Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Burtai, Magija » 2021 » Kovo » 25

Senovinės pirmosios Velykų dienos tradicijos ir prietarai

Literatūroje randame aprašytus XIX amžiuje tokius Šiaurės Žemaitijos bajorų Velykų papročius.

Sulaukus sekmadienio ryto, apie bažnyčią eidavo Prisikėlimo procesija, kurioje grodavo kaimo muzikantai. Priešinga kryptimi seniau dažnai eidavo triukšmingi persirengėliai („žydai“), trukdydami procesijai ir už tai gaudavo gerai į kailį ir per „kramę“, o kad mažiau skaudėtų būdavo šiaudines arba pakulų kupras pasidarę, pakulų prikimštas kepures užsidėję. Šį sekmadienį žemaičiai nešdavosi į bažnyčią Velykų bobas (specialiai keptas putlus pyragas) pašventinimui.

Parėjusieji iš bažnyčios namo, sveikindavo su šventėmis namiškius ir kartu su visa šeima sėsdavo prie šventinio stalo.

Pirmąją Velykų dieną į svečius niekas nevaikščiodavo, kiaušinių neritinėdavo ir jų daužyme nesirungdavo. Atkreipkite dėmesį, kad lietuvių šventėse viena diena visada skiriama šeimai, šeimos artumui, draugiškumui sutvirtinti. Prieš ir per Velykas visus valgius, kiaušinių dažymą, stalo puošimą, net sūpynių darymą turėdavo atlikti visa šeima, o dar geriau visa giminė.

Per pirmąją Šventųjų Velykų dieną ant stalo dėdavo iš bažnyčios parsineštą pašventintą Velykų bobą, jau rudenį būtent šiam šventiniam stalui paruoštą garsųjį žemaitiškai rūkytą ir gerai subrandintą avienos kumpį (vėliau, kai buvo pamirštas gaminti šis autentiškas sakralinis avienos valgis, ant Velykų stalo atsirado veršienos kumpis), bajorams, dvarininkams, klebonams be to dar patiekdavo įdarytą keptą ėriuką.

Daug juokų per ašaras būdavo, kai vyresnieji vaikus ar jaunimą mokydavo valgyti valgius su gailiaisiais krienais. Patyrusieji žinodavo, kad valgį pirma reikia gerai sukramtyti ir tik po to dėtis burnon krienų, - tada ne taip jausdavosi jų deginimas. O kas pirma krienus arba su kąsniu juos burnon įsidėdavo, tas pajusdavo visą krienų galią, - ir ašaromis taškydavosi, ir vos kvapą atgaudavo.

Valgymas prasidėdavo ritualiniu kiaušinių daužymu - kieno kiaušinis stipriausias, tas šiais metais bus laimingiausias, tam geriausiai seksis. Laimingasis tą kiaušinį turėdavo laikyti iki kitų Velykų. Prieš pradedant valgyti, šeimos galva turėdavo vieną kiaušinį supjaustyti į tiek dalių, kiek būdavo valgytojų ir kiekvienam duodavo po tą kiaušinio dalelę suvalgyti. Kiaušiniai valgomi būdavo su krienais, išmaišytais su kietai virtais kiaušinių tryniais ir grietine.

Pirmąją Velykų dieną Žemaitijoje be būtino reikalo nebūdavo galima ne tik svečiuotis, bet ir išeiti į kiemą, nes pirmoji Velykų diena buvo vadinama Ugnies diena, tad visi privalėdavo būti namuose, palei židinį, vėliau krosnį, saugodami ir laikas nuo laiko net iki pirmųjų gaidžių kurstydami ugnelę. Beje, tą dieną nebuvo galima daug judėti, vaikščioti, net vaikeliams būdavo draudžiama išdykauti, - kad netyčiomis neužgesinus ugnies. Tačiau pasakų, ypač stebuklinių, pasakoti sutūpusiems apie ugnelę būdavo privalu. Beje, tą dieną suvalgytų margučių lukštus būtina būdavo sudeginti ugnyje, kad vištos daugiau ir geriau dėtų.

Vaikai irgi ilgai neidavo gulti, - visi laukdavo sutemų, tada, kai vakarieniaujant bus raikoma ir dalijama pašventinta Velykų boba. Ji duodama būdavo su specialiai šiai progai virta skystoka vyšnių uogiene.

Autentiškas Velykų bobos receptas

500g išsijotų kvietinių miltų D550 išmaišyti su 10g sausų mielių, 2 kiaušinius suplakti su 10g cukraus, 5g druskos. Į miltus supilti suplaktus kiaušinius, 250g šilto tik kaimiško pieno, 150g šilto tirpdyto kaimiško sviesto (mūsų dienomis galima kepimo margarino), išplakti tešlą, apibarstyti miltais ir kildinti orkaitėje 30-50°C., kad dvigubai pakiltų. Po to tešlą suspausti, įmaišyti 50g arba nuplikytų džiovintų mėlynių, arba džiovintų spanguolių arba razinų. Aukštesnę kūgio pavidalo formą ištepti 10g sviesto, pabarstyti maltais džiūvėsėliais, supilti paruoštą tešlą ir dar 10 min. kildinti orkaitėje. Kepti 200°C 45 minutes. Iškeptą bobą palikti 5 minutes formoje, po to išimti ir atvėsinti. Bobos viršus būdavo apibarstomas meduje mirkytomis džiovintomis mėlynėmis, spanguolėmis arba pakepintais ir smulkintais lazdynų riešutais. Vienos bobos išeiga – 950g.

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
15.04.2021 laikas 15:48 Ką išduoda apgamai skirtingose kūno vietose?

Dauguma apgamų atsiranda iki 30 metų ir, pasak kinų astrologijos, gali atskleisti daug informacijos apie žmogų pagal tai, kurioje kūno vietoje jų yra. Pavyzdžiui, apgamas ant nosies reiškia, kad jūs esate labai darbštus, ant skruosto – sąžiningas.

...

Skaityti daugiau

15.04.2021 laikas 15:35 Kodėl Marsas laikui bėgant išdžiūvo?
Prieš keturis milijardus metų Marse dar buvo daug paviršinio vandens – jūros, upės, lietūs. Prieš tris milijardus metų planetos paviršius buvo panašiai sausas, kaip ir šiandien. Kaip vyko šis procesas?

Skaityti daugiau

14.04.2021 laikas 19:23 Kaip pašalinti skausmą be tablečių?

Šis mišinys sumažins sąnarių skausmus po 1 naudojimo! Paruoštą tepalą reikia laikyti šaldytuve ir tepti tik prireikus. Jei skauda galvą, tepkite tepalu smilkinius ir skausmas sumažės.

Skaityti daugiau

14.04.2021 laikas 17:59 Svogūnų Lukštai Ir Panaudojimo Būdai
Naudingi patarimai naudoti svogūnų lukštus: Veiksmingas šalinimas nuo peršalimo. Greitas kosulio malšinimas. Priešgrybeliniai vaistai. Plaukų struktūrai sustiprinti. Nuo varikozės.

Skaityti daugiau

14.04.2021 laikas 17:37 Šis metodas leis jūsų nagams atrodyti baltais ir tvirtais!
Kad jūsų nagai atrodytų gerai prižiūrimi ir balti, ilgi ir stiprūs, rekomenduoju šį receptą! Aš pati naudoju, rezultatas įspūdingas!

Skaityti daugiau

15.04.2021 laikas 21:49 Mieliniai avižinių dribsniai blyneliai "Su nauda sveikatai"

Šį mielinių blynelių receptą radau rusiškam žurnaliuke "Septynetas su šaukštu" (bent taip išsiverstų), na ir tikrai sudomino. Šis receptas labai tinka tiems, kas nemėgsta košių iš avižinių dribsnių. Skonis man asmeniškai labai patiko, o kažkaip iki šiol niekada ir girdėjus nebuvau apie ...

Skaityti daugiau

15.04.2021 laikas 21:49 Orkaitėje keptas perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir antiena arba vištiena
Jeigu mėgstate įvairiausius troškinius su paukštiena, tada ir šis patiekalas neabejotinai Jums patiks. Jį pagaminti itin paprasta, reikia visus produktus sudėti į kepimo indą ir dėti į orkaitę, kuri atliks visus darbus už Jus....

Skaityti daugiau

15.04.2021 laikas 20:14 J&J, AstraZeneca Covid-19 jabs both contain aborted human fetal tissue
Some leaders in the Roman Catholic Church are warning their laity not to be injected with experimental Wuhan coronavirus (Covid-19) chemicals from Johnson & Johnson (J&J) or AstraZeneca because the jabs contain ingredients derived from aborted human babies....

Skaityti daugiau