Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Burtai, Magija » 2021 » Kovo » 25

Senovinės pirmosios Velykų dienos tradicijos ir prietarai

Literatūroje randame aprašytus XIX amžiuje tokius Šiaurės Žemaitijos bajorų Velykų papročius.

Sulaukus sekmadienio ryto, apie bažnyčią eidavo Prisikėlimo procesija, kurioje grodavo kaimo muzikantai. Priešinga kryptimi seniau dažnai eidavo triukšmingi persirengėliai („žydai“), trukdydami procesijai ir už tai gaudavo gerai į kailį ir per „kramę“, o kad mažiau skaudėtų būdavo šiaudines arba pakulų kupras pasidarę, pakulų prikimštas kepures užsidėję. Šį sekmadienį žemaičiai nešdavosi į bažnyčią Velykų bobas (specialiai keptas putlus pyragas) pašventinimui.

Parėjusieji iš bažnyčios namo, sveikindavo su šventėmis namiškius ir kartu su visa šeima sėsdavo prie šventinio stalo.

Pirmąją Velykų dieną į svečius niekas nevaikščiodavo, kiaušinių neritinėdavo ir jų daužyme nesirungdavo. Atkreipkite dėmesį, kad lietuvių šventėse viena diena visada skiriama šeimai, šeimos artumui, draugiškumui sutvirtinti. Prieš ir per Velykas visus valgius, kiaušinių dažymą, stalo puošimą, net sūpynių darymą turėdavo atlikti visa šeima, o dar geriau visa giminė.

Per pirmąją Šventųjų Velykų dieną ant stalo dėdavo iš bažnyčios parsineštą pašventintą Velykų bobą, jau rudenį būtent šiam šventiniam stalui paruoštą garsųjį žemaitiškai rūkytą ir gerai subrandintą avienos kumpį (vėliau, kai buvo pamirštas gaminti šis autentiškas sakralinis avienos valgis, ant Velykų stalo atsirado veršienos kumpis), bajorams, dvarininkams, klebonams be to dar patiekdavo įdarytą keptą ėriuką.

Daug juokų per ašaras būdavo, kai vyresnieji vaikus ar jaunimą mokydavo valgyti valgius su gailiaisiais krienais. Patyrusieji žinodavo, kad valgį pirma reikia gerai sukramtyti ir tik po to dėtis burnon krienų, - tada ne taip jausdavosi jų deginimas. O kas pirma krienus arba su kąsniu juos burnon įsidėdavo, tas pajusdavo visą krienų galią, - ir ašaromis taškydavosi, ir vos kvapą atgaudavo.

Valgymas prasidėdavo ritualiniu kiaušinių daužymu - kieno kiaušinis stipriausias, tas šiais metais bus laimingiausias, tam geriausiai seksis. Laimingasis tą kiaušinį turėdavo laikyti iki kitų Velykų. Prieš pradedant valgyti, šeimos galva turėdavo vieną kiaušinį supjaustyti į tiek dalių, kiek būdavo valgytojų ir kiekvienam duodavo po tą kiaušinio dalelę suvalgyti. Kiaušiniai valgomi būdavo su krienais, išmaišytais su kietai virtais kiaušinių tryniais ir grietine.

Pirmąją Velykų dieną Žemaitijoje be būtino reikalo nebūdavo galima ne tik svečiuotis, bet ir išeiti į kiemą, nes pirmoji Velykų diena buvo vadinama Ugnies diena, tad visi privalėdavo būti namuose, palei židinį, vėliau krosnį, saugodami ir laikas nuo laiko net iki pirmųjų gaidžių kurstydami ugnelę. Beje, tą dieną nebuvo galima daug judėti, vaikščioti, net vaikeliams būdavo draudžiama išdykauti, - kad netyčiomis neužgesinus ugnies. Tačiau pasakų, ypač stebuklinių, pasakoti sutūpusiems apie ugnelę būdavo privalu. Beje, tą dieną suvalgytų margučių lukštus būtina būdavo sudeginti ugnyje, kad vištos daugiau ir geriau dėtų.

Vaikai irgi ilgai neidavo gulti, - visi laukdavo sutemų, tada, kai vakarieniaujant bus raikoma ir dalijama pašventinta Velykų boba. Ji duodama būdavo su specialiai šiai progai virta skystoka vyšnių uogiene.

Autentiškas Velykų bobos receptas

500g išsijotų kvietinių miltų D550 išmaišyti su 10g sausų mielių, 2 kiaušinius suplakti su 10g cukraus, 5g druskos. Į miltus supilti suplaktus kiaušinius, 250g šilto tik kaimiško pieno, 150g šilto tirpdyto kaimiško sviesto (mūsų dienomis galima kepimo margarino), išplakti tešlą, apibarstyti miltais ir kildinti orkaitėje 30-50°C., kad dvigubai pakiltų. Po to tešlą suspausti, įmaišyti 50g arba nuplikytų džiovintų mėlynių, arba džiovintų spanguolių arba razinų. Aukštesnę kūgio pavidalo formą ištepti 10g sviesto, pabarstyti maltais džiūvėsėliais, supilti paruoštą tešlą ir dar 10 min. kildinti orkaitėje. Kepti 200°C 45 minutes. Iškeptą bobą palikti 5 minutes formoje, po to išimti ir atvėsinti. Bobos viršus būdavo apibarstomas meduje mirkytomis džiovintomis mėlynėmis, spanguolėmis arba pakepintais ir smulkintais lazdynų riešutais. Vienos bobos išeiga – 950g.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-08-28 laikas 19:31 Receptai Dažnai gaminu jį vakarais: lengviausiai pagaminamas tortas
Mano uošvė taip pat dažnai jį gamina! Užmaišyti tešlą, padalinti į 6 dalis. Iškepti 180–200 laipsnių temperatūroje. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočioti ir iškepti papločius. Atvėsinti.

Skaityti daugiau

2020-10-04 laikas 08:57 Receptai Baltyminiai sausainiai iš avinžirnių su riešutų sviestu

Tai vos dviejų kąsnių, puikiai tinkantys prie arbatos puodelio sausainiai baltyminiu pagrindu. Jie tinka kaip užkandžiai arba pusryčiai. Apelsino žievelė labai gerai įsipaišo į sausainius, o jei turite juodojo šokolado gabaliuk...

Skaityti daugiau

2019-09-09 laikas 20:06 Receptai Nuostabus pyragas su sūriu, kurį galima kepti kiekvieną dieną

Pasigaminkime skanų pyragą su sūriu. Receptas labai paprastas. Vaikai, šį pyragą mėgsta labiausiai!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-15 laikas 16:19 Mokslininkai atskleidžia, kaip smegenys atskiria tikrovę nuo vaizduotės
Ar kada susimąstėte, kaip jūsų smegenys nusprendžia, kas yra tikra, o kas – tik jūsų vaizduotės vaisius? Naujas tyrimas atskleidžia, kaip signalų stiprumas smegenyse formuoja mūsų tikrovės suvokimą. Prisijunkite prie kelionės po neuromokslų, archeolo...

Skaityti daugiau

2025-06-15 laikas 16:04 Kvantiniai kompiuteriai keičia dalelių fiziką: Nauji atradimai ir kvarkų grandinės nutrūkimas
Kvantiniai kompiuteriai keičia dalelių fiziką, atskleisdami kvarkų grandinės nutrūkimą. Sužinokite apie Austrijos mokslinius atradimus, kosmoso naujienas ir psichinės sveikatos tyrimus! Ar žinojote, kad kvantiniai kompiuteriai gali atkurti visatos pa...

Skaityti daugiau

2025-06-15 laikas 15:50 Keisti Radijo Impulsai Antarktidoje: Mokslininkai Be Atsakymų
Paslaptingi radijo impulsai Antarktidoje stebina mokslininkus. Ar tai naujos dalelės? Sužinokite daugiau apie šį atradimą ir kosmoso paslaptis!

Skaityti daugiau

2025-06-15 laikas 12:34 Kaip Rasti Tinkamą Partnerę: Patarimai Vyrams, Kaip Kurti Prasmingus Santykius
Kaip vyrams rasti partnerę? Sužinokite, kaip bendravimas nugali savikritiką! Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kurti prasmingus santykius, sutelkiant dėmesį į kokybišką bendravimą, o ne savikritiką. Taip pat papasakosime apie įdomų archeologinį atrad...

Skaityti daugiau

2025-06-15 laikas 12:20 Kaip Zodiako Ženklai Išgyvena Pavydą: Unikalūs Elgesio Modeliai ir Patarimai
Kaip Zodiako ženklai valdo pavydą? Sužinokite unikalius elgesio modelius ir patarimus! Šiame straipsnyje atskleisime, kaip kiekvienas Zodiako ženklas susidoroja su pavydo jausmu, pateiksime praktinius patarimus, kaip valdyti šią emociją, ir papasakos...

Skaityti daugiau