėgnas pyragas “negriukas”! Gardaus šokoladinio pyrago receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

26.06.2019 laikas 20:30 Receptai – Patiekalai Neįprasti varškėčiai. Minkšti, purūs ir labai skanūs
Tai ne varškėčiai, tai kažkas stebuklingo! Minkšti, purūs ir labai skanūs! Patiekite su grietinės padažu (sumaišykite grietinę ir cukraus pudrą) arba su mėgstama uogiene. Skanaus!

Skaityti daugiau

11.09.2018 laikas 08:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo nemigos

Nemiga liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nuo nemigos, nemiga, receptai nuo nemigos, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vai...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau