Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2016 » Kovo » 29

Žudanti Saulės vėtra yra įmanoma

Ligi šiol buvo tikima, kad Saulės tiesiog negali sugeneruoti pakankamai stipraus Saulės vėju vadinamo dalelių srauto, kad jis realiai pakenktų žmonijai. Naujausi tyrimai parodė – astronomai klydo.

Prieš kelerius metus Keplerio kosminiu teleskopu buvo pradėti stebėti kitų žvaigždžių siunčiami supergalingi dalelių srautai. Tai Saulės vėjo gūsiai, iki 10 tūkst. kartų galingesni negu galingiausias, kokį kada nors pasiuntė mūsų Saulė.

Tuo metu nuomonę, kad ir Saulėje gali įvykti tokios galios sprogimas, atmetė ir NASA, ir kiti mokslininkai. Jie savo poziciją grindė tuo, kad galingas Saulės vėjas atsiranda tik labai galingą magnetinį lauką turinčiose žvaigždėse.

Žudanti Saulės vėtra yra įmanoma. Neseniai žurnale „Nature Communications“ paviešinti naujausi tyrimai verčia labai suabejoti, ar tas mūsų įsitikinimas išties toks jau pagrįstas. Atrodo, Saulė vis dėlto bent jau teoriškai gali blykstelėti taip, kad nuo Žemės nupūs pusę civilizacijos.

„Daugelio žvaigždžių, kurios išspjauna didžiuosius dalelių srautus, paviršiaus magnetinis laukas gerokai stipresnis negu Saulės paviršiaus magnetinis laukas“, – aiškina Aarhus universiteto Danijoje astronomas Christofferis Karoffas, kuris tyrė, ar Saulė gali pasiųsti į Žemę žudantį dalelių srautą.

Ch.Karoffo komanda Gou Shou Jing teleskopu Kinijoje stebėjo beveik 100 tūkst. žvaigždžių ir aptiko, kad maždaug vienos iš dešimties išspjaunančių žudančius dalelių pliūpsnius paviršiaus magnetinis laukas yra toks pats ar net silpnesnis negu Saulės.

„Tikrai nesitikėjome aptikti supergalingą Saulės vėją sukeliančių žvaigždžių, kurių magnetiniai laukai tokie silpnučiai, kaip Saulės. Tai reiškia, kad visai įmanoma, jog ir Saulė gali išspinduliuoti žudantį dalelių pliūpsnį. Labai gąsdinanti galimybė“, – sakoma Ch.Karoffo pranešime spaudai.

Kiti tyrėjai sutinka su jo išvadomis, tačiau gąsdintis nesiūlo. Gruodį Warwicko universiteto tyrėjai, stebėję reguliarius sprogimus Paukščių Tako žvaigždėje KIC9655129, taip pat priėjo išvadą, kad Saulei irgi pakaktų parako tokiam sprogimui. Tačiau jie nesiūlo kastis bunkerių ir pirkti konservų pasaulio pabaigai.

„Toks Saulės vėjo blyksnis būtų katastrofiškas gyvybei Žemėje. Mūsų GPS palydovai, radijo ryšys, didžioji dalis elektros tinklų nustotų funkcionuoti dėl elektromagnetinių perkrovų.

Laimei, remiantis ankstesniais stebėjimais, galime užtikrinti, kad tikimybė, jog Saulėje susidarys sąlygos, kurių reikia tokios galios sprogimui, yra nykstamai maža“, – tuomet rašė tyrimui vadovavusi Chloe Pugh.

Nusiraminot? Be reikalo. Christofferis Karoffas nėra toks įsitikinęs, kad Žemė niekuomet nepatyrė žudančio Saulės dalelių srauto poveikio. Jis nurodo, kad kai kurie radioaktyvių izotopų tyrimai Žemėje išduoda, kad Saulė jau kepino ją superblyksniais.

Gal ne pačiais galingiausiais, tačiau gerokai galingesniais negu regėti per stebėjimo istoriją. Pavyzdžiui, medžių kamienų tyrimai parodė, kad tokių blyksnių mūsų planeta patyrė 775 ir 993 metais.

Aišku, tuomet nebuvo elektros, tad niekas ir negalėjo pastebėti, kad ji būtų dingusi. Tačiau 1859 m. Saulės vėtra sugadino visas pasaulio telegrafo sistemas, o Šiaurės pašvaistę tuomet buvo galima stebėti tropikuose.

O juk toji vėtra nė nepriartėjo prie tų, kurias astronomai vadina „super“.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

09.10.2019 laikas 18:45 Receptai – Patiekalai Sultingi Mėsos Zrazai + Receptas (Video)
Pradžiai darome įdarą: pjaustome svogūnų laiškus ir 3 kietai virtus kiaušinius. Viską dedame į atskirą indą, į įdarą galima berti truputį druskos, truputį pipirų, jei norite dar kokių nors prieskonių, tai dėkite į faršą....

Skaityti daugiau

06.11.2019 laikas 15:52 Receptai – Patiekalai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
23.04.2024 laikas 06:51 Ar išrinktojo apkabinimas gali pakuždėti apie jo ketinimus?
Paprastai vyrai parodo savo meilę poelgiais. Tačiau išsireiškimo, kad moterys myli ausimis nereikia nedavertinti. Dažniausiai stiprioji žmonijos pusė reiškia savo jausmus apsikabinimu ir bučiniais. Sekantį kartą, kai mylimasis tave apkabins, atkreipk...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 08:26 Chuliganas ar geraširdis: paveikslėlio testas parodys, kas esate iš tikrųjų
Norite daugiau sužinoti apie savo tikrąjį "aš"? Atlikite šį testą - nedvejodami pasirinkite vieną iš trijų rožių. Jūsų pasirinkimas parodys, ar esate taisyklių laužytojas, ar konformistas. Ar pasirinksite erškėčiais ir žvaigždėmis nusėtą kelią, ar la...

Skaityti daugiau

22.04.2024 laikas 07:19 VW tapo programišių taikiniu - pavogta tūkstančiai failų
Maždaug prieš dešimt metų automobilių gamintojas ilgą laiką buvo tapęs duomenų vagių taikiniu. Šalies ambasada neigia įtariamas sąsajas su Kinija.

Skaityti daugiau