Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Spalio » 12

Saulės sistemoje yra ne viena planeta, kuriuose glūdi vandenynai

NASA pranešimas apie Marso paviršiumi tekantį vandenį tapo svarbiausia mėnesio, o gal ir visų metų, žinia kosmoso entuziastams. Tačiau vandens yra ne tik Žemėje ir Marse – gyvybei tinkamas sąlygas gali turėti ir daugiau Saulės sistemos kūnų.

Marsas didelio mokslininkų dėmesio sulaukia todėl, kad ši planeta yra mūsų kaimynė – siųsti zondus jos tyrimams paprasčiau ir greičiau nei į tolimesnius kosminius kūnus.

Kad ir kaip įkvepiančiai skamba tekančio vandens atradimo faktas, iš tiesų tai, ką aptiko NASA, tiksliau būtų vadinti plonais drėgnos druskos sluoksniais.

Saulės sistemoje yra ne vienas kūnas, kuriame po paviršiumi ar ledu gali glūdėti milžiniški vandenynai. Taigi pasislink, kaimyne – pažvelkime į penkis Saulės sistemos pasaulius, kuriuose vandens daugiau nei Marse.

Enceladas

Kosminis zondas „Cassini“ patvirtino, kad Saturno mėnulyje Encelade po lediniu paviršiumi glūdi didžiulė jūra (ar net vandenynas). Tai įrodo milžiniški geizeriai pietiniame ašigalyje: pro plyšius lede į atvirą kosmosą šauna ledo kristalų ir garų debesys.

Gali būti, kad „Cassini“ net pavyks „paragauti“ Encelado vandens: jau spalio 28 dieną jis pralėks vos 49 km virš palydovo paviršiaus ir išanalizuos šių geizerių sandarą. Tai padės mokslininkams išsiaiškinti, iš ko sudarytas povandeninis vandenynas ir ar šiame palydove galima tikėtis gyvybės apraiškų.

Ganimedas

Yra patikimų duomenų, kurie rodo, kad po Jupiterio palydovo Ganimedo paviršiumi tūno gilus, sūrus vandenynas, kuris dar ir gali būti tinkamas gyvybei. NASA duomenimis, šio vandenyno gylis gali siekti net 60 mylių (96,5 km) – tai yra gerokai daugiau nei Žemės vandenynų gilumos. Palyginimui, Marianų lovio didžiausias gylis siekia apie 11 km.

Pasinaudoję „Hubble“ kosminio teleskopo duomenimis mokslininkai nustatė, kad dalis to vandens netgi gali pasiekti palydovo paviršių, prasisunkęs pro įtrūkimus lede.

Europa

Dar vienas Jupiterio palydovas, Europa, taip pat gali turėti didelį vandenyną, plytintį po paviršiumi. Mokslininkai svarsto, kad druskingas vanduo pasiekia palydovo paviršių, o dėl spinduliuotės druskos sukuria tamsius ruožus, matomus palydovo paviršiuje.

„Gyvybei tinkamame pasaulyje turi būti ne tik skysto vandens, bet ir tam tikrų elementų bei energijos, kad gyvybė susikurtų ir išliktų, – pastebėjo planetologas Kevinas Handas. – Druskos yra puikus ženklas, kad skystas vanduo skverbiasi į paviršių, kartu ištraukdamas elementus, kurie gali būti reikalingi gyvybei“.

Titanas

Didžiausiame Saturno mėnulyje Titane taip pat gali slypėti milžiniškas, ypač druskingas vandenynas. „Cassini“ nustatė, kad šiame vandenyne druskos koncentracija gali būti tokia, kaip Negyvojoje jūroje.

Dar įdomesnės yra Titano paviršiuje aptiktos metano bei kitų angliavandenilių jūros. Neskaitant Žemės, Titanas yra vienintelis mums žinomas pasaulis, kurio paviršiuje aptikti dideli skysčių telkiniai.

Plutonas*

Tolimąjį Plutoną pagaliau pasiekęs zondas „New Horizons“ suteikė mokslininkams daug svarbios informacijos apie šią nykštukinę planetą. Viena iš šių svarbių detalių yra... atspėjote – po jo paviršiumi gali plytėti vandenynas.

Tokią prielaidą mokslininkai kelia atsižvelgdami į Plutono paviršiaus ypatumus: manoma, kad šiame pasaulyje vyksta geologiniai procesai, o už juos atsakingas būtent šis vandenynas. Kol kas tiesioginių jo egzistavimo įrodymų nėra, bet ši versija įtikinamiausiai paaiškina paviršiaus ypatumus.

„Visas mūsų stebimas aktyvumas yra susijęs su idėja, kad Plutonas turi sunkų akmeninį branduolį, kurį supa ledo kiautas. Tai padidina tikimybę, kad po storu ledo sluoksniu gali plytėti vandenynas“, – sakė „New Horizons“ komandos mokslininkas Williamas McKinnonas.

Parengta pagal Mashable.com inf.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.08.2018 laikas 10:01 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui
Vidurių pūtimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant vidurių pūtimui, receptai nuo vidurių pūtimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, k...

Skaityti daugiau

10.09.2018 laikas 08:47 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti

Nuospaudos liaudies medicinoje, Nuospaudos, Vaistažolių mišiniai nuospaudoms gydyti, receptai nuospaudoms gydyti, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uog...

Skaityti daugiau

28.06.2019 laikas 18:14 Receptai – Patiekalai Grikių košė su kepintomis morkomis

Gaminame. Grikių košė su kepintomis morkomis Grikius nuplauname. Puode užviriname 2 stiklines sultinio (arba vandens) ir suberiame grikių kruopas. Puodą uždengiame dangčiu ir kaitiname ant labai mažos ugnies apie 15-20 minučių,...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau