Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mokslo Afiša » 2015 » Rugsėjo » 10

Rastas milžiniškas Sibiro virusas

Mokslininkai žada atgaivinti 30 tūkst. metų senumo milžinišką virusą, įkalintą užšalusiose Sibiro žemėse. Virusas bus saugiai prikeltas laboratoriniais tikslas, tačiau mokslininkai perspėja, kad šiuos pavojingus mikroskopinius patogenus gali atgaivinti ir klimato pokyčiai, rašo Phys.org.

Prancūzijos mokslininkai, kurių tyrimas publikuotas PNAS žurnale, pranešė atradę ketvirtą priešistorinio viruso tipą – Mollivirus sibericum, rastą nuo 2003 metų.

Prieš prikeldami virusą tyrėjai žada įsitikinti, kad jis nesukels žmonių ar gyvūnų ligų.

Mokslininkų nuostabai, skirtingai nei dauguma šių dienų virusų, senovės virusai yra ne tik didesni, bet ir kur kas sudėtingesni genetiškai.

Tam, kad būtų pavadintas „milžinu“, virusas privalo būti ilgesnis nei pusės mikrono – tūkstantosios milimetro dalies.

Mollivirus sibericum, kas išvertus iš lotynų kalbos reiškia „švelnus Sibiro virusas“, buvo rastas amžinajame įšale Šiaurės rytų Rusijoje.

Dėl klimato atšilimo Arkties ir subarkties regionai šyla du kartus greičiau nei įprastai, o tai reiškia, kad amžinasis įšalas nebėra toks tvirtas kaip anksčiau.

„Gali užtekti vos keleto užkratą turinčių virusinių dalelių ir pažeidžiamo organizmo, kad potencialiai patogeniški virusai būtų atgaivinti“, – sakė vienas iš mokslininkų Jeanas-Michelis Claverie'as.

Regionai, kuriuose rasti šie milžiniški mikrobai, yra geidžiami dėl jų išteklių, ypatingai naftos. Tirpstant ledui Arktis taps kur kas labiau prieinama industriniam išnaudojimui.

„Jeigu būsime neatsargūs ir eksploatuosime vietas jų neapsaugoję, rizikuojame vieną dieną pažadinti tokius virusus, kaip mažieji raupai, kurie, kaip iki šiol manyta, buvo išnaikinti“ – pridūrė mokslininkas.

J.M.Claverie'as ir komanda 2003 m. tame pačiame regione atrado dar vieną virusą Pithovirus sibericum ir jį atgaivino laboratorinėje lėkštutėje.

Mokslininkų nuostabai, skirtingai nei dauguma šių dienų virusų, nuo paskutinio ledynmečio likę senovės virusai yra ne tik didesni, bet ir kur kas sudėtingesni genetiškai.

M. sibericum turi 500 genų, o kitas 2003 m. atrastas Sibiro šeimos virusas jų turi 2,5 tūkstančio. Gripo virusas turi 8 genus. 

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
20.09.2018 laikas 07:28 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai sergant diabetu
Diabetas liaudies medicinoje, liaudiški patarimai sergant diabetu, diabetas, diabeto gydymas, receptai diabetui, vaistažolės diabetui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis...

Skaityti daugiau

19.06.2019 laikas 16:58 Receptai – Patiekalai Lietuviškas kugelis
Skanus lietuviško kugelio (plokštainio) receptas. Skanaus!

Skaityti daugiau

24.08.2019 laikas 14:06 Receptai – Patiekalai Vafliai pertepti “Rududu”
"Rududu" indelį dedame į puodą su vandeniu ir pakaitiname kol vanduo užvirs. Riešutus smulkiai suskaldome ir sumaišome su pašildytu "Rududu". Imame vaflio lakštą ir tolygiai aptepame "Rududu" kremu, ant viršaus dedame kitą vaflio ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 09:51 Istorijos paslaptys "Dievo miestas"
Šis atradimas sukėlė NASA pasipiktinimą, kai mokslininkai Hubble teleskopo padarytoje nuotraukoje aptiko didelį baltą miestą tiesiai kosmose. Nuotrauka buvo paskelbta oficialioje agentūros interneto svetainėje anksčiau, nei ją pavyko paslėpti....

Skaityti daugiau